Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Bokomtale: "Et dukkehjem" (H. Ibsen)

Bokomtale: "Et dukkehjem" (H. Ibsen)

Alt du trenger til en bokomtale til "Et dukkehjem", inkludert en kort biografi om Henrik Ibsen.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.02.2004


Bokfakta

Et dukkehjem er en av bøkene som ligger inne i ’’nutidsdramaer’’ som er samlede verker fra 1877-1899. Boken ble skrevet i 1879 av Henrik Ibsen. Printet i Danmark, utgitt av Gyldendal norsk forlag Oslo.

 

Forfatteren

Henrik Ibsen ble født i Skien i 1828. Da Henrik Ibsen var gutt, var han veldig innesluttet og ensom. Han hadde god fantasi og lekte litt med den inne i hodet sitt. I en alder av åtte år, gikk familien til Henrik Ibsen konkurs, og levekårene ble veldig mye dårligere. Dette gjorde at han flyttet til Grimstad i 6 år, dette skjedde i en alder av 16 år. Han bodde da i et herskapshus og i det huset fikk han som 18-åring barn med en av tjenestepikene ved huset. I 1850 kom hans første verk, Catelina, som ikke ble særlig godt tatt imot. Senere kom det en del bøker før han gikk til alteret med Suzannah Thoresen fra Bergen. Etter litt mottok han et stipend som ga han sjansen til å dra til Italia, og deretter til Tyskland. Der tilbrakte han tredve år av sitt liv. I Tyskland ga han ut bøker som førte til at han ble en kjent skikkelse. På grunnlag av dette fikk han en norsk diktergasje, som førte til avklipping av skjegget, og ny garderobe for Henrik Ibsen. Han forandret i tillegg til dette sin væremåte og sin penneskrift. Ut av dette, kommer mesterverket Peer Gynt som, ble til en av Ibsens mest populære scene-dramaer.


 

 

Handlingsreferat

 

1. Akt

Hele handlingen foregår hos ekteparet Torvald og Nora i juletider.

På starten av boken får vi en innsikt i forholdet til de to, som er veldig flørtete og morsomt. Selv om de er lykkelige ser man at Torvald har problemer med hennes store pengebruk, men fortsetter å la pengene sile. Etter et par sider i boken kommer to personer på besøk, disse to er Dr. Rank som er en veldig god venn av familien og Christine Linde, en venn av Nora som har vært fra henne en god stund. Dr. Rank hadde de forventet, han spiser hvert år julemiddagen med familien, men enke Linde kommer uanmeldt. Man får fort vite grunnen, som er at hennes tidligere ektemann er død. Han var veldig rik, men hun fikk ingenting ved hans dødsfall, verken penger eller barn. Nora forteller at hun er stolt over venninnen sin, som har klart å komme over denne tiden, helskinnet. Ut i fra dette sier Christine til Nora at hun ikke tar livet sitt så veldig seriøst, og ikke har hatt mange bekymringer i det. Dette får Nora til å fortelle den store hemmeligheten; hemmeligheten går ut på at Torvald for mange år tilbake ble veldig syk, eneste som kunne hjelpe var et opphold i et fjernt og varmere land enn Norge. De ville gjerne dra, men hadde ingen penger, derfor lånte hun penger av sakfører Krogstad, og latet som det var penger fra hennes far. Dette var ikke lov å gjøre på denne tiden, så hemmeligheten kan ikke komme ut.

Dette året hadde de kjøpt inn ekstra med julegaver, på grunn av Torvalds forfremmelse i banken, til banksjef. Dessverre må nedskjæringer bli foretatt, og Krogstad er en del av de. Han truer med at hvis ikke Nora bruker sin fulle innflytelse på å få han til å bli værende i banken, vil han avsløre hemmeligheten. Nora går med på dette men det er ikke den ting hun kan gjøre for at Krogstad skal få bli, Torvald står for sine meninger og er urokkelig. Krogstad får sparken. 

 

2. Akt

Det hele starter med at vi får se Noras frykt for brevet som Krogstad sa han skulle sende, hun leter men tenker så på at det ikke kommer post 1. juledag.

Hennes venn, Christine spør om det ikke er en viss økonomisk sterk skikkelse som kan hjelpe henne med å ikke bli avslørt, da tenker Nora med en gang på Dr. Rank. Hun går til Dr. Rank med spørsmålet, men før hun får sagt et ord, buser han ut med at han har en sykdom, og han kommer også med sin kjærlighetserklæring til henne. Alt viser seg til å bli et fullstendig kaos, som virker til å fortsette ut i det store intet. Og da man trodde truslene og sjokkeringene var over, bestemmer Krogstad seg for å sende et brev til Torvald der det står om at han vil fortelle hemmeligheten til allmennheten hvis han ikke får sin jobb. Christine ber Krogstad om å ikke sende brevet, men Nora vil at brevet skal bli sendt. Hun vil nemlig se reaksjonen til Torvald.

 

3. Akt

En kveld bestemmer Fru. Linde og Herr. Krogstad seg for å møtes hos Nora og Torvald, grunnen til at de møter hverandre der, er fordi Nora og Torvald er på maskerade. Her tilbyr Christine seg å bli Krogstads kone ved at han sender et nytt brev til Torvald der det står at han ikke har tenkt å fortelle dette allikevel.

Senere kommer Helmers-paret hjem fra maskeradeballet, og vel hjemme kommer Dr. Rank på besøk. Der tar han farvel med paret, og de finner senere ut at han har trukket seg tilbake for å dø.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil