Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Mobbing, et samfunnsproblem?

Mobbing, et samfunnsproblem?

En resonnerende stil om mobbing.

Karakter: 5-

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
17.11.2003
Tema
Mobbing


Mange mener at det mobbes mye i samfunnet i dag, spesielt i skolen.

Blant annet tok både kongen og statsministeren opp problemet med mobbing i nyttårstalene deres.

I talen til statsminister Kjell Magne Bondevik forteller han at om lag 45000 barn blir mobbet hver dag i skolen. Men ikke bare barn blir mobbet.

Mobbing forekommer også på arbeidsplassen.

I denne oppgaven skal jeg fortelle om mobbing i skolen og på arbeidsplassen, og jeg vil gi noen grunner til dette og hvilke konsekvenser dette får. Jeg vil også få svar på mine spørsmål om mobbing er et samfunnsproblem, og hva mobbing er.

 

Mobbing kan være mye forskjellig. Noen eksempler på hva barn og unge ser på som mobbing er å bli kalt navn, bli ertet, få et rykte om seg spredt, å bli ignorert eller satt utenfor, eller å bli angrepet av noen på grunn av rase eller religion. I skolen blir de som oftest mobbet på grunn av utseende, overvekt og kanskje fordi de er annerledes av andre grunner.


I 2002 ble det satt i gang en stor kampanje mot mobbing her i landet.

Antimobbeprogrammet har visstnok allerede gitt gode resultater.

Det er veldig vanskelig å oppdage mobbing. Mange lærere tror de har god kontroll på hva som skjer ute i skolegården, men mobbing foregår ikke bare fysisk. Mobbing er også psykisk, dette er veldig vanskelig for lærere og voksne å se. Noen lærere overser også mobbing,

eller så ser de det bare ikke. Barn og unge som blir mobbet opplever også at voksne personer heller ikke vil ta de på alvor.

 

Det noen kanskje tror er uskyldige moro, kan bli sett på som mobbing fra mobbeofrene sin side. 

Mobberne har kanskje problemer hvor de lar sinne og frustrasjon gå ut over mobbeofrene. Mobberne er ofte usikre personer som mobber for å hevde seg. Dette er et stort problem i skolen, mobbeofrene blir usikre personligheter og mister mye eller all selvtillit.

Selvtilliten er noe mange av ofrene har vanskelig for å oppta igjen,

også senere i livet. Mobbeofrene får ofte varige men.

Men mobbing foregår også på arbeidsplassen. 200.000 mennesker blir mobbet på jobben i Norge. Og hvert år tar over 100 mennesker i Norge livet sitt fordi de blir mobbet. Det antas at det er like mange som dør av mobbing som det omkommer i arbeidsulykker.

Hva er så mobbing på arbeidsplassen? Det første man bør slå fast er at mobbing ikke er det samme som vennlig fleip mellom arbeidskamerater.

Og mobberne er ofte på leting etter syndebukker.

 

Stress og underbemanning på en arbeidsplass kan også resultere i mobbing. Før var oppfatningen at ofrene oftest var eldre og sykelige arbeidstakere, som man antok påførte bedriften ekstra belastning. Nyere forskning viser at det er minst like vanlig at friske og handlekraftige arbeidstakere utsettes for mobbing på jobben. Mobbing på arbeidsplassen blir definert som en stadig og langvarig nedvurdering av en ansatt og hans eller hennes arbeidsinnsats.

Mobbing er psykisk vold satt i system.

Mobbing påfører ofrene store psykiske lidelser.

Mange blir uføretrygdet, blant annet på grunn av nerve sammenbrudd på grunn av mobbing.

Det antas at mobbing er årsak til en betydelig andel av sykefraværet i Norge, og når jeg spør; Er mobbing et samfunnsproblem?

Da er svaret ja, for dette sykefraværet koster det norske samfunn 25 – 30 milliarder kroner årlig. Men heldigvis er finnes det foreninger.

Lmm står for Landsforeningen mot mobbing på arbeidsplassen,

og ble stiftet i 1987. Dette er en landsdekkende forening av og for mennesker som er eller har vært utsatt for mobbing, trakassering og psykisk vold på sin arbeidsplass.

 

Jeg mener at mobbing er unødvendig.

Det vil si at det er menneskelig å mislike andre, men man behøver ærlig talt ikke å gå og rakke ned på og slenge dritt til den personen av den grunn. Det tar en person 2 sekunder og si hei i gangen på skolen eller på jobben i stede for å slenge dritt. Jeg tror egentlig ikke mobberne har noen anelse om hvor mye skade de påfører ofrene sine. Fordi jeg har lest om ei jente som mobbet ei annen jente, for etterpå å skjønne hva hun egentlig hadde gjort. Da dette gikk opp for henne, var det allerede for sent. For jenta var blitt syk og døde. Og de som mobber bør kanskje tenke den tanken at ingen er perfekte, heller ikke jeg.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil