Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ungdom, forbruk og penger

Ungdom, forbruk og penger

Hva slags forhold har ungdom til penger?

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
27.01.2003
Tema
Økonomi


”Lottomillionærer er ikke som andre millionærer” – ja,  den har vi hørt før. Hvis jeg vinner masse penger i lotto skal jeg kjøpe meg en bil som er så stor og fin at selv den skrinne trønderrævva til bestemor får plass i baksetet. Da skal jeg dra til Maldivene bade og få solt kroppen min så den ikke lenger ser ut som en skrelt nepe. Når jeg kommer tilbake skal jeg bygge et hus som er så stort at selv Rimi Hagen må kaste inn håndkle. Etter en lang periode i sus og dus hva skjer egentlig da? Blir jeg et lykkeligere menneske eller er jeg fortsatt den samme gamle. Dette er en ting jeg lurer på. Mange ungdommer i dagens samfunn tror det er slik. Bare man har nok penger blir livet mye enklere. Dette stiller jeg et stort spørsmålstegn ved?? I en undersøkelse gjort av MMI viser deg seg at arbeidstagerne må ta til takke med et lønnstillegg på rundt fire prosent. Mens lommepengene til ungdommen steg med så mye som niten prosent. Er dette riktig? Det viser seg at de lommepengene de får er bare en liten del av det de bruker på seg selv.


 

Dagens ungdom tror det er slik at har du baklomma full av penger kommer alt til å bli en ren fornøyelse. Den yngre garde sitt forbruk av penger bare øker og øker. Det har økt så drastisk at noen foreldre nesten blir litt svimle. I undersøkelsen står det at 46% av 17- åringene bruker pengene sine på røyk i løpet av en uke. Når noen idoter gidder å bruke så mye penger på kreftpinner i løpet av en uke er det noe som er galt.

 

Ungdommer har alt for lett tilgang på penger sier mange eldre. Mens ungdommene klager over at de får alt for lite. Gamlingene klager og ungdommen krever. Hvem har egentlig rett her? Å skaffe en hundrelapp er ikke akkurat så veldig vanskelig. Det er bare å stille seg opp i kvadraturen med en smil om munnen, og så et lite gløtt oppunder folleskjørtet og så er det gjort. Dette kan kanskje virke litt vulgært, men vanskeligere er det ikke. Det er også et stort antall snille foreldre som gir barna sine en neve kroner både jevnt å trutt. Til tider kan pengene sitt veldig løst hos noen mødre og fedre. Hvordan kommer det til å gå med dem senere i livet når de må betale for hus og familie selv. Jeg tror at det er ikke alltid like lurt å la barna få alt de peker på. Da kommer de aldri til å klare å forsørge seg selv.

 

Alle mennesker ønsker seg noe. Derfor er ofte jul og bursdag et høydepunkt på kalenderen. Hvis du får akkurat det du vil og akkurat det du peker på hele tiden mister du denne gleden. Når jeg åpner pakken bra bestemor på julaften og får de samme ullsokkene jeg har fått i ti år går ikke akkurat stemningen i taket , men det er gleden som teller. Gleden over å få noe det er den som er viktig. Hvis du får alt du peker på hele tiden da mister du den gleden til slutt.

 

Å spare penger er ikke akkurat det du forbinder med ungdom. Hvis pengene kommer så lett da mister man interessen over å spare er det noe som ikke stemmer. Det å spare har vært en viktig del i alle generasjoner, og nøkkelen til fremgang for familien. Hvis det blir et privilegium å bare bruke penger hele tiden og ikke spare må noe gjøres.

 

Konkurransen de unge i mellom om å være trendy er stor. Det er ikke lenger slik at man har en bukse til hverdag og en til fest. I dag skal de ha mange klesplagg til alle tider. Det er mange fristelser i dag og dette er ikke lett å motstå for mange. Kjøpepress oppstår ofte og har du ikke det de andre har kan du lett bli et mobbeoffer. Selskapene reklamerer mer og oftere enn noen gang før. Penger er derfor en viktig del av livet til ungdommer. Aktivitetene står i kø for dagens ungdom å det er mye å være med på. F.k.s organisert trening kan noen steder koste skjorta. Til noen idretter trenger man mye utstyr og det kan bli svært dyrt i lengden.

Kjøpepress kan ha uheldige virkninger. Da mener jeg ikke at hvis jeg blir utsatt for kjøpepress  kan jeg få varig meen, men de unge blir veldig lett påvirket. Ungdommer kan føle seg presset til å kjøpe gjenstander de egentilg ikke har lyst på. Dette er ikke bra.  

 

I mange husstander i Norge er det slik at ungdommen bruker mer penger på seg selv enn sine foreldre. Burde det være slik? Noen av de eldre foreldrene bruker en del penger på seg selv uten at de egentlig vet det. De tenker aldri over hver gang de må ha nytt gebiss og gå stol. Dette er utgifter som er svært kostbare, som blir glemt mellom alt det andre. Jeg mener at ungdom ikke bør sløse med pengene sine, men heller ikke ligge å ruge på kronene resten av livet. Ungdommen og foreldrene fortjener og bruke akkurat like mye på seg selv.

 

Noen mener at samfunnet i dag blir mer og mer materialistisk. Folk tenker bare på penger og ikke på hverandre. Et eksmpel på det var en dag jeg satt på trikken. Da hørte jeg to menn som satt og pratet med hverandre. Han ene pratet mens han andre halvsov. I det den ene gubben begynte å snakke om penger kviknet han andre til så mye at jeg trodde plutselig trikken gikk i 230km/h. Det beviser at penger har utrolig mye å si.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil