Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Eg står her og skal slå opp med ei jente

Eg står her og skal slå opp med ei jente

Analyse av "Eg står her og skal slå opp med ei jente".

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
15.05.2000


Rune Belsvik har skrevet novellen "Eg står her og skal slå opp med ei jente".

 

I teksten møter vi en gutt som heter Svein. Novellen starter meget kontant med setningen: "Ho som kjem gåande der borte, skal eg slå opp med." Svein har en avtale om å møte kjæresten sin Lise, og samtidig som han venter tenker han over hvorfor han vil slå opp. I begynnelsen av novellen er han skråsikker, og han har planlagt i detalj hva han skal si. Men etterhvert som hun kommer nærmere tenker han på hvordan de ble sammen, hvordan det var å kysse henne for første gang og hvordan hun har blitt slått av faren. Han føler det som om han skal slå i hjel et menneske. Jo nærmere hun kommer jo mer nervøs blir han, og jo flere tanker om henne farer gjennom sinnet. Til sist tviler han faktisk på om han i det hele tatt bør slå opp, men han blir raskt avbrutt av at hun sier "Da e slutt".

 

Jeg tror Rune Belsvik vil fortelle om den glorien mange tegner på sin kjære. Om hvordan man bare legger merke til de gode sidene ved den personen man er forelsket i, og hvordan en kan tro at dette mennesket er den rette. Noen sier at den største prøvelsen i et forhold kommer når forelskelsen tar slutt, og at det er da det vises om et par virkelig elsker hverandre. Svein kjente åpenbart ikke Lise godt nok før de ble sammen, og etterhvert som forelskelsen ebber ut skjønner han at han egentlig ikke liker henne.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil