Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Livet under Taliban-regimet

Livet under Taliban-regimet

En stil som får fram sannheten om det å leve under Taliban-regimet og pasjtonere. Året er 1998. 100% sant!

Karakter: 5+

Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.12.2003


- Stå opp! roper moren. Celina vil ikke stå opp. Hun er trøtt, sliten og sint. Hun er trøtt fordi hun lå seg klokke 01.30 om natta og nå som det er klokke 06.30 om morgenen, er hun nødt til å stå opp igjen! Hun er sliten fordi det er altfor mye å gjøre hjemme. Hun hater hjemmearbeidet sitt!

- Ughhhhhhh! Jeg vil heller dø enn å ha det slik hver eneste dag!

Hun pleier å si slike ting noen ganger, og da er hun sint.

- Jeg skulle ønske skolene var åpne, slik at jeg kunne gå på skolen og slippe å gjøre alt dette hjemmearbeidet!

 

Det er to år siden Taliban regimet har erobret Afghanistan. Først angrep de hovedstaden, Kabul, og etter hvert andre byer. Da var Celina 14 år og gikk i 8.klasse. Nå er hun 16 år og har blitt ”husmor” på en måte.

 

Talibanere stengte skolene, både for jenter og gutter. Kvinner har ikke lov til å jobbe, de ikke har lov til å gå ut av huset sitt utenom en mann som følger. De som kvinner går ut med, må være en mann som tilhører familien hennes. Hvis ei kvinne blir tatt med en mann som ikke tilhører familien, da er straffen hennes dødsstraff. Og det samme straff gjelder for de som går ut uten burka. 


- Uff! For et liv jeg har! Alt dreier seg om å stå opp tidlig om morgenen og begynne å utføre hjemmearbeidet! Jeg må vaske, pusse, rydde, støvsuge, lage mat og mye anna! Jeg kan verken se på tv, høre på musikk eller være med venner!

 

De har ikke strøm i Kabul, og selv om de har det noen ganger, så er ikke det tillatt å se på tv eller høre på musikk. Talibanere har ødelagt hver eneste tv og radio som fant sted i landet. De mener det er ”haram” i følge Islam. Sannheten er at de misbruker Islam sitt navn! Det står jo ikke i hellig Koranen at kvinner må bli behandlet på den måten! Men er ikke det haram når de behandler kvinnene på den måten? Nei, de tenker aldri på det. Og folkegruppen ”pasjtonere” støtter dem fullt ut!

 

Celina er sint og forbannet. Hun banner. Hun hater Talibaner og de som støtter dem. Det er nemlig bare pasjtonere som er tilhengere deres. Cirka 70% av Talibanere består av pasjtonere selv, mens resten består av arabere og pakistanere. Pasjtonere er den største folkegruppen i Afghanistan. Cirka 30% av Afghanistans befolkning består av pasjtonere. Alle som har regjert og har hatt makten i Afghanistan tilhørte folkegruppen pasjtonere, og det er akkurat derfor at Afghanistan aldri har fred!

 

Celina hadde det så strålende før Talibanere angrep Afghanistan. Hun gikk på skolen, hadde venner, gikk på bursdagsfester og bryllupsfester sammen med familien sin. Hun hadde det så gøy! Hun elsket livet sitt! Men alt det er borte nå. Nå har ikke hun tid til å tenke på det engang. Hun har ikke tid til å tenke på fremtiden sin. Det er altfor mye å gjøre hjemme. Før hadde hun søstra si som hjalp moren med husarbeidet. Nå er hun gift, og moren er ikke like frisk som før. Hun er faktisk uten fingre på hendene sine. Det skjedde for ett år siden, da hun var ut og handlet. Hun hadde neglelakk på fingrene og en Taliban soldat hadde sett det og anmeldt henne til Taliban politiet. Taliban politiet hadde kommet så fort de kunne for å kutte ned alle fingrene hennes. Akkurat det har også skjedd med mange andre kvinner. For ifølge Talibans reglen, har ikke kvinnene lov til å bruke sminke osv. Og hvis de gjør det, så blir de straffet på den måten! Men fremdeles, pasjtonere er tilhengere deres!

 

Celina ser ut av vinduet. Det er ingen på gata. Ingen barn som leker ute. Alle er redde, redde for å bli drept. Selv om de lever på en slik grusomt måte, ønsker de å leve isteden for å dø. For at de har et håp, et håp om at en vakker dag Talibanere skal forsvinne. Et håp om at en ny regjering skal ta over. Et håp om at alle skal leve i fred og ro. Alle andre folkegruppene, som består av tajikere, usbekere, hazara og turkmenere, har det samme håpet mens pasjtonere vil ha Talibanere! For at de er redd en annen folkegruppe enn dem skal ta over makten etter Talibanere! De har alltid vært like egoistiske, patetiske og dumme som de er i dag! Og det er akkurat derfor Afghanistan har det så ille i dag! De vil aldri gi seg heller!

 

Celina har forsvunnet i disse tankene. Tankene om Talibanere, pasjtonere, de andre folkegruppene og fred! Hun er redd hun har mistet troen på et fredelig samfunn hvor alle vurderes etter sin karakter og ikke rase og nasjonalitet! Men det har aldri vært slik i Afghanistan. I alle disse krigsårene har pasjtonere gjort de samme feilene og har aldri lært av feilene sine. Hun håper de Nord Alliansene skal kjempe tilbake, de er de eneste som kan bringe fred i Afghanistan! I det øyeblikket, ringer det på døra. Det er sikkert faren og brødrene hennes som har kommet tilbake fra jobben!

- Åh nei, Gud! Jeg har jo ikke laget mat ennå!

Hun lukker vinduet, glemmer alt om tankene sine og går tilbake til kjøkkenet.

 

 

 

SKREVET AV MARYAM TUGHRA UNDER NORSK TENTAMEN I 10. KLASSE JULEN 2003, MED FØLGENDE KOMMENTAR FRA LÆREREN:

Herlig Maryam! Du skriver så naturlig og godt. Har skriveglede og beskriver så flott det å leve under et håpløst regime. En flott stil! 5+

 

 


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil