Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fordeler og ulemper ved fritidsaktiviteter

Fordeler og ulemper ved fritidsaktiviteter

Tekst som belyser både positive og negative sider ved fritidsaktiviteter.

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
06.01.2003

Mange unge er aktive i fritiden sin og driver med sport og andre organisasjoner. Men er dette positivt eller negativt?

 

I dag driver mesteparten av ungdommen med fysisk aktivitet på fritiden. Barn og unge synes det er gøy å tene og holde kroppen i form, samtidig som de ser fremgang i det de gjør. Da er nok det beste alternativet for de fleste av dem organisert lagidrett. I lagidretter har trenerne ofte en tendens til å ”toppe” lagene, dvs. at de som er best får spille mest. Dette er selvfølgelig uheldig for de som ikke er så gode, siden de da vil falle automatisk litt utenfor.

 

Ofte skjer dette allerede fra 11-12 års alderen, og da er det en del som føler at de ikke er gode nok og slutter. Da kan man jo velge mer individuelle idretter, som kanskje ikke er fullt så organisert. Men det er jo ikke alle som er like interessert i å holde kroppen i form. Da er det dessverre vesentlig færre organiserte aktiviteter å velge mellom. Men her er noen alternativer: Sjakk, speider, politiske organisasjoner og kor

 

Det finnes jo selvfølgelig både positive og negative sider ved dette som alt annet. Det er klart at fordelene er mange , man blir for eksempel kjent med mange nye mennesker, lærer nye ting, hvis man er med i politiske organisasjoner så får man kanskje andre holdninger til ting og sportslig aktivitet er godt for helsen. Lagidrett som for eksempel fotball, håndball innebandy og volleyball er fine aktiviteter. I disse idrettene kan man være sammen om en ting og lære å samarbeide.

 

De negative sidene er få, men de må vel nevnes. I idretter der det står mye prestisje på spill kan man bli så nervøs dagene før en eventuell konkurranse at man ikke klarer å tenke på annet. Mange som driver med idrett er talenter, og hvis man skal satse så må man satse alt. Veldig mange glemmer skolen mellom alle aktivitetene og det er ikke bra, i fremtiden kan man komme til å angre på dette. Skader er vel også en liten ulempe.

 

Jeg er ikke en tilhenger av organisert idrett. Min mening er at idrett skal være lek og moro, dette er viktige elementer som jeg synes har falt litt i skyggen av konkurranser og prestasjonspress. Selv driver jeg også med aktiviteter i fritiden min, men du legger kanskje merke til at de for det meste er individuelle idretter. Noe av det jeg driver med er: snowboard, skateboard, seiling, fisking og speiding. Jeg liker å være aktiv på fritiden og disse hobbyene betyr veldig mye for meg. De gir meg noe å se frem til i hverdagen. Grunnen til at fritidsaktiviteter er så viktig for meg er at jeg liker å lære nye ting, være sosial og ha det gøy. Alt dette føler jeg som et behov og kan ikke tenke meg en bedre måte å dekke det på enn med mine hobbyer. Siden jeg har så mange hobbyer må jeg tenke litt ekstra på å få tid til skole og lekser i tillegg, men dette går som regel greit.

 

Alt i alt synes jeg det er positivt at så mange er aktive i fritiden. Det jeg ikke liker er ”topping” og kommersialisering av idretter, alt for mange føler at de ikke duger på laget. Dette er synd for de som ikke har andre interesser enn for eksempel fotball, og blir derfor sittende hjemme. Disse skulle hatt flere fritidstilbud å velge mellom enn de få som finnes i dag.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil