Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Plutselig ligger man bare der

Plutselig ligger man bare der

Kort personlig mening om vold.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
17.03.2003
Tema
Vold

Vold og mobbing florerer. Trusler, knivstikking og ran er ikke nytt lenger. Store overskrifter preger avisene nesten hver dag, og avisene konkurrerer om mest mulig stoff til spaltene. Bare ikke det blir vanlig å gå rundt med en ”uzi” hver gang man skal et ærend.

Handlingene som i det siste har vist seg for offentlige, bør være noe som blir fulgt nøye opp. Dette er en stor utfordring som vi må takle før man mister helt kontrollen. Mye av kriminaliteten starter på skolen hvor gutter og jenter blir mobbet slik at de ikke engang tørr å gå på skolen. Nå har jo Kjell Magne Bondevik lovet at mobbingen skal ta slutt innen år 2004. Dette har jeg liten tro på, fordi nå kommer mobberne kommer hjem til ofrene og raserer huset deres. Og  skal det ta slutt?

Det er i grunnskolen man må starte å bearbeide de unge, hvis det skal bli noe bedring.

 

De offentlige hendelsene skjer bare i større grad enn før, knivstikking og gjengoverfall har blitt noe som skjer nesten månedlig. Det er helt sprøtt hvor mye vold det er her til lands, ikke nok med at drap med rasisme som motiv står på listen over ting man må gjøre når du er med i en gjeng med nazistisk bakgrunn. Drapet på Benjamin Hermansen som ble utført av ny- nazister som bare drepte for å få ”boots” med røde lisser, noe som er sett på som veldig respektabelt innenfor disse gjengene.

 

I en måling fra politiet sto det at to av tre kriminelle var folk med utenlands opprinnelse. Hva er grunnen til at utlendinger kommer inn i dette miljøet? Mange utlendinger kommer fra en situasjon fylt med krig og fattigdom. Den voldelige toleransen er annerledes i familien som et ledd i oppdragelsen. Dette fører til at ungene får lite frihet hjemme og tar igjen det vet å ty til noe kriminelt. Dette gjør at det derfor blir dannet forskjellige gjenger med ungdommer fra samme land med like tolkninger av ting og felles meninger. Tenåringer ønsker å  søke tilflukt til steder hvor de kan føle seg hjemme. Dette er ofte på gata sammen med andre jevnaldrende med samme grunnleggende problem.

Nå skal kanskje den kriminelle lavalderen senkes til 15 år, dette syns jeg er en god tanke fordi da vil man tenke mer på konsekvensene enn før man gjør noe dumt.

 

De er unge. De sparker fotball og smeller kinaputter som alle andre. Etterpå trekker de kniv og raner et tilfeldig forbipasserende barn. De har lyst på ting, og derfor raner de og det er deres argument uten å unnskylde seg. Men alt handler om et ord - respekt. Respekt gir status. Dette får du ved å vise at du tør å bruke vold når det kreves av deg. Eller ved å rane. Det synes som de for lengst har overtrådt grensene som det voksne samfunnet har satt for hva som er lovlig. I stedet har de sine egne etiske regler. Språket snakkes ved hjelp av muskler og trusler.

 

Jeg syns at kommunene bør skape flere fritidsaktiviteter, slik at de unge i  det kriminelle miljøet kan komme på bedre veier. Jeg liker ikke å bla igjennom avisa, å se at en gammel dame ble stukket ned av en 15 åring bare. For å komme til sportssidene. Bare kriminaliteten ikke stiger, å kommer på linje med land som USA det må vi klare å forhindre.

Dette må ikke skje.

 

- Petter D Ruud

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil