Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den siste viking

Den siste viking

Tolkingsoppgave fra boken "Den siste viking"

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
15.05.2000


Boken er skrevet av Johan Boyer

 

I boken "Den siste viking", er Kristaver hovedpersonen. Han var høvedsmann på båten "Kobben", som han hadde kjøpt det året. Han var gift med Marja Myran og hadde tre sønner. Den eldste het Lars og var 16 år, og så var det Oluf som var 14 år og yngstemann på 10 år, som het Tosten. Denne boken handler om da Kristaver kjøpte seg båten "Kobben" og ble høvedsmann, og han og mannskapet på fem dro på lofotfiske. Hans elste sønn, Lars, ble med for første gang. På lofotfisket møter de mange forskjellige problemer og tragedier i løpet av den vinteren, to av mannskapet mister livet bl.a. Den ene, Elezeus Hylla, dør av lungebetennelse og den andre, Kaneles Gomon, dør i en kraftig storm der båten velter. Det hele tror jeg foregår rundt 1870 årene.

 

Det første møtet vi får med Kristaver er etter at han har vært på en auksjon og kjøpt seg en lofotbåt, "Kobben". På denne auksjonen, som han tilfeldigvis kom over, stod det mange å så på, men ingen bydde på båten. Ingen ville ha den fordi den hadde kantret tre år på rad og de mente at den var livsfarlig. Men på tross av dette så bydde han på båten, selv om han ikke hadde penger til å betale den. Dette viser meg at han er en impulsiv person som tør å ta sjanser. Han må også ha god tro på seg selv siden han tror at han skal klare å få skikk på båten bedre enn de som har eid båten før han. Det ser jeg når han sier til seg selv "Eg ska syn Dokk at eg skal få`n til å gå eg. Og jaggu skal eg få`n til å stå med". Det neste jeg oppdager ved Kristaver er at han også må være en bra familiemann, fordi barna hans er tydelig stolt og glad i han. Det ser man når han kommer hjem med den nyinnkjøpte båten sin. Da kommer de springende ned til havet med en gang og er veldig interessert. Og med en gang han går i land, henger de i armene på han, da bøyer han seg ned å småflirer til dem og er veldig glade for å se dem. Kristaver er også en veldig stolt person, han liker ikke å være dårligere enn andre. Det ser man svært mange plasser i boka. Han viser sin stolthet første gang når han kommer hjem med båten og viser hvor fornøyd han er med den, også går han tett forbi han Jakob som en stormann og bare sier at nå skal de kappseile. Han viser også sin stolthet når det kommer til det å låne penger. Det kvier han seg for i det lengste, for er det noe han syns er flaut så er det å tigge på andre. Senere i boka, den første dagen når de er på vei til Lofoten må de andre båtene sette ned farten for å ikke dra fra dem på "Kobben", da blir Kristaver svært skamfull. Men om natten finner Kristaver ut hvorfor båten sakker etter og fikser det, og neste dag går båten som et skudd og han går fortere enn de andre. Da blir han svært fornøyd med seg selv. Han viser også tegn til å være en relativt skarp person, i alle fall når det gjelder båter. Han klarer å løse problemer når de dukker opp. Det første er når båten ikke ville holde tempoet til de andre båtene, da fant han ut at dersom han flyttet noe av lasten i båten lengre bak så vil tempoet øke. Og etter at båten hadde veltet i stormen, fant han ut hva som var grunnen til at den hadde kantret tre år på rad, nemlig at masta var plassert for langt frem. Etter at han hadde rettet på det, fungerte båten helt fint.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil