Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hytteturen

Hytteturen

Kåseri om hvor spesielle vi nordmenn er.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.12.2003


Påskesola skinner ned på de to allerede brunsvidde hytteturistene. Himmelen er blå, og alt er bare fred og lykke. Ola og Kari er ute og går på ski med sekken full av kvikklunsj, kakao og appelsiner. De føler at de er ett med naturen. Vikingblodet strømmer i årene. De er født med ski på beina, og stolte av å være nordmenn. Noen ganger stopper de opp og tar et dypt trekk av den kalde, norske fjelluften. –Norge må være det beste landet som finnes, tenker de, mens de myser opp mot den gloheite ildkula høyt over det lille, men svært så viktige landet deres.

 

Ola og Kari spenner av seg skiene, vakler stivbeinte inn i hytta, drar på seg mariusgenserne og setter seg foran TV-en. Det er langrenn i dag, og det MÅ de jo få med seg! Ekte nordmenn ELSKER langrenn. Plutselig oppdager de at TV-en ikke fungerer som den skal! NRK viser en norsk actionfilm hvor helten kjemper seg gjennom en snøstorm isteden! Kari skjærer tenner i fortvilelse, mens Ola tar situasjonen med knusende ro. Ola er nemlig en ekspert når det gjelder å fikse en ting. Han har faktisk satt sammen TRE datamaskiner, HELT uten bruksanvisning! En ekte nordmann trenger ingen bruksanvisning! Bruksanvisninger er for idioter og sveklinger, det er Ola og Kari enige om. Ola gir TV-en et solid slag midt i billedrøret, mens han kiler litt på fjernkontrollen og godsnakker med kanalvelgeren. Ingenting. Ola slår og sparker mens tynn, grå røyk stiger opp fra TV-en og legger seg som en klam sokk over hyttegleden. Kvelden, dagen og hele påskeferien er spolert. De kan like gjerne dra hjem.


 

Tidlig neste morgen setter de seg i den lille røde bilen sin og forbereder seg fysisk og psykisk på den lange ferden hjem. Ola sitter bak rattet, og Kari er kartleser. Begge kan veien, men allikevel… Den lille bilen skjener ut på den humpete europaveien, og Ola bruker de neste to timene på å forarge seg over kvinnfolk i trafikken, lastebilsjåfører som tror de eier veien, og pakkiser som ikke kan norske trafikkregler. Kriminelle, narkomane pakkiser som tar jobbene våre og snakker et språk bare pakkiser forstår. Kari nikker og er enig. Ola er ikke rasist, tvert imot; han liker svartinger, så lenge de snakker vestkantnorsk og holder seg unna de norske kvinnfolka. Kari nikker og er enig. Alle disse skumle innvandrerne! Uberegnelige og farlige, det er det de er!

 

Den meningsfylte samtalen får en brå og uventet slutt, akkurat da Ola og Kari har blitt enige om at Carl Ivar Hagen, DET er en bra nordmann, det! Motoren kveler seg med et surklende host, og Ola manøvrerer bilen elegant ut i veikanten, mens Kari begraver ansiktet i hendene. Noe så flaut! Hvorfor akkurat nå?! Den dumme bilen! Skamfull, og med en kjeftende Kari etter seg, lusker Ola ut av bilen for å snuse under panseret. Ola er nemlig en ekspert på biler også, for han har skiftet hjul på bilen flere ganger, helt uten bruksanvisning. Han finner fram en diger skiftenøkkel, bretter opp ermene og går i gang med arbeidet. Først gir han fordelerdysa et velrettet og velfortjent klask med skiftenøkkelen, før han kobler fra en slange for å lufte innsugskatalysatoren. Deretter demonterer han tenningsvæskesystemet mens Kari nikker imponert. Ola vet hva han driver med. Idet Ola er i full gang med å etterfylle radiatorfett, kommer en sølvfarget BMW som parkerer i veikanten bak den havarerte Toyotaen. Kari forter seg inn i bilen og låser alle dørene idet hun får øye på den smilende (men svært så skumle) albaneren. Ola rister oppgitt på hodet. Albanere vet jo ikke noe om biler! Den hjelpsomme albaneren prøver på overraskende godt norsk å forklare for Ola at det ikke dreier seg om noe stort motorhavari. Tvert imot, Ola har gått tom for bensin! Ola fnyser av denne idiotiske diagnosen og fortsetter repareringen av motoren.

 

Senere på kvelden blir Toyotaen hentet av Falken og tauet på verksted som følge av Ola’ s ”bilpleie”. Skamfull og med olje i ørene ringer Ola etter en taxi. Kari skuler misunnelig etter den sølvfargede BMW’en som forsvinner rundt et hjørne. De gleder seg til å komme hjem til det trygge huset sitt, skru på TV-en og legge beina på bordet. Hvem vet? Kanskje langrennet går i reprise…?

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil