Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Likegyldighet

Likegyldighet

En av de sju dødsyndene. Essay (på grensen til artikkel) om likegyldigheten vi ser i dagens samfunn.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.03.2004


”Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv”  Arnulf Øverland

 

 

Likegyldighet. Hva ligger i ordet? Det kan tolkes på flere måter. Vi har alt fra latskap til syk materialisme og en blindhet ovenfor andre styrt av en egoisme større enn man kan tenke seg. Hvorfor stiller så mange av verdens medborgere seg så likegyldig til mye av det som skjer i verden i dag? Hva er en likegyldig person? En person som gir faen i alt og ikke orker å bruke krefter og energi på å bry seg om verden rundt seg? Det er en egoistisk person, han er selv verdenssenteret, midtpunktet, den eneste verdt å bry seg om. Og selv om han kanskje gidder å gjøre noe for seg selv, orker han i alle fall ikke å gjøre noe for andre. Noen ser på det som kynisk og følelsesløst. Er dette et kaldt menneske?

 

La oss begynne med noe av de minst alvorlige tilfellene av latskap i dagens samfunn. Vi kan starte med noe så enkelt som ordet ”dessertgenerasjonen”. Det ordet, sammen med ”glasurgenerasjonen”, er ord som ofte har blitt nevnt i media den siste tida. Ordene viser til henholdsvis hver sin generasjon av mennesker i dagens norske samfunn, og skal beskrive noe av latskapen vi ser rundt om oss i Norge i dag. Dessertgenerasjonen ble dagsaktuell da nye pensjonsordninger skulle opp til forhandling, og i kjølevannet av dette kom det et nytt ord: nettopp ”glasurgenerasjonen”. Det er oss ungdommer, mennesker fra 10-25 år som er vant til å få alt servert på et fat og bli skrytt opp i skyene av våre foreldre. Det er vi som ikke gidder å gjøre en innsats for samfunnet, vi som mener at verden er for hard mot oss. Jeg vet ikke med deg, men personlig syns jeg ryktene om ”glasuren” er litt overdrevne. Likevel har den rett i en ting: dagens ungdommer er late! Det er dokumentert at nåtidas barn foretrekker tv, data, playstation og en tur i skitrekket framfor bøker og lekeplass eller en tur i marka på langrennsski. Hva er det som har skjedd? Hvorfor foretrekker mesteparten av dagens barn å sitte foran tv-apparatet framfor å springe ut å spille fotball? Det er resultatet av endring som har skjedd de siste 10-20 årene: vi har blitt late.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil