Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kjempene faller

Kjempene faller

Analyse av Ingvar Ambjørnsens "Kjempene faller"

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
15.05.2000


Ingvar Ambjørnsen er født i Larvik i 1956. Helt fra han lærte å lese, har han vært interessert i bøker, og allerede som tenåring bestemte han seg for å bli forfatter. Han har ingen spesiell utdannelse, men livet hans har derimot vært ganske fritt og stort sett bestått av små jobber her og der.

 

Ingvar har vanket i harde miljøer, blant narkomane og andre rusmisbrukere. På denne måten har han blitt kjent med sider av samfunnet som sjelden er blitt behandlet i litteraturen. Det er blitt sagt at grunnen til at han startet serien om Pelle og Proffen, var at han som ung ble skuffet over bøkene om Hardy guttene. Han mente at mysteriene som Hardy guttene ble satt til å løse, var fantaserte og kunstige og uten særlig sannsynlig hendelser. Der og da bestemte han seg for å gi ut bøker med mer sannsynlig innhold, mer atmosfære og mere miljø. I 1987 kom han ut med den første boken i serien om Pelle og Proffen, en serie på foreløpig ni titler. Boken heter "Kjempene faller".

 

"Kjempene faller" handler om to tenårings gutter, Pelle og Proffen. De er født og oppvokst på Thorshov i Oslo. En gjeng med rasister har sprayet rasistiske slagord på veggene over hele skolen deres. Den rasistiske gruppen kaller seg selv "Norske kjemper". "Kjempene" har også sprayet på veggene inne på skolen, noe som indikerer at gruppen har fått fotfeste blant elevene.

 

Pelle og Proffen finner ut at en tvilsom medelev i nabolaget ved navn "Filla", har begynt å vanke sammen med en kar i en lett gjenkjennelig grønn Porsche. Ved en tilfeldighet oppdager Pelle og Proffen den samme Porschen i en villa i Bærum. Det viser seg at i det samme huset bor enkefrue Kroghlien, leder av organisasjonen " Mot farget innvandring".

 

Pelle og Proffen blir overbevist om at de står ovenfor et spor som på en eller annen måte fører tilbake til nedgrisinga av skolegården. De bestemmer seg for å finne ut av hva som egentlig foregår og starter sin egen private etterforskning.

 

Det viser seg etter hvert at "Norske kjemper" vil ta i bruk mer drastiske metoder enn spraymaling og slagord i kampen for et "hvitt" Norge. Ved å spionere på "Filla", havner de to detektivene i en kjeller på Grunerløkka, hvor organisasjonen har sine møter. Her finner Pelle og Proffen navnelister på medlemmer av "Norske kjemper". De får også med seg en del meget interessante opplysninger, blant annet at det skal skje noe på Liholds hytte i Nordmarka. Ved hjelp av et kart finner de ut at Liholds hytte ligger noen kilometer nord for Sognsvann.. Pelle og Proffen bestemmer seg for å dra på "telttur" i marka.

 

I nærheten av hytta finner guttene tre sekker som inneholder maskingevær, sprengstoff og ammunisjon. I det de skal dra for å tilkalle politiet, dukker en ikke ukjent person opp; eieren av den grønne Porschen. Pelle og Proffen blir oppdaget og tatt til fange i kjelleren på hytta. Aktivistene har tenkt å ta livet av dem fordi de sitter inne med altfor mange opplysninger, som lett ville sendt dem alle i fengsel.

 

Da skjer det uventede: "Filla" kommer dem til unnsetning. Han hjelper Pelle slik at han får løpt etter hjelp.

 

Det hele ender med at aktivistene i "Norske kjemper" havner bak lås og slå; "Filla" går fri. Han reddet jo tross alt livet til de to unge detektivene fra Torshov.

 

Boka "Kjempene faller" er en typisk ungdomsbok. Ambjørnsen skriver på en morsom, enkel og litt røff måte, noe vi ungdommer liker. Språket i boka er muntlig; ordene er skrevet slik de uttales. Det muntlige og litt røffe språket er blitt Ambjørnsens varemerke og svært lett kjennelig stil. Eksempler på dette hentet fra boka: "han gliste og patta videre på den stinkende pipa...." " Hue var tomt som lommeboka til fatter..." Dette er bare to av mange setninger som er med på å gjøre dette til en humoristisk og fengende bok. Forfatteren går rett på sak, han skildrer åpent og ærlig om det å være ungdom i en storby på slutten av åttitallet. Ambjørnsen bruker de over nevnte faktorer bevisst, som et middel for å få ungdommer til å føle at bøkene er rettet mot dem. Dette ser jeg på som en positiv faktor. Det er liten tvil om at en bok fra et ungdomsmiljø i Oslo ville ha blitt en smule "tørr" og urealistisk hvis forfatteren skulle unnlate å skildre sannheten. "Kjempene faller" er spekket med spenning og fart, den er drivende spennende og holder leseren fast fra første til siste side.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil