Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den russiske revolusjon

Den russiske revolusjon

Kort oversikt over med fakta om den russiske revolusjon.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.04.2003

DE SISTE TSARENE:

 

Den nest siste tsaren var Aleksander den 3. Han var en kjempe sterk mann som kunne bøye jernstenger og mynter, men ingen god tsar. Det var jødene som hadde det verst under tsar Aleksander den 3. De ble forfulgt hundset, og drept.

 

Den siste tsaren var Nikolai den 2. Da Aleksander døde av lungekreft i 1894 trodde folk de skulle få det bedre med ny tsar, men da tok de feil. I stedet for å bruke penger på jord, utdanning og helse til folket, brukte han pengene på krig og luksus til seg selv og familien. I 1905 var Russland i krig med Japan. Da var de i arbeiderklassen leie av å bli herset med og behandlet på en dårlig måte, så de lagde opprør søndag den 9. januar 1905 foran tsarens vinterpalass i St. Petersburg. Den søndagen ble i ettertid kalt den blodige søndagen fordi det ble skutt og drept over 100 arbeidere, og 200 ble såret.

 

RUSSLAND OG 1. VERDENSKRIG:

 

Da russerne dro til krig, var de ikke godt nok forbredt. Over to millioner unge menn ble drept, og siden mennene og hestene dro i krig fikk ikke folk den maten de trengte, og det ble sult mange steder. Folk var lei av krigen, og ønsket seg fred. Det var grunnene til at i mars 1917 brøt ut store demonstrasjoner i St. Petersburg. (da het byen Petrograd.) Hele tsardømmet falt sammen som et korthus, og tsaren trakk seg. Det ble dannet en ny regjering mot Tyskland.

 

LENIN OG BOLSJEVIKENE:

 

Lenin het egentlig Vladimir Iljitsj Uljanov. Han hadde lenge levd i utlandet for å unngå å komme i tsarens fengsel, men kom tilbake nå som tsaren hadde trukket seg. Han var leder for det kommunistiske partiet, eller bolsjevikene, som de kalte seg. Lenin drømte om å skape et samfunn bygd på Karl Marx' sossialistiske ideer. Han hadde ikke hatt sjangsen til det når tsaren styrte, men nå som han var borte tenkte Lenin at planene ikke villle gå i vasken. Bolsjevikene fikk støtte fra folket fordi de ønsket både bedre leveforhold, og få stoppet krigen mot Tyskland.

 

Natt til 7. november 1917 besatte bolsjevikene tropper i alle de viktigste sedene i Petrograd. De møtte kun motstand inne i tsarens vinterpalass. Tsaren og familien ble sendt til Uralflellene der senere ble skutt, ene etter en.

 

Rundt omkring i landet brøt det ut store kamper, som etter hvert førte til en borgerkrig. Over 4 millioner mennesker døde av sult og kolera fodi det var lite mat å få tal i under borgerkrigen.. I 1922 stanset krigen sakte. Etter det hadde kommunistene all makt i Russland. Det første de gjorde var å døpe det enorme riket til Sovietunionen. Sovjet betyr råd på russisk.

 

VILLE REVOLUSJONEN SPRE SEG?:

 

Lenin trodde det skulle bryte ut revolusjoner både i Tyskland, Ungarn, Finland og Bulgaria. Det gjorde det og, men de tok raskt slutt. I Norge drømte arbeiderene om at revolusjonen skulle komme hit til lands, men det ble bare noene streiker og litt uro. Arbeiderene håpet at samfunnet skulle bli akkurat som Karl Marx mente; helt uten klasse forskjeller. Men det var ikke alle arbeiderene som ønsket det slik. De som ønsket det, kalte seg kommunister og de som ikke ønsket det slik, kalte seg sosialdemokrater. Kommunist partiene sammlet seg i en organisasjon som de kalte Komitern, men det ble ikke revolusjon på så høy grad som i Russland i noen av de andre landene på den tiden.                                                              

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil