Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tradisjoner i Jødedommen

Tradisjoner i Jødedommen

Dette er en prosjektoppgave (6. klasse) om tradisjoner i jødedommen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
17.11.2003
Tema
Jødedom


Innledning

Jeg valgte å skrive om jødiske tradisjoner, da jeg tror dette kan være både spennende og lærerikt. Jeg tror også at jeg kan lære en del av dette prosjektet.

 

 

Tradisjoner i Jødedommen

 

Jødene holder sabbat, de holder også Jødisk Nyttår, Forsoningsfest, Løvhyttefest, Lysfest, Purim, Påske, Ukefest.

 

Sabbaten holder jødene hver lørdag, og dette er deres hviledag. Sabbaten starter fredag kveld, med at de samles til bønn og sang. Dagen skal brukes til hvile, glede og fest.

 

<bilde>

 

 

 

Jødisk nyttår, feires i september eller oktober av alle jøder uansett hvor i verden de bor, og da går alle i synagogen. Nyttårsfesten kalles rosh hashana.


 

 

 

<bilde>
Forsoningsfesten er mest høytidelig av dagene i det jødiske året. Denne festen kalles Yom Kippur på hebraisk. På denne festen bar tidligere øverstepresten frem et offer, men nå bruker de faste. Enkelte tilbringer hele dagen i synagogen.

 

 

 

 

 

<bilde>
Løvhyttefest, feires fem dager etter forsoningsfesten, og er en av høstfestene. Jødene bygger løvhytter ved synagogene, eller i sine egne hager. Festen holdes for å minne dem på hvordan Gud tok seg av deres forfedre da de vandret gjennom ørkenen med Moses. Festen kalles sukkot på hebraisk.

 

 


 

Lysfest, feires omtrent samtidig med at vi kristne feirer jul. Denne festen arrangeres for å

<bilde>
minnes at tempelet i Jerusalem ble innviet. Under festen er en spesiell lysestake sentral i feiringen, dette er en åttearmet lysestake, og det har et lite lys i midten, som de bruker for å tenne de andre lysene. Det blir tent ett nytt lys for hver under festen, det betyr altså at festen  varer i åtte dager. Det hebraiske navnet på lysfesten er Hanukka.

 

 

Purim, er en fest som holdes i februar eller mars. Denne festen er til minne om Ester, som reddet jødene fra Haman. Haman var en hersker som ville drepe alle jødene, men det var her Ester hjalp dem. Det holdes selskaper, der man spiser spesielle kaker.

 

 

 

Påske, denne blir feiret åtte dager i mars eller april til minne om israelittene som ble reddet ut av Egypt. Navnet påske betyr Pesach på hebraisk. Ordet Pesach betyr forbigåelse.

<bilde>
Påskefeiringen trenger store forberedelser. I dag blir påsken feiret som en fest i hjemmet, den blir også feiret med et spesielt måltid, som starter med å lese Haggada. I påsken spiser de usyrnet brød som er et symbol for flukten fra Egypt. Når de var på rømmen fra Egypt hadde ikke brøddeigen rukket å heve seg, så de måtte spise usyrnet brød. I påskehøytiden spiser de også revne epler, nøtter og kanel, og de drikker vin. Påskefesten er en familiehøytid hvor fellesskap er viktig. Jødedommen bygger sitt grunnlag på det som skjedde i påsken  

 

<bilde>
Ukefest, dette er en fest til minne om at folket fikk de ti bud, og kommer femti dager etter påske. Budene blir lest opp i synagogen. Ukefesten er også en fest for innhøstingen. Synagogene blir pyntet med planter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Avslutning

Jeg synes jeg har lært mye mens jeg har arbeidet med prosjektet. Jeg synes det var litt vanskelig å skrive om det forskjellige uten at det ble mye avskrift fra boka, men far har hjulpet meg med å skrive det inn på data, og da har vi diskutert litt hvordan vi skulle skrive det. Jeg fikk da også med noen bilder da vi valgte å bruke data.

Jeg kunne tenkt meg noe bedre tid på prosjektet, da jeg sikkert kunne funnet mer stoff i andre bøker.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil