Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Lottomillionærer er ikke som andre millionærer

Lottomillionærer er ikke som andre millionærer

Den gjennomsnittlige lottomillionæren er i sin aller beste alder (40+) – altså kommer lottomillionene akkurat i tide til å kjøpe seg rød, ny sportsbil.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
24.11.2003
Tema
Pengespill


Tar du bussen av og til? Ser du på fjernsyn? Leser du avisen? Ja, da har du vel sett eller hørt dette med at "lottomillionærer ikke er som andre millionærer". Store, bugnende og fargerike plakater som gjør det nærmest umulig for en sliten busspassasjer å ha noe som helst kontakt med omverdenen på den andre siden av den så omhyggelig tildekkede ruten. Lydmalende interessefangere som bølger ut av både radio og fjernsyn da du trodde du skulle få med deg de siste tragediene i Kosovo eller kursen på tyrkiske lira, er vel heller ikke fremmed for deg. Og når du på lørdagene møter naboen, en ellers trivelig kar, men som nå iherdig prøver å skjule den lille bongen blant sine omhyggelig utplukkede matvarer fra Rimi, må det vel snart beseire den velinnbygde trangen du har til å neglisjere det eksplosive vitebegjæret. Hva er det egentlig som gjør lottomillionærer til noe annet enn vanlige, millionformuende storkarer?

Det første som sikkert slår deg med sin logiske hammer er det at de faktisk satset på nettopp dette "gjett-rett-tall"-spillet, akkurat som naboen, den gamle fruen i oppgang B, eller hvem som helst som bare må innom den lokale kiosken med onlinemaskin før klokken seks på lørdagen. Den lille forskjellen fra de andre paniske valfarterne er at disse "har gjort det". Det hviskes spent og intenst langs veggene idet bygdas eneste lottomillionær arriverer, og flokken av lysende øyne med hektiske tanker; "Han har gjort det! Han har klart det!", viker tilbake som et lass med økonomer - hvis’ kurskalkuleringer gikk feil vei på børsen. Den ferske enehersker har altså gjort intet mindre enn å ha rablet ned de rette tallene, -helt tilfeldig, selvfølgelig, og stiller dermed i en ganske annen klasse enn kvelden før, da trekningen suste inn i de tusen lottohjem. -Blant bygdas snobber av bønder og gardbrukere som har "lurt unna" litt her og der opp gjennom årene hører lottoens nyrike venner ikke hjemme. En lottomillionær er jo, ifølge reklamen, en som kan sitte og humre muntert mens NRKs tørrøyde nyhetsoppleser meddeler at renta har gått dypere enn redningsgruppa til ”Kursk”, - og med det konkurstruer Den Norske Bank. Det er ikke slik å forstå at de er ondskapsfulle, tvert imot! De vet bare at de ligger godt i det så lenge madrassen er fylt av lottobongenes knitrende avkastning.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil