Julenissen

Foredrag om Julenissen.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2002.12.11

Når jeg nå skulle velge meg et emne og skrive om, var det nærliggende å ta noe som hadde med jul og gjøre. En liten, omstridt fyr, som vi akkurat har satt opp på loftet. Det er Julenissen jeg nå skal bruke noen minutter på. Finnes julenissen? Dette har vært diskutert i årevis, og jeg har nå med god hjelp fra Internett regnet litt på hva den stakkar’n har av tid til disposisjon.

 

Julenissen, som vi i mange år har stolt på, skal her stå fram som den fantasifigur han egentlig er. Vi skal se litt på energibetraktninger og tiden han kan bruke ved denne utrolige gaveutdelingen til de rettroende. Det har i dette arbeidet ikke vært mulig å finne frem til personer som selv har sett nissen. Og hvis det i det heletatt er noen så er det ingen som tør stå frem med det. Det kan ha sammenheng med at de er redd for å bli latterliggjort. Det har ført til at jeg har måttet basere arbeidet på gamle Disney-tegnefilmer med ukjente forfattere, og internett. Dermed er denne studien desverre blitt rent teoretisk.

 

Ingen kjente typer av reinsdyr kan fly. Men det er 300 000 levende organismer som ennå ikke er klassifisert, selv om mesteparten av disse er insekter og bakterier så kan det ikke helt utelates at det eksisterer flygende reinsdyr som bare nissen har sett.

 

Hvis vi antar at det er 2,5 milliarder barn (personer under 18 år) i verden, og siden nissen bare tar seg tid til å stikke innom kristne, reduserer det hans arbeid til bare 15% dvs. 378 millioner barn (flaks at Kina ikke er et kristent land) ifølge Population Reference byrå. Med gjennomsnittlig 3,5 barn per hus, blir dette 108 millioner hus å besøke. Da antar jeg at det er et snillt barn i hvert hus.

 

Julenissen har begrenset tid til å gjøre unna arbeidet på. Han har mellom sengetid 23. desember og morgen 24. desember på seg. Og mellom sengetid 24. desember og morgen 25 desember i Amerika og noen få andre land. Dette er en klar fordel for nissen, men  ikke nok som vi skal se Jeg antar at foreldrene til barna er sitt ansvar bevisst og legger barna ikke senere enn kl. 2000 den 23. og at barna sover til 0830 dagen etter. Videre antar jeg at nissen er klok som han sikkert er, og kjører fra øst til vest for å spare tid. Han starter kl. 2000 den 23. ved datolinjen og har da 50 timer på seg.

 

Så antar jeg at husene er jevnt fordelt utover jordas overflate (det er selvfølgelig bare en antagelse for å lette regningen). Men når ca. 70% av jordas overflate er dekket av vann fører det til 1.3 km mellom hver hus. Med 108 millioner hus, blir det 600 besøk per sekund, ca 0.002 sekund per hus.. Det vil si en to tusendel sekund på å parkere sleden, sjekke at det ikke brenner i peisen, hoppe ned i pipa, legge gavene under treet, fylle strømpene ved peisen og Hive i seg en porsjon grøt på låven(nå kan jeg forstå at nissen blir beskrevet som overvektig). Og i tillegg skal han komme seg 1,3 km til neste hus.

Hvis jeg antar at hvert snille barn får en leke på 500g hver, blir dette 54 millioner kilo, hvilket er litt vel  mye for 9 reinsdyr. Et vanlig reinsdyr kan frakte 150 kilo så selv om et flygende reinsdyr kan frakte 10 ganger så mye, trengs det 36 000 av dem. Hvis jeg ser litt på energibetraktninger blir det ennå mer umulig. For at julenissen skal komme seg fra et hus til en annet på under 2 tusen dels sekund må han ha en enorm akselerasjon. Hvis vi antar at han har jevn akselerasjon pluss bremsing mellom hvert av husene snakker vi om en akselerasjon på 32 millioner g (1g=9.8m/s2)!. En vanlig jetpilot besvimer ved 9g. Det betyr jo at nissen etter en slik fart umulig kan dele ut gaver på en god stund eller aldri.

 

Tenker vi oss en gjennomsnittlig vekt av nissens slede med gaver på 27 millioner kilo og beregner den energi som trengs for å akselerere dette til 108 millioner hus blir det 594 millioner milliarder Jul . Dette tilsvarer 165 milliarder kW timer. Med en pris på 0,32 kroner per kW time beløper dette seg til 5,3 milliarder kroner ! Faktum er at ved disse hastigheter og med en slede og reinsdyr som åpenbart ikke er  erodynamisk konstruert ville luftmotstanden varme opp julenissen og hans fremkomstmiddel på samme måte som et romskip som bryter inn i atmosfæren. De ville fordampe i brøkdelen av et sekund!

 

Julenissens topphastighet vil beløpe seg til 950 ganger lydens hastighet og vi skulle således hørt smellet når han passerer lydmuren. Slike smell har hverken blitt rapportert på lille julaften eller julaften. Og selv har jeg aldri hørt slikt smell.

 

Konklusjon

Vi kan selvsagt hevde at julenissen har mange hjelpere som hjelper til med gaveutdelingen eller at tiden står stille når  nissen farer rundt jordkloden. Men er ikke dette bare et siste desperat forsøk på å klamre oss til troen på en koselig gammel mann som deler ut gaver til alle snille barn?

 

Jeg personlig mener at konklusjonen må bli: Julenissen er et påfunn for og få spente og hyperaktive barn i seng før den store dagen, og er nyttig i den hensikt til å fylle opp julepynteskene på loftet.

 

Fortsatt god jul, for som kjent varer jo jula helt til påske...

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst