Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > USA sin rolle i verden i dag

USA sin rolle i verden i dag

Kort artikkel som tar opp konfliktene i Irak og Nord-Korea.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.01.2003


USA sin rolle i verden i dag!

 

USA er i dag ledende innen sport, teknologi, politikk, økonomi og militært for å nevne noen områder, men ikke minst innen markedsføring. USA er virkelig store innen klær og produkter. Jeg har tenkt å se litt på USA sin fremtredene rolle innen utenriks politikken. Det mektige landet er i dag i konflikt med både Nord-Korea og Irak og USA mener at di har bevis på at disse to landene besitter atomvåpen klar til å brukes. Jeg skal se nærmere på de to konfliktene og drøfte litt rundt dem.

 

Nord-Korea

Tidlig i oktober reiste assisterende utenriksminister James Kelly til Nord-Korea for å legge fram amerikanske mistanker om at landet fortsatte arbeidet med å arbeide med atomenergi og rakettprogrammer.

I et håp om at Nord-Korea vil ta til fornuft offentliggjør president George W. Bush at USA vil stanse oljeleverasene til landet hvis ikke Nord-Korea går med på stanse forsøkene på å skaffe seg atomvåpen.


Nord-Korea overser advarselen og iverksetter reparasjonsarbeider på atomreaktoren i Yongbyon. FN bekrefter senere at Nord-Korea har  midler til å produsere atomvåpen. Mens USA forlanger at Nord-Korea stanser alle forsøk på i produsere atomvåpen sier lederne i lander at de ikke har noen planer om å produsere atomvåpen. De hevder at atomreaktorene skal bli brukt til å produsere elektrisitet. På tross av dette utviser myndighetene i Nord-Korea inspektørene fra IAEA(det internasjonale atomenergibyrået).

Hvorfor er Nord-Korea lite villige til å samarbeide? Mange hevder at Nordkoreanerne ikke har glemt at tre millioner mennesker ble drept under Korea-krigen på 50-tallet. Kanskje er det hatet mot USA som sitter igjen.

 

Irak

Konflikten i Irak er den saken som har hovedprioritet hos Bush- administrasjonen. Det jobbes iherdig med for å finne en løsning.

USA mener å ha håndfaste beviser på at Irak har atomvåpen.

Problemet er at USA ikke har lagt frem noen klare beviser på dette.

Våpenraporten på 12 000 sider fra Irak har blitt ansett som ufullstendig og FN og USA mener Irak skjuler atomvåpen, men til nå har ikke FNs våpeninspektører funnet noen som helst bevis som tyder på det.

Iraks diktator Saddam Hussein nekter å la seg vippe av pinnen og påpeker at Irak vil være klare til krig. I de siste ukene har USA forberedt seg på krig og har allerede 80 000 soldater på plass ved den persiske golf og i de nærmeste dagene kan 20 000 soldater til ankomme. I en krig mot Irak kan opp til 200 000 soldater delta for USA. Torsdag 9 januar startet USA den psykologiske krigføringen mot Irak.

Mange tusen E-post ble sendt til Irakiske ledere der USA prøver å overbevise dem om at de ikke kan vinne en krig mot USA.

Kilder fra CNN hevder at dette bare er begynnelsen på den psykologiske krigføringen. Lederne blir videre advart om at hvis de ikke kontakter FN og overgir seg så vil USA gå til krig mot dem.

 

Er en krig nødvendig for verdensfreden?

Det kan diskuteres om en krig er nødvendig for verdensfreden.

La oss tenke oss at USA gikk til krig mot Irak. En krig mot Irak kan kanskje være nødvendig, men hvis det er tilfellet at Irak har atomvåpen kan det bety slutten for vår verden. Med en så utilregnelig leder som Saddam Hussein i spissen kan man aldri vite utfallet av en krig.

Det finnes alltid ulemper med en krig, men fordeler kan diskuteres.

Det kan vel ikke være noe positivt med krig? En ting er sikkert at hvis utfallet blir krig så vil mange menneske liv  gå tapt.

Situasjonen rundt Irak er spent og USA med Bush i spissen begynner å miste tollmodigheten. Hver dag blir nye styrker sent inn i områder rundt Irak for å være klar for krig. Stort bedre er det ikke rundt situasjonen i Nord-Korea. Myndighetene utalte at hvis USA angrep dem så ville det være starten på en 3.verdenskrig hvor USA ikke ville gå seirende ut.

Jeg er selv litt kritisk på at USA skal gå til krig fordi tanken på at atomvåpen kan bli brukt skremmer meg, men hvis verken USA eller Nord-Korea er villige til å samarbeide så er det kanskje eneste utvei.

 

Verden venter i spenning og sjansene er store får at USA går til krig.

Det er enda ikke funnet noen håndfaste bevis på at Irak og Nord-Korea har atomvåpen og tiden er i ferd får å løpe ut for FNs våpeninspektører.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil