Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > 1. verdenskrig

1. verdenskrig

Kort beskrivelse av hele 1. verdenskrig fra start til slutt. Oppgave ble skrevet ved 9. klassetrinn.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.04.2003


Starten på krigen:

 

I juni 1914 kom den oppsiktsvekkende nyheten fra Sarajevo (hovedstaden i Bosnia-Hercegovina). En 19 år gammel gutt, medlem av terrorristgruppen "den sorte hånd", hadde myrdet Østerike-Ungarns tronearving Frans Ferdinand. Folk i Østerike-Ungarn trodde det var Serberne som stod bak, så de erklærte krig!

 

Russland godtok ikke at Østerike-Ungarn invaderte Serbia som stat, og ville støtte det slaviske folket, fordi folkeslagene i Russland og på Balkan var i slekt med hverandre.  Tyskerne var på Østerike-Ungarns side fra tidligere, så de kjempet selvsagt mot Russland.

 

Frankrike og Tyskland hadde tidligere kjempet om et landområde mellom landene som Tyskland hadde vunnet, og franskmennene var bitre for å ha tapt mot Tyskerne, de ønsket hevn! Da de hørte at Tyskland var med i krigen, kastet de seg også inn, på motpartens side.

 


Da krigen brøt ut, meldte britene fra at de ville bli med i krigen på Frankrikes side dersom Frankrike ble med. Det ble de, og dermed var også britene med.

 

På et par uker fikk Europeerne et drap på en tronearving til å bli en stor krig, 1. verdenskrig!

 

Tyskland kommer med en idè:

 

Da Tyskland fant ut at det kom til å bli litt vanskelig å kjempe mot Russland i vest og Frankrike og Storbritannia i øst, ble de litt fortvilet. Hvordan skulle de løse dette problemet? De fant ut at det tok Russland om lag 2 uker å få styrkene sine til Tysklands grenser, og på den tiden skulle tyskerne knuse Frankrike i et raskt og voldsomt støt. Tyskerne hadde nemlig mange tog baner, så det tok ikke dem lange tiden å komme til Frankrikes grenser. Etter angrepet på Frankrike, skulle de ta hånd om Russland.

 

Tyskland får sterkere motstand enn de trodde:

 

Da tyskerne satte i gang med planen sin, gikk det ganske bra, men da de nesten var kommet til Paris, ble det plutselig stopp. Frankrike gjorde større motangrep enn det Tyskerne trodde, så krigen stod stille på et sted i lang tid. Dett førte til at det ble gravd skyttergraver, og det kjappe stormangrepet var blitt utviklet til en skyttergravskrig.

 

Mens flesteparten av tyskerne måtte kjempe i øst, var russerne klare til kamp. Det ble et blodig slag mellom tyskerne og russerne ved Tannenberg. I fire hele dager meide tyske maskingeværskyttere ned bølge etter bølge av russiske soldater. Etter det klarte ikke russerne å trenge seg inn i Tyskland på ny, så de gikk heller til angrep i Østerike-Ungarn.

 

Sjøkrigen mellom Storbritannia og Tyskland:

 

I lang tid hadde Storbritannia vært kongen på havet. De nærmest levde av  transport til utlandet. Da de fant ut at tyskerne hadde bygget store krigsflåter, ble de redde. De ville ikke at tyskerne skulle utfordre dem på havet, så de begynte å bygge flere og større flåter. De ble ikke mange slag på havet, kun et stort. Utenfor Jyllands vestkyst i 1916. 150 Britiske og 99 tyske fartøy møttes til en blodig kamp som endte uavgjort. Tyskerne var sinte fordi de ikke klarte i overbeseire britene på havet, så de satte i gang med å senke handelsskip.

 

USA kommer inn i krigen og avgjør den:

 

Da tyskerne satte i gang med å senke handelsskip, senket de også noen amerikanske. Selv om  USA i utgangspunktet var nøytrale under krigen, mislikte de sterkt at tyskerne behandlet amerikanerne på den måten, så de meldte seg inne krigen, mot Tyskland.

 

Dette ble rent for mye for Tyskland, så de gir opp. I 1919 samlet de allierte seg til forhandlinger i Versailles for å forhandle om fredsavtaler. Det ble bestemt at Tyskland måtte betale en ubetalelig sum til de andre landene, Tyskland måtte ta på seg all skylden for krigen, og de fikk ikke lov til å ha tankser, krigsskip, krigsfly, og kun en militærtropp på 100 000 mann. Nesten umulige krav ble stilt til Tyskland.

 

Fredsavtalen var nesten ingen fredsavtale lenger, fordi Tyskland ble bare enda mer hevnlystene etter å ha sett alle de umulige kravene. Kanskje fredsavtalen var en av grunnene til 2. verdenskrig…??

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil