Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Harry Potter og De vises stein

Harry Potter og De vises stein

Både om boka og forfatteren.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.03.2004

Norsk tittel: Harry Potter Og De Vises Stein

Originalens tittel: Harry Potter and the Philosofer’s Stone

Forlag: DAMM & SØN AS.

Utgivingsår: 2000

Forfatter: J.K. Rowling

 

<bilde>


 J.K. Rowling


Født: 31. juli 1965 i Chipping Sodbury General Hospital.
Stjernetegn: Løven.
Barn: Jessica.
Sivilstand: Hun er ikke lenger gift, hun skilte seg etter at datteren var født.
Bosted: Edinburgh i Skottland.

 

Har skrevet siden hun var fem eller seks år gammel. Hun visste at hun ville gjøre skriving til en del av jobben hennes, siden hun aldri stoppet å prøve. Hennes første historie het "Rabbit".

 

Joanne bodde sammen med faren Peter, som var ingeniørlærer hos Rolls-Royce og jobbet med flymotorer, moren Ann (som døde i 1990), som var halvt fransk og halvt skotsk og søsteren Di. Hun flyttet to ganger under oppveksten. Først fra Yate til Winterbourne hvor hun og søsteren pleide og leke med naboungene som het Potter(!). Da Joanne var ni år, flyttet familien til Tutshill. Hun hatet skolen der fordi læreren skremte henne.

Etter Tutshill Primary School, begynte hun på Wyedean Comprehensive. Hennes yndlingsfag var engelsk, men hun likte språk også. Ved lunsj pleide hun å fortelle vennene sine fortellinger. Som oftest handlet de om hun og vennene som gjorde heltemodige ting som de ellers ikke ville ha gjort i virkeligheten. Det siste året på skolen ble hun elevrådrepresentant.

 

Rett etter skolen begynte hun på Exeter University. Der lærte hun fransk.
"Dette var et stort feilgrep." sier hun i dag.

 

Foreldrene hennes møtte hverandre da de var nitten år gamle på et tog idet det forlot stasjonen King's Cross- som er den mest romantiske stasjonen i verden ifølge Rowling. De giftet seg da de var tjue. Rowling har samlemani når det gjelder rare og spesielle navn eller ord. Sånn som "Chipping Sodbury" får henne til å le, og det er sikkert ikke første gang. En gang en fotograf skulle ta bilde av henne i Royal Botanic Garden i Edinburgh, ble hun begeistret over et skilt med plantenavnet Bogbean.

 

Forfatteren J. K. Rowling skrev Harry Potter og De vises stein da hun var nyskilt og fattig. Hun hadde brukt mange år på og tenke ut historien. To forlag ville ikke lage bok av den, men lille Bloomsbury turte å satse på den, og i dag er Harry Potter bøkene en av de mest leste bøkene i hele verden.

 

Bibliografi

- Harry Potter og de Vises Stein (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) 1999

- Harry Potter og mysteriekammeret (Harry Potter and the Chamber of Secrets) 2000

- Harry Potter og fangen fra Azkaban (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) 2000

- Fabeldyr og hvor de er å finne 2000

- Rumpeldunk gjennom tidene 2000

- Harry Potter og Ildbegeret (Harry Potter and the Goblet of Fire) 2001

 

 

I denne boka tar forfatteren deg med på en morsom, og spennende reise inn i en fantasiverden hvor vi får vi møte en gutt som heter Harry Potter. Han bor hos herr og fru Dumbling, altså sin onkel Wiktor og tante Petunia. Sammen med dem bor også hans ondskapsfulle fetter Dudleif som har to rom, - et ekstra til alle lekene sine.

 

Harry bor under et kott og har ikke feiret bursdagen sin på 11 år. Men alt dette endrer seg når ei ugle leverer et mystisk brev med innbydelse til et utrolig sted som Harry aldri vil glemme.

 

Han drar til en trollmannsskole som er av en annen verden. Denne skolen heter Galtvort. Her finner han ut at hans foreldre ble myrdet av den onde trollmannen Voldemort, og ikke i en bilulykke som onkelen og tanten hans hadde fortalt. Dette er også grunnen til at han har et sikksakkarr i panna. Når Harry var liten fikk han et møte med voldemort og er nemlig den eneste som har overlevd dette. Her møter han nye venner og han møter tøffe utfordringer. Han treffer Gygrid som er skogvokter og han blir en god venn av Harry, og han får spille rumpeldunk.  Dette er et spill der man sitter på sopelim og jakter på en slags ball.

 

Hele boka er basert på de vises stein. Den som får tak i denne steinen blir udødelig. Voldemort prøver desperat og få tak i denne steinen etter at han helt har mistet kreftene sine. Han drikker engjørningsblod i skogen for å overleve og for å bli sterkere. De vises stein blir gjemt på skolen, og bare to stykker vet hvor den er, rektoren Professor Humlesnurr og Krengle (en lærer på skolen).

 

Voldemort har ingen egen kropp, men ansiktet hans er plassert i bakhodet på Krengle som går rundt med en turban på hodet. Harry og vennene hans, Hermine og Ronny, kommer seg til de vises stein. Etter de kommer også Krengle og Voldemort. Harry Potter overvinner til slutt Voldemort og blir skolens helt. De vises stein blir til slutt ødelagt fordi Humlesnurr og de andre lærerne mener den er for mektig.

 

Jeg tror forfatteren vil at man skal ha gledet seg over boka. Og hun vil prøve å få frem at det gode seirer til slutt. Kanskje også vil hun sette fantasien i gang hos mange.

 

Jeg synes forfatteren av denne boka skriver levende, morsomt og underholdende. Jeg personlig vil anbefale denne boka, ikke bare for barn men også for voksne. Jeg tror også voksne kan trenge litt fantasi i den grå hverdagen.

 

Denne boka er veldig bra, spesielt fordi den aldri ble kjedelig. Så fort man har begynt å lese klarer man nesten ikke rive seg løs.

 

 

Skildringene er selvfølgelig fra boka og biografien av J.K. Rowling fant jeg når jeg søkte på google.com.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil