Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Manchester Uniteds historie

Manchester Uniteds historie

Historien til Manchester United, en av verdens mest innflytelsesrike fotballklubber.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
05.03.2003
Tema
Fotball


Manchester United er en av verdens største klubber og også den rikeste. Den er utnevnt til 90-tallets klubb etter mange triumfer i både liga og cup. De har mange verdens-stjerner som David Beckham, Ryan Giggs, Van Nistelrooy, Roy Keane,Ole Gunnar Solskjær og Barthez og mange mange flere. Her er Manchester Uniteds historie.

 

På 1870-tallet var rugby den største sporten i Manchester. Men i 1878 ville arbeiderne ved Carriage and Wagon Works of the Lanchire and Yorkshire Railway lage et fotballag. Slik ble Newthon Heath LYR (Lanchire and Yorkshire Railway) stiftet.

 

Den første kampen ble spilt mot et annet jernbanelag ved North Road i Newthon Heath, nær jernbanen de jobbet på. Banen var eid av en lokal kirke, men leid ut til Newthon Heath LYR. Banen hadde svært dårlig kvalitet. Noen steder var det steinhardt, andre steder bare gjørme.

Det var ingen garderobe, så spillerne måtte skifte på en pub i nærheten.

Puben het Three Crowns, men senere fikk de skifte på Sears Hotel ca. en kilometer fra banen.


 

Den første notisen i en avis som er skrevet om Man.Utd. Var i Bolton Evning News, den innholdt kampfakta fra Newthon Heaths kamp mot Bolton Wanderers reservelag. Bolton vant 6-0 på Pikes Lane, Boltons hjemme bane på den tiden.

 

Newthon Heaths første seier kom mot Bentfield (3-1). Dette er den første lagoppstilingen til Newthon Heath: Keeper: C. Fulton. side-backer: S.Black og S.Rigby. midtstoppere: J. Edmonson og C.Charlton. flanke spillere: S. Carrat og J. Jones. sentere: E. Thomas og H. Kenyon.              

 

Newthon Heath ble en profesjonell fotballklubb i 1885 og fikk medlemskap i Football Aliance i 1888, etter at søknaden om å få bli med i ligaforeningen ble avslått. Etter dette kom mange wailsiske og skotske spillere til klubben.

 

I 1884/85 ble Manchester FA Senior Cup lansert, Newthon Heath kom til finalen første året men tapte 3-0 mot Hurst. Året etter vant de sitt første trofe ved å vinne Manchester FA Senior Cup. Newton var i finalen åtte ut av ni ganger.                 

         

Newthon Heath spilte i Football Aliance i tre år, den første sesongen havnet de på åttende plass, andre sesong på niende, og tredje på andre. I 1889 fikk Newthon Heath spille i ligaen fordi den nasjonale ligaen ble utvidet fra 14 til 16 grupper. Etter dette brøt de forbindelsen med jernbane selskapet og kvittet seg med navnet LYR.

 

Senere, etter mange skuffende sesonger med både oprykk og nedrykk, ble det innkalt til krisemøte i klubben. Den holdt på å gå konkurs så klubben bestemte seg for å holde basar. Basaren samlet inn veldig lite penger, men så bestemte kapteinen på laget seg å feste en bøsse rundt halsen til hunden sin. Den ble veldig populær og samlet inn mye mer penger. Men plutselig en dag var hunden sporløst forsvunnet, folk lette over alt. En bareier fant hunden og viste den til vennen sin som var et velstående styremedlem. Han og datteren likte hunden veldig godt men bestemte seg for å gi hunden tilbake.

 

Etter basaren var ferdig var Newthon Heath reddet for denne gang så kapteinen på Newthon ga bort hunden til styremedlemet. Senere på året gikk Newthon allikevel konkurs med 2000 pund i gjeld, det var en veldig stor sum med penger på den tiden, og alt så mørkt ut. Styremedlemmet som hadde fått hunden hadde nå et nært forhold til klubben så han overbeviste tre kolleger om å betale 500 pund hver og klubben var reddet. Det ble jubel i klubbhuset og de bestemte seg for å feire det med ett nytt navn, det var mange forslag noen foreslo Manchester North End, Manchester Celtic og Manchester Central. Plutselig røyste en mann ved navn Luis Recca seg opp og foreslo Manchester United! Det ble enstemmig vedtatt. Lørdag 26. september 1902 ble Manchester United Newthon Heaths nye navn.

 

Det første året gikk ikke særlig bra, Man. Utd. endte på 15. plass og manageren ble sparket. Inn kom James West og han skulle opprette Manchester Uniteds stolthet. West var god på overgangsmarkedet og kjøpte mange gode spillere, blant annet fra byrival Manchester City.

 

To år etter rykket de opp. De planla å lage en ny stadion som skulle hete Old Trafford ettersom området het Trafford. Nå som de var oppe i den øverste divisjonen vant Man. Utd. en masse og rykket både opp og ned. I 1990 ble Manchester United historisk ved å vinne europacupen. Etter flere år med suksess ble Manchester United trippel-mestre ved å vinne tre pokaler: ligaen,FA cupen og Champions League. Den daværende manageren Alex Ferguson ble utnevnt til Sir som forgjengeren sin Sir Bobby Charlton.

 

Nå har Man. Utd. vært med å kjempe i toppen av tabellen i over ti år, og er fortsatt et av europas beste lag. Men etter trippel seieren i 1999 har det gått nedover, ennda de har vunnet ligean gjør de det ikke så bra i Europa cupen og de andre lagene har tatt kraftig innpå. Sesongen avsluttes i mars og da avgjøres det om Man. Utd. er englands beste lag.

 

 

Kildehenvisning

Internett:

www.manutd.com

Blader:

Man U's Historie. utgitt 16/3-02.    


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil