Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Sveio kommune

Sveio kommune

Artikkel om Sveio kommune i Hordaland.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
06.01.2004

Sveio er den sørligste kommunen i Hordaland fylke, og altså en av kommunene i Sunnhordland. Kommunen ligg på Tittelsnes-halvøya. I sør grenser Sveio til Haugesund og samtidig til Rogaland fylke. I vest grenser Kommunen mot Sletta og Bømlafjorden og i øst mot Ålfjorden.

Sveio er en forholdsvis liten kommune. Her bor ca 4600 menneske som hovedsakelig bor sprett i småbygdene over hele kommunen.

 

Med sin sentrale plassering har Sveio vært et viktig knutepunkt opp igjennom tidene.

Folk har bodd her alt i fra steinalderen, og sjøen og kysten har vore uunnværlig både for levemåte og som ferdselsåre.

 

I skipsleia mellom Stavanger og Bergen hører kysten av Sveio til de mest værharde strekningene.

Mange folk har sett livet til her, både i fjenare og nærmare tid. Den 1. desember 1374 drukna kong Magnus Erlingsson i et skipsforlis ved Lyngholm. I nyere tid huske vi kanskje best det tragiske Sleipner forliset i november 99.

 

I dag er det forholdsvis få av innbyggerne som livnærer seg bare på fisk. Men en kombinasjon av jordbruk og fiske har vore en viktig næringsvei i kommunen.

 

Vi har lite industri i Sveio, og de fleste arbeider i nabokommunene Haugesund, Tysvær og Karmøy. Vi finner flere barneskular og 2 kombinerte barne/ungdomsskular i kummunen. De fleste elevene fra Sveio søker seg inn til videregående skular i haugesund.

 

Ellers har kommunen et svært godt utbygd eldreomsorg. Her finnets sjukehjem og eldrebostader flerre plasser i kommunen. I spøk, men med en litt alvorlig undertone seier mange at de vil flytta te Sveio når de blir gamle.

 

Vill natur har vi nok ikke i Sveio, men et utall av større og mindre vatn gjør kommunen populær mellom sportfiskarar. Om sommeren har vi en del turister, og spesielt de tyske kommer tilbake år etter år. Ellers er landskapet prega av åpne parti med små fjell og åser. Det ber navet Haugalandet med rette. Her er ikke mye skog i kommunen, men alle røttene i myrene rundt omkring forteller det at Sveio en gang i tida var dekt med skog. Men for å rydde plass, blei skogen sannsynligvis svidd av. Sveio kommer av det gammalnorske ordet Sveen som betyr å svi av.

Variert natur og frisk luft er det opplevingstilbudet som Sveio kan gi. Her kan du fiske, gå tur, padle og bade. Og sikkert mye mer.

 

I samarbeid med nabokommunene har Sveio nå bygget den eneste konkurransegolfbanen mellom Stavanger og Bergen. Den åpnet for noen år siden. Idrettslag i kommunen kan og tilby varierte fritidsaktiviteter. Du kan besøka Ryvarden fyr. Det er et automatisk fyr, der du finner både kafe og kunstgalleri. Kommunen deler kvart år ut kunstnarstipend til en kunstner som bor og arbeider der ute i sommerhalvåret.

 

Av andre kjente steder kan hjemstedet til komponisten Fartein Valen. Huset hans ligger i Valevåg. Her er det omvisning om sommeren og konserter under Valen dagene.

 

Kanskje kommunen er mest kjent for gjennomføringa av det såkalla trekantsambandet. Desember 2000 ble den undersjøiske tunnelen mellom Valevåg og Stord åpna. Havområdet her er dermed ferjefritt. I april 2001 blei brua mellom Stord og Bømlo åpna og trekantsambandet blei da fullført. Da er vi på mange måter blitt landfaste nordover.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil