Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Vasco da Gama

Vasco da Gama

Tar for seg Vasco da Gamas sjøreise til India.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.11.2003


Hvem var Vasco da Gama?

Vasco da Gama var portugisisk sjøfarer. Han var født ca.1460 i Sines. Sines ligger sør i Portugal. Det sies at han har studert matematikk og navigasjon. Å navigere er å styre en båt med kart og kompass. Faren Estevao da Gama var guvernør. En guvernør er en som styrer en landsdel/området, det kan sammenlignes med en ordfører.

 

Hvordan var reisen til India

Vasco da Gama ville finne veien til India. Men først måtte han planlegge ekspedisjonen godt. Det var fire skip som skulle reise. De måtte pakke for en lang og betydelig ferd for Portugal. De pakket mat og drikke for tre år, de måtte også pakke det beste av alt som kunne skaffes på denne tiden (våpen osv.). Imens mannskapet  pakket sa Vasco da Gama som var sjefen for den lille eskaderen farvel med sin konge Manuel av Portugal. En eskader er når to eller flere båter/skip seiler/kjører sammen. Vasco da Gama sa til kong Manuel at han skulle finne veien til India sånn som kong Manuel hadde sagt. Han lovet å beskytte og forsvare det velsignende banner som kongen hadde gitt ham. Et banner er et flagg.


 

Faren til Vasco da Gama skulle være med å lede ekspedisjonen men han døde før de fikk dratt. Den 8. juli 1497 skulle Vasco da Gama og de tre andre sjømennene dra ut på havet. De fire skipene het Sao Gabriel som var Vasco da Gamas flaggskip og Sao Rafael som broren til Vasco da Gama seilte, han het Paolo. Det var også en karavelle som het Berrio som ble seilt av Nicolau Coelho. Det fjerde skipet som var med var et forsyningsskip. På vær av disse skipene var det imellom 118-170 menn. De fire skipene dro ut fra Tajo-munningen. Når de dro ut fra Tajo-munningen  hadde de følge med et femte skip som ble seilt av Bartolomeu Dias. Han skulle ta styringen til det portugisiske fortet Elmina som ligger ved Guinea-gulfen. Så dro de videre til Kapp verde øyene. Der ble de i åtte dager. Så dro de videre sør over til de kom til de var rett utenfor Sierra Leone. Der skilte de lag med Bartolomeu Dias og begynte ferden inn i det ukjente.

 

I stedet for å holde seg nær kysten av Afrika seilte Vasco da Gama  vest sørvest ut mot det åpne hav. De hadde ikke sett land fra de dro fra Kapp verde øyene 3. august til de kom til sørvest kysten av Afrika 4.november. Når Vasco da Gama seilte denne svingen ut i Atlanterhavet unngikk han strømmene og den sterke motvinden i Guinea-gulfen. Denne svingen ut i Atlanterhavet ble svært populær for andre sjøfarere som skulle ned til Kapp det gode håp.

 

Den 7. november kom Vasco da Gama til St. Helena-bukta. Der var de til den 16. november for å ta inn vann og brensel. Der møtte de hottentottfolket i Sør-Afrika og ble kjente med dem for første gang. Når de skulle runde Kapp det gode håp var det mye motvind så de rundet ikke det den dagen de trodde de skulle gjøre det. De trodde de skulle runde det den 22. november men det ble ikke før 25. november. Den dagen kom de til Mossel-bukta og der møtte de flere hottentotter. Imens skipene lå i  Mossel-bukta satt Vasco da Gama opp en padrao som tegn på hvor langt han hadde reist. En padrao er at man setter et tegn på at man har kommet dit. I Mossel-bukta sa Vasco da Gama at forsyningsskipet skulle hogges og det de hadde pakket ble flyttet over på de tre andre skipene.

 

Den 8. desember seilte de videre, etter åtte dager passerte de padraoen som Bartolomeu Dias hadde satt opp og alle land etter denne padraoen ble portugisiske. Kysten de seilte forbi 25. desember kalte de Natal fordi den ble passert på Kristi fødselsdag og elva de kom til den11. januar kalte de kobberfloden fordi de som bodde der hadde mye av dette metallet. To uker senere kom de til elva Kilimane. Og der satt Vasco da Gama opp en ny padrao. Der ble de en måneds tid for å ta inn vann og reparere skipene. Når de var der brøt det ut en sykdom blant mannskapet, den het Skjørbuk. Det var mange som døde. Skjørbuk er en sykdom på mangel av C-vitaminer.

 

Vasco da Gama ga Kilimane navnet Rio dos Boas som betyr De gode Varslers elv fordi det var her han så tegn til liv på de ukjente landene. Nå var de klare for å dra videre til Mosambik. Sultanen i Mosambik skaffet Vasco da Gama to loser som skulle føre dem trygt videre til neste by som var Mombasa. En los er en som kjenner farvannet godt og vet hvor det er grunner osv. Den ene losen rømte når han skjønte at de han jobbet for var kristene og den andre måtte holdes om bord med makt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil