Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Drømmen om Narnia

Drømmen om Narnia

Om "Drømmen  om  Narnia" av C.S.Lewis.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
27.03.2003


Narnia er landet hvor skogene er store og mystiske. Landet der dyr snakker og ondskapsfulle drager kaster forbannelser.

Narnia er landet hvor onde menn blir til esler og epletrær med sølvepler kan redde en kreftsyk mor.

 

Clive Staple Lewis  (1898-1963) er forfatteren av denne fantastiske bokserien.

Den består av 7 bøker som ble publisert første gang i 1950.

Den første boken i denne serien er ”Drømmen om Narnia”

 

Ideen til bøkene fikk Lewis under andre verdenskrig da fire barn ble sendt til godset hans i Kilns for å unnslippe bombingen i London.

Han var evig ungkar og hadde hatt  liten kontakt med barn tidligere.

For å underholde ”flyktningene” bestemte han seg for å skrive historier.

 

Handlingen er lagt til ca år 1900 hvor Polly Plummer og Digory Kirke blir venner, en sommer Digory er på besøk hos sin tante og onkel. De er naboer med Polly. Digorys far jobber i India og hans mor er kreftsyk. Tanten pleier moren hans og venter egentlig at hun skal trekke sitt siste åndedrag når som helst.


Uheldigvis for Digory er onkel Andrew både ondskapsfull og svak……..han er også en ganske dårlig trollmann.

Onkel Andrew har arvet fire armbånd fra sin trollkyndige bestemor og han har i lengre tid forsket på deres funksjon. Han har satt dem på hamstre for å finne ut hva de kan gjøre. Det viser seg at de gule armbåndene gjør at hamsterne forsvinner og at de grønne bringer dem tilbake igjen.

Men han vet ikke hvor de er når de er borte, samtidig er han for veik til å prøve selv.

En dag Polly og Digory er på oppdagelsestur på loftet, kommer de uforvarende inn på arbeidsrommet til onkel Andrew. Han lurer dem til å ta på seg armbåndene.

Selv om barna er mye modigere og fornuftige enn onkelen, er de fullstendig uforberedte på historien som skulle utspille seg.

De kommer til seg selv i en annen verden. Digory ringer ved et uhell med en bjelle. Lyden løser en forbannelse og frigjør en ond dronning som heter Jadis. De blir redd henne og tar på de grønne armbåndene for å flykte, men hun kommer seg med dem. De kommer de til en stor skog med mange små tjern. Hvert tjern er en port til en ny verden.

Uheldigvis klarer dronning Jadis å lure seg med denne gangen også. De har i tillegg klart å få med seg onkel Andrew da de i forvirringen var hjemme i vår verden en tur.

De havner i en helt sort verden. Plutselig hører de en mørk strupesang. En enorm løve kommer til syne, og med sangen sin skaper han en verden rundt dem. Narnia blir født. Narnia med kentaurer, enhjørninger og snakkende dyr. Landet med uendelige muligheter og trolldom.

Løven heter Aslan og er den opphøyde skaperen som er dem til hjelp og støtte i de dramatiske situasjonene de må hjelpe til i.

 

Siden barna har vært uheldige og tatt med den onde heksa inn i Narnia, blir de sendt ut på oppdrag for å begrense skaden. De skal hente et sølveple som kan stenge heksa ut fra Narnia i mange hundre år. Etter å ha overkjempet mange fristelser kommer barna tilbake med eplet. Oppdraget var vellykket og dronning Jadis er stengt ut fra Narnia. I mellomtiden har også onkel Andrew fått sin straff. Digory får et eple i belønning.

Sølveplet tar han med hjem til sin kreftsyke mor, som spiser det og blir frisk.

Samtidig får de et brev fra faren, som jobber i India, hvor han skriver at han har arvet mye penger og kommer hjem for alltid.

 

Etter at moren spiste eplet, plantet Digory kjernehuset i hagen. Opp vokste det et stort vakkert tre.

Mange år senere når Digory var en gammel mann, skulle han flytte. Han ville ha med seg treet. Derfor laget han et stort skap av treet så han kunne ta det med seg. Dette skulle senere vise seg å være et magisk skap…..men man må lese neste bok i serien for å høre mer om det.

 

I denne boken møter vi to barn fra vår egen verden som under forskjellige omstendigheter kommer inn i det magiske landet Narnia.

I Narnia utspilles en dramatisk kamp mellom det gode, representert ved løven Aslan, og det onde i dronning Jadis skikkelse.

Barna møter mange prøvelser og fristelser når de er ute på oppdrag, men gjør til slutt  alltid det rette. Det viser seg å være lønnsomt  i ettertid.

Narnia er reddet fra heksa, onkel Andrew får sin straff, Digorys kreftsyke mor blir frisk og faren kommer tilbake fra India som en rik mann.

Merkelig nok er det bare Digory som egentlig blir belønnet for sine edle handlinger, Polly hører vi ikke særlig om. Men så var det også bare Digory som hadde problemer i utgangspunktet.

Forfatteren var professor som underviste i religion og middelalderhistorie. Dette merker man godt når man leser boka. Den er spekket med kristne metaforer og mytologiske figurer. Heldigvis skriver han på en så fargerik og lettforståelig måte at disse elementene ikke blir stående som moraliserende.

Moralen ligger i de gode handlingene og fristelsene hvor man, hvis man er snill, alltid vil få sin belønning.

Boken har også mange andre klassiske elementer i seg, elementer som også gjelder de klassiske eventyrene. Strukturen i boka hvor de starter hjemme, drar ut på spennende og farefull ferd og kommer hjem igjen til det trygge etterpå er ikke ukjent i denne sjangeren.

Samtidig har vi også den lykkelige slutten :

 

” Polly og Digory var alltid gode venner, og hun kom nesten hver ferie til det vakre huset på landet. Og det var der hun lærte å ri og svømme og melke og bake og klatre. I Narnia levde dyrene i fordragelighet og glede, og verken heksa eller noen annen fiende kom for å plage det gode landet på mange hundre år”

 

I eventyrsjangeren ser vi også at tallet tre stadig gjentar seg. Denne boken er intet unntak . Alle gode ting er tre : Narnia er reddet, onkel Andrew har fått sin straff og Digory fikk sin belønning.

Personlig synes jeg denne boka og alle de andre i serien er helt fabelaktige.

Det begynte med høytlesing hjemme som senere ble til at jeg lest e dem selv gjentatte ganger. Og jeg må innrømme at jeg fremdeles står opp grytidlig i jula for å se ”Drømmen om Narnia” på tv.

Dette er en bok som fasinerer barn i alle aldre med sin mystikk og trolldom. Og uansett hvor spennende og skummel den blir, vet du at alt vil gå bra til slutt.

 


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil