Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kjønnsrollemønster

Kjønnsrollemønster

Kåseri om kjønnsrollene.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.02.2003


Kvinnen er en merkelig skapning. På sett og vis ganske lik mannen, men likevel helt forskjellig. Kvinnen er et primitivt vesen, til for å friste, føde, passe ungene og rydde i hjemmet. Utover det uegnet. Det er noe alle vet. I disse dager derimot kommer det frem fra en rapport lagt ut av et norsk forskerteam at kvinnen kan mer enn først antatt. I rapporten hevder forskerne bl.a. at kvinnen er dugelig til å arbeide. Noe som strider totalt mot hele verdens syn på kvinnen. Arbeid er som kjent mannens felt, og nå skal liksom kvinnen gjøre sitt opptog også her. At kvinnen skal være egnet til å hugge trær, fikse biler, sitte i kassen på Rema eller i resepsjonen hos tannlege Martin Stage er rett og slett oppsiktsvekkende og absurd. Denne hårreisende rapporten nevner dessuten at kvinner visstnok også scorer høyere enn menn på flere områder. Men man må selvsagt sette et stort spørsmålstegn til hvorvidt dette er korrekt. Bare tenk på alle feilkilder som kan virke inn på en slik test: Mannen stakkars er helt utslitt etter en hard uke på jobben, men skal likevel ta denne testen med de samme forutsetningene som kvinnen, som ikke har gjort annet enn å være hjemme og passet ungene, og kanskje også danset over gulvet med moppen. Det må jo bare bli feil. Når man også ser at det store flertallet av disse ”forskerne” er kvinner, vokser dette spørsmålstegnet til en astronomisk størrelse. Hvordan kan man egentlig stole på at det i det hele tatt har gått rett for seg?


 

Det kan se ut som en ny bølge av kvinneforkjempere er kommet for dage. Men vi menn har jo tross alt effektive måter å bli kvitt slike vesen på: ”bare gå og ta deg en dusj du… - så snakkes vi etterpå…eh…or not liksom”. Kvinnen burde bare være overlykkelig over at mannen i det hele tatt gidder å jobbe. For selv om mannen er sterk, intelligent, snill og pen er det ikke noen selvfølge at mannen skal slite seg ut når kvinnen bare later seg dag ut og dag inn. Derfor har mannen utviklet den særegne evnen å være lat når han ikke må gjøre noe. Dette er noe kvinnen er nødt til å akseptere. –Uten diskusjon. Ha maten klar når mannen kommer hjem er det absolutte minimum, og en øl… For det er noe mannen liker.

 

For å forstå hvorfor ting er som det er, må man gå tilbake i tid. Kvinnen, og mannens opprinnelse og Eva og Adam. Eva gjorde fra første dag noen valg som skulle vise seg å gjøre seg gjeldende i lang tid. Hun valgte å være fristerrinne og gå ikledd kun et lite blad.
Riktignok har kvinnen faktisk forstått, helt av seg selv, at et blad kanskje var i minste laget  og de har fått på seg bukser og topper. Noen trekk har de imidlertid valgt å holde på, som å vise mest mulig. Alt etter anledningen. For det er jo helt logisk og selvsagt at image går foran alt, selv helsen. Eller hva? En kraftig lungebetennelse er nemlig ingen ting, men å se litt bedervet ut er mildt sagt en katastrofe… Dessuten bringer en forkjølelse med seg en rekke positive elementer, som for eksempel medfølelse. Trøst og omsorg er nemlig noe kvinnen simpelthen elsker. Så det er kanskje på tide at vi menn dropper medfølelsen. Dere er gjennomskuet, alt er bare et spill. Dere har på lite klær, blir syke og forventer omsorg i tillegg, og deres få velegnete oppgaver i hjemmet faller bort.

 

Med et synes alt klarere. Kvinnen har i alle år lært av oss menn, andre forklaringer finnes ikke. Dere har lært, men likevel later dere som ingenting. Dere er sleipe. I en mannsperson ville dette vært simpelthen genialt. Men som sagt er kvinner og menn forskjellige, dog også handlinger og oppfatninger. Kvinnen skal ikke lære, ei heller finne ut. Det er da liksom en grunn for at vi valgte nettopp dere, og ikke hvilken som helst gorilla til å være våre husdyr. Dere er da tross alt renslige. Denne konspirasjonen, som det er, må ha foregått i lang tid, for når dere først står i mot så er det massivt. Rett skal være rett. Dere er for mange… At dere i det hele tatt har overlevd er jo et mirakel i seg selv, da det sies at de fleste ulykker skjer i hjemmet. I teorien burde dere derfor være, om ikke døde, så en utdøende dyreart. Nå begynner dere også å forlange. Dere vil ha likestilling som innebærer at dere på død og liv skal skvises inn overalt. Og ikke nok med det, det er heller ikke bra nok å få sitte i kassen på Rema lenger. Nå krever dere toppjobber også. Hvor skal dette ende?

 

S.O.S… - Kan noen høre meg? Vi er fortapt, tatt over av kvinnen. De styrer sine menn, sitt hjem og verden rundt seg. Ting er ikke som det engang var. Vi er likestilt? Nå er det plutselig forbudt å se på kvinnen som et dyr. Og kommandoer som ”eg e ferdige…” og ”kom med maten eller så hogge eg håve av deg” kommer neppe på moten igjen, om vi skal tro utviklingen. Dette har resultert i at mannen nå går løs på andre, mer uskyldige vesen, som hunden. Den er trofast og logrer flittig med halen bare du gir den mat…

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil