Vikarierande gudar

Om kjendisers innflytelse på sammfunnet.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Nynorsk

Forfattaren av denne teksten synes at dei nye førebileta ikkje er noko som høyrer heime i jula. Madonna kallar konserten sin for ei høgmesse til kjærleik, liv og humanitet, medan ho tar seg i skrittet og stryk seg over resten av kroppen. Michael Jackson tar seg også til skrittet, men han stopper ikkje der. I avslutningsnummeret stig han fram i korsfestningsposityr frå det skummande mørket. Dette er noko av det forfattaren skriv om i denne teksten. Humor har ein stor rolle i denne teksten. Hadde eg begynt å lese denne teksten i avisa, ville eg slutta fort dersom det ikkje var humor i den. Ironi og overdriving er andre språklege verkemiddel som er brukte for å få fram poenget i denne teksten. Humor, ironi og overdriving er dei mest vanlege språklege verkemidla å bruka i tekstar som denne.

 

Eg er enig i att folk som Michael Jackson og Madonna ikkje skal prøve å overta for Gud og Jesus, som heile jula handler om. Då går dei litt for langt. Men her i teksten høyres det ut som at forfattaren er heilt i mot at dei skal få halde konsertar under julefeiringa. Det blir ikkje rett. Det er plass til noko anna enn Jesus og Gud i jula også. Ganske mange folk har lyst til å sjå andre ting enn gudstenester på fjernsynet i jula. Det blir nesten som ta bort dei engelske fotballkampane frå fjernsynet under jula. Tv2 og NRK kan ikkje bare senda programmer som interesserer nokon personar. Då får heller dei som ikkje liker det programmet skrua av fjernsynet når det blir vist.

 

At nokon synes at Nobels fredspris skal gå til Michael Jackson er ei gåte for meg. Einaste grunnen til at han samlar pengar inn til trengande er at han får mykje "pr", og dermed til slutt tenar enda meir pengar på at enda fleire folk vil kjøpe platene hans. Men han gir bort veldig mye pengar, som sikkert har redda mange menneskeliv. Det er bare det at han ikkje hadde gjort det dersom det ikkje hadde vert "pr" og pengar i det.

 

Det at Madonna tar seg litt til skrittet gjør ikkje så mykje. Noko må dei få lov til å gjera. For ei stund sidan hadde det vert skandale, men me aksepterer meir og meir. Nå er det kvinnelege musikere som blottar overkroppen på scenen uten at det blir nokon store oppslag i avisene av den grunn. Det er ikkje så lenge sidan folk blei heilt tussete av å sjå litt kjønnshår på bilder. Nå finnes det knapt ein ting på menneskekroppen du ikkje kan få sjå i eit eller anna blad. Dette er nokon eksempler på at me i dagens samfunn aksepterer meir og meir. Du kan bare tenkja deg korleis det vil bli om 50 år. Kven veit, kanskje det blir vanleg å gå naken på varme sommardagar.

 

Når me ser på Michael Jackson er det utruleg at han har vert neger. Du skal leite lenge for å finne ein man som er kvitare enn han. Noko som ikkje for meg til å lika han betre er når han syng: "It don’t mather if your black or white". Og det kommer frå han! Han har slitt, og betalt mange millioner kroner for å bli kvit og så syng han at det er det samme hvilken hudfarge du har. Men det har også med "pr" å gjera. Han hadde ikkje solgt så mange plater om han ikkje hadde vert i avisa kvar dag. Og når han seier at dei små barna skal komme til han, og han reiser rundt på turne med ein liten norsk unge på slep, er det ikkje løye at det oppstår rykter om at han er pedofil. Etter en lang stund uten noko suksess klarte han å komme i avisene igjen med å først gifte seg med dottera til Elvis, for så å skilje seg etter en veldig kort stund. Etter det gjekk ei gravid sjukepleier ut i avisene og sa at hun var gravid med Michael’s barn. Men så når barnet blei født var den kritt kvit. Det er ingenting som tyder på at ein neger er faren til barnet. Det er nok bare noko dei har sagt for å få fart på Michael’s karriere igjen. Og sjukepleieren vart nok godt belønna for å seia at det var deira unge.

 

Det siste avsnittet har ikkje så mykje med overskrifta ”vikarierande gudar” å gjera men eg synes at det var greit å ta med kva førebileta til mange tusen barn og ungdom gjør for å tene pengar.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst