Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Grandiosa - nasjonalrett?

Grandiosa - nasjonalrett?

En hyllest til den kjære folkepizzaen Grandiosa og med instruksjoner på hvordan den skal tilberedes.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
30.01.2003
Tema
Matretter

Pizza Grandiosa har på nittitallet tatt over for kjøttbollene, og blitt Norges nasjonalrett nr.1. Fra å være en sjeldenhet i norske frysere på 80-tallet, er det nå kun et fåtall nordmenn som aldri har smakt denne herligheten. For hvem kan vel med hånden på hjertet si at tennene ikke løper i vann når duften av en vaskeekte Pizza Grandiosa kommer sigende.

 

Første gang jeg satte mine tenner i dette vidunderet av en pizza, så var jeg fortapt. Den fantastiske blandingen av paprika, ost, bunn og ikke minst fyll, tiltalte meg. Dette måtte jeg rett og slett ha mer av. Det første som slo meg, var at det kun kunne vært en mesterkokk som hadde lagd denne pizzaen.

Det skulle fort vise seg at jeg tok skammelig feil, det var jo lekende lett å lage en Grandiosa.

 

For å tilberede denne pizzaen, må man begynne med å skru på sin stekeovn på 225 °C over og undervarme, og dette er noe de fleste nordmenn greier. Denne oppvarmingsprosessen tar omtrent femten minutter, og i denne perioden kan en gjøre så mangt for å sette sitt personlige preg på pizzaen.

Hvis man ikke liker paprika, ja, så fjern det. Nesten det samme gjelder ost, vil man ha mer er det bare å legge på. Derimot blir det verre med bunnen og fyllet, da dette verken kan fjernes, eller legges til.

 

Etter denne 15 minutters perioden, er tiden inne for å sette pizzaen inn i ovnen, og dette må gjøres med omhu. Pizzaen må legges på en rist midt i ovnen, og ikke noe annet sted. Jeg vet ikke konsekvensen av å gjøre et feilgrep her, fordi jeg alltid har vært nøyaktig med dette. Etter at man har gjort dette, og lukket ovnen godt igjen, er det bare å vente i 10-15 minutter, til Grandiosaen er ferdig.

 

Hvor lenge pizzaen skal stå inne, avhenger av hvordan man selv liker den best; lett stekt, sprøstekt, eller middels stekt.

Personlig liker jeg den middels stekt, gyllenbrun i kantene og nysmeltet ost.

 

Når Grandiosaen er ferdig, kan man være så kreativ man bare vil. Ta på ketchup, eller grillkrydder, gjerne begge på en gang eller spis den som den er. Er en det oppfinnsomme hjørnet, så kan man prøve med litt olivenolje og urter.

Da pizzaen endelig er ferdig, med et personlig preg, vel å merke, kan en sette den på bordet. Rykende fersk og varm innbydende ost. Hvis man vil, kan man skjære den opp i biter, firkantede, runde eller trekantede, det kommer an på hva man synes er finest.

 

- Pizza Grandiosa er god med kald drikke til, og har du ikke smakt denne vidunderlige pizzaen, så gjør det!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil