Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > J.R.R. Tolkien- Vår tids største evetyrforfatter

J.R.R. Tolkien- Vår tids største evetyrforfatter

Faktastil om Tolkien

Sjanger
Særoppgave
Språkform
Bokmål


J.R.R Tolkien er en av Englands største forfattere noensinne. Men han er ikke bare populær i Storbritannia, også resten av verden har fått øynene opp for denne forfatterens bøker. Tolkiens bøker er blitt besteselgere over hele verden, og for den engelske forfatteren var eventyrdiktning en edlere kunstart, enn både realisme og fabel.

 

I Tolkiens bøker, blir man dratt inn i en annen verden, fylt av fantastiske personer og spennende hendelser. Han skildrer en verden som leseren vil forstå ikke er "sann", men som likevel er så godt diktet at den kunne vært sann. I Tolkiens bøker blir vi tatt med i en annen verden, fylt med spennende ting og hendelser. Tolkien er en talsmann for fantasiens frie lek med språk og bilde.

 

John Ronald Reul Tolkien ble født av engelske foreldre , 3 januar 1892 i Sør Afrika. Han ble foreldreløs som 12-åring.Han begynte i tidlig alder å interessere seg for språk. Tolkiens første hobby var å konstruere egne språk og utvikle egne alfabeter for dem, og han var svært opptatt av av norrønt, gotisk, finsk, anglikansk og flere andre språk. I 1910 ble Tolkien student i engelsk språk og klassisk litteratur ved Oxford University, og gikk ut med beste karakter i 1914. To år senere giftet Tolkien seg med Edith Bratt og de får sammen tre sønner og en datter. Forfatteren var professor i anglikansk ved universitetet i Leeds og ved Oxford. Han ble aldri en helt vellykket akademiker, men desto større som forfatter.

 

Begynnelsen til det som skulle bli Tolkiens første bok Silmarillion (The Silmarillion) oppstod allerede under første verdenskrig, da Tolkien hadde vært soldat på Vestfronten, og var hjemme på permisjon i England. Fra 1920- årene av arbeidet han hele tiden med forskjellige versjoner av dette mytologiske verket. Han ønsket å lage " en mytologi for England", noe han selv hadde savnet da han som ung gutt leste sagn og legender fra andre land.

 

Det var spesielt hobbitene som hjalp Tolkien med å få suksess som forfatter. Da Tolkien i 1937 fikk ut barneboken Hobbiten (The Hobbit), visste ingen hva det skulle bli begynnelsen til. Boken ble straks en suksess, og den ble sammenlignet med Lewis Carrolls Alice bøker.

 

Hobbiten handler om en reise, det hobbiten Bilbo Baggins hjelper en gruppe dverger å gjenvinne en gammel skatt fra den onde dragen Smaug. Vi møter også trollmannen Gandalf, troll, alver og mange andre eventyrskapninger. Det bærer av sted fra det fredelige hobbitlandet, ut i villmarken og til fjerne himmelstrøk. Dessuten finner Bilbo en magisk ring, som man skal komme til å få høre mer om senere…

 

Tolkiens historie er oppbygget, som om den blir fortalt av en bestefar med barnebarnet på kneet, noe som skaper trygghet. I andre deler av historien blir det brukt en autoral synsvinkel, men Bilbos tanker høres delvis og resten av personene dekkes gjennom direkte tale. Ellers finner vi mange likhetstrekk mellom vanlige norske folkeeventyr. Eventyret er ikke sted- og tidsbestemt(eks.:Hobbitene bodde på den andre siden av Vannet) og 7, 3 og 13 er magiske tall(eks.: Det er 13 dverger og Bilbo besøker Smaug i hulen 3 ganger). Hovedpersonen er ofte helt og den har også hjelpere(eks.: Bilbo, som vanligvis er helt ordinær, blir helt og redder sine venner. Han har 13 dverger og trollmannen Gandalf til hjelper.) Konflikten/problemet kommer svært tydelig frem(eks.:vinne skatten tilbake og drepe dragen) og det står sterke kontraster mellom de gode og de onde.

 

Skapningene i eventyr har ofte utrolige egenskaper: "Noen ganger er han en diger, svart bjørn, andre ganger er han en stor, sterk, svarthåret mann med veldige armer og langt skjegg." Tolkien gir små og ubetydelige personer store oppgaver og skjulte krefter, og ikke minst moralsk styrke. Språket kan virke for overfladisk og det er ikke mye personskildringer. Men det er allikevel en fullstendig gjennomført verden og gjør at man stiller spørsmål og vil vite mer.

 

Da Tolkien etter hvert kom i gang med en oppfølger tok det atten år før han ble ferdig. Men så ble også Ringenes Herre et storverk. De tre bindene kom ut i 1954-55: Ringens Brorskap, To Tårn og Atter en Konge (The Fellowship of the Ring, the Two Towers og The Return of the King.) Dette er en av verdenslitteraturens største og mest detaljrike romaner og det kan vel sies å være Tolkiens hovedverk.

 

Å gi en kort og grei beskrivelse av Ringenes Herre er umulig. Det er en utrolig og omfattende historie om en strid mellom det gode og det onde, mellom eventyrpersoner og sagnriker. Den

 

Foregår altså i Midgard, en eventyrverden skapt med nøyaktighet ut i minste detalj, og gir en leseropplevelse som er veldig intens. Hobbiten Frodo Baggins ferd til det onde landet Mordor for å kvitte seg med Maktens Ring, utgjør hovedhandlingen i denne romanen. Fortellingen er en videreføring av gamle myter og legender, av folkeeventyr og av nyere litteraturs fantasiromaner. Vi får en ny og sammensatt fremstilling av en verden som burde virke fremmed for oss, men forarbeidet gjør at den føles naturlig. Tolkien har selv sammenlignet hobbitenes tilværelse med det fredelige livet på landet i England rundt år 1900, da han selv var en liten gutt i en landsby ved Birmingham. I Tolkiens bøker finner vi mange dikt, vers og sanger:

"Three Rings for the Elven- kings under the sky
Seven for the Dwarf- lords in their hall of stone
Nine for the Mortal Men doomed to die
One for the Dark Lord on his dark throne
In the Land of Mordor where the Shadows lie
One king to bring them all and in the darkness bind them
In the Land of Mordor where the Shadows lie."

 

Silmarillion er den viktigste av bøkene som var upublisert før Tolkiens død. Men hans sønn Christopher tok på seg ansvaret med å fullføre farens manuskripter. Silmarillion ble utgitt i 1979, 6 år etter Tolkiens død. Tolkien forteller Midgards eldste historie, hvordan denne verdenen oppstod og hva som skjedde med folkeslagene i den, før de store begivenhetene som er nedtegnet i Hobbiten og Ringenes Herre. Alt i alt handler den om verdens tilblivelse og tidligste historie.

 

På en forlesning i 1938 fortalte tolkien om "Fairy- Stories". Denne forelesningen ble senere til boken Trær og Blader(Tree and Leafs), hvor Tolkien forsøker å forklare og rettferdiggjøre sitt livsverk.I samlingen Trær og Blader finner vi et essay, en novelle og et dikt, alle skrevet av Tolkien som et forsøk på å forklare sitt syn på Fairy-Stories.

 

"En fairy- story bør være sann. Ikke sånn at den skal fortelle en historie som virkelig har skjedd, men historien må ikke få leseren til å tvile. Det skal være skapt en "annen verden" til å gå inn i , for og der få leseren til å leve seg inn og glemme tid og sted."

 

I alle bøkene til Tolkien, bruker han sitt inngående kjennskap til mytolgi og folkediktning- keltisk, germansk og norrønt- til å fortelle en glimrende fortelling. Alle navnene på dverger, dragen og alvene er hentet fra middelalderen(eks.: Gandal, Eldron m.f).

 

- Men Tolkien behersker også mange andre sjangre, enn bare roman. Forfatteren har skrevet en rekke diktsamlinger, mange artikler, essays og noveller. Nå, 24 år etter Tolkiens død, har mennesker over hele verden fått øynene opp for denne enestående forfatteren. Bøkene hans er en opplevelse og de gir store leserglede for lesere i alle aldre.Spesielt triologien Ringenes Herre gir leserne mye og er så fantastisk at det er vanskelig å finne noen bok å sammenligne med. Det er lett å stille Tolkien i samme bås som Charles Williams og C.S. Lewis( bøkene om Narnia), men jeg tror at Tolkien ligger på et helt annet nivå enn begge disse forfatterne.

 

Selv om vi snart kommer til et nytt århundrede skifte, lever litteraturen til Tolkien videre over hele verden.

 

FORFATTERSKAP:

 

-Eigil Bonde fra Heim (1980)
-The Adventures of Tom Bombadill: and other Verses from The Red Book (1993)
-Bilbo`s Last Song (1992)
-Silmarillion (1994)
-Trær og blader (1995)
-Unfinished tales: of nùmenor and Middle-earth (1993)
-Volund Smed fra Store Skauby (1995)
-Hobbiten, eller Fram og tilbake igjen (1980)

 

Ringenes herre- triologien:
-Ringenes brorskap (1973)
-To Tårn (1974)
-Atter en konge (1975)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil