Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Røyking

Røyking

Artikkel mot røyking.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.02.2003
Tema
Tobakk


Røykere. Vi har alle sett dem. I disse dager er de praktisk talt over alt, på buss stasjoner, på restauranter og andre utesteder, ja til og med på skoler fra ungdomskolen og oppover. Alle sier at det er usunt, men fremdeles blir det bare mer og mer populært blant yngre ungdom, spesielt jenter. Som alle vet er røyking en stor helse fare. Antall hjerte og kreft pasienter øker stabilt over årene. Hva gjør regjeringen for å stoppe dette? De kan jo ikke bare la skattebetalernes penger forsvinne ut på røykere som i sin ungdoms desperasjon eller dumhet har blitt avhengig av nikotin og nå trenger medisinsks hjelp.

 

Loven

Joda. De har aksjoner mot røyk. De bruker faktisk sitt mektigste våpen i krigen; loven. Det er flere røykelover for tiden. Den første røykeloven som kom sa at det ikke var lov å røyke på arbeidsplasser og offentlige lokaler. Røykere skulle skjermes fra ikke røykere med egne røykerom. Senere ble det bestemt at røyking ville bli forbudt på alle offentlige utesteder. Det inkluderer restauranter og arbeidsplasser. Ja faktisk overalt som ikke kan kalles det lune hjem. Dette vakte stort oppstyr blant røykere overalt. Lovene er visstnok innført og iverksettes snart. Det er også innført strenge lover på hvor mye tobakk det er lovlig å ta med over grensa til Norge.



Kampanjer

Regjeringen bruker også store summer på kampanjer for å stoppe de unge til å starte med røyking og kanskje til og med får noen til å anstrenge seg litt mer for å slutte.  Det finnes to typer kampanjer: Skrekk kampanjer og Informative kampanjer. Skrekk kampanjene bruker ofte groteske virkemidler som bilder som folk ikke vil identifisere seg med, men allikevel må. Eksempler på dette er en gammel kampanje som hadde et slagord som gikk noe i denne duren: ”Tenk hvis røyking gjorde det samme med det ytre som indre” og under skriften var en røykende kvinne som nærmest råtnet. Dette avskrekket ungdom. Det merkelige bildet fikk ungdommen til å tenke, og rent underbevisst ble teksten nærmest omformet til: ”Røyk råtner ansiktet ditt”. Denne typen kan være effektiv, men kan også virke negativt på mennesker. Den kan gi noen røykere dårlig selvbilde ved å si at du gjør en fryktelig synd ved å røyke. Da finnes det den andre typen kampanje. Informative kampanjer bruker kun fakta for å opplyse røykere og ikke-røykere om hvor farlig røyk er. Denne typen kampanje kan være meget effektiv, men overgår nok ikke skrekk kampanjene. De er derimot ikke nedsettende for folks selvtillit.

 

Avgifter

En annen og meget effektiv måte de stopper mange ikke røykere i å starte er høye avgifter på røyk. Dette er en av regjeringens store inntektskilder. De får inn milliarder på milliarder på de høye avgiftene, men hvor blir de av? Jo de går blant annet til kampanjer for å stoppe røykingen, men meste parten går til sykehus utgifter. Som tidligere sakt er røyking grunnen til at antall hjerte, kreft og mange forskjellige andre lidelser har økt. Dette fører til at mange røykere blir lagt inn på sykehus på grunn av dette, og det er ikke billig. Faktisk må ikke-røykende skattebetalere være med å betale disse unødvendige utgiftene med sine penger. Dette er noe som kan virke meget provoserende på mange.

Noe som ble innført for lenge siden som har vært et taktisk trekk for å begrense antallet som begynner med røyking er totalt reklameforbud. Før var røyking glorifisert. Reklamene ble lagd slik at folk trodde det var stilig å røyke. At man fikk høy sosial status av det. Det ble fort deretter opprettet et reklameforbud på røyking når den enorme skadeeffekten ble påvist. Salget gikk ikke så utrolig mye ned etter det, men det var en merkbar forskjell.

 

Hva mener allmennheten?

Hva har så allmennheten å si til dette? Mener de at regjeringen gjør en god jobb ved å stoppe røyken. Ikke-røykerne er nok meget fornøyde. De har jo mang en ting imot dette produktet. De mener at røyk lukter vondt, at det er ubehagelig å puste inn, de vet det er meget helseskadelig, og for de som er plaget av astma/allergi gjør ikke litt passiv røyking sykdommen deres noe bedre. Dette er gode grunner til at regjeringen gjør som de gjør. Røykere har også meninger om kampanjene på godt og… de blåser en lang marsj i det. Noen røykere, ytterst få, er glad for at kampanjene hjalp dem å ta dem selv i nakken og slutte. Noen har medfølelse for den neste generasjonen og ønsker ikke at de skal komme opp i det samme som de selv har, men for de fleste er det helt annerledes. De tenker kun at de vil leve lenge. De holder seg selv for øynene og nekter å se fakta i øynene. Mest sannsynlig vil røyken bli deres bane.

 

Min personlige mening til denne saken er at regjeringen gjør veldig mye bra. Det er nok ikke mye mer de kan gjøre. Jeg for min del har ingen medfølelse for røykere som ikke klarer å slutte. Ved mindre de aldri ble fortalt hvor farlig det er før de begynte og ble hektet. Har de startet med noe får de å ta konsekvensene av valget sitt. Jeg er ganske fornøyd med den nye røykerloven som forbyr all røyking på offentlige steder. Jeg spurte en gang en røyker om hvorfor han gjorde det. Jeg nevnte alle de forskjellige negative sidene med røyk, men til ingen nytte. Han dro på seg et selvsikkert glis og sa: ”Fordi det er godt!”


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil