Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser

Handler om forskjellige typer spiseforstyrrelser og hva du kan gjøre for ikke å få spiseforstyrrelser.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.12.2002


Spiseforstyrrelser kan komme av mange forskjellige årsaker.

Det finnes også forskjellige typer spiseforstyrrelser. Vi har f. eks:

 

Anoreksi

Anoreksi eller spisevegring er en sykdom som fremfor alt rammer barn og unge. Det begynner ofte med slankekurer for å gå ned i vekt. Etter hvert kan det bli sånn at personen bare tenker på kroppsvekt, mat og energiintak. Mange med anoreksi passer nøye på hva han/hun spiser og hvor mye mat han7hun spiser. En som har anoreksi kan oppfatte seg selv som fet og tjukk, mens en egentlig er passe eller alt for tynn. Anoreksi kan ha mange grunner, en grunn kan være dagens skjønnhetsidealer, der alle skal være så pen, med perfekte kropper. Anoreksi kan også være et tegn på problemer i forhold til familien eller til andre nære personer. Å sulte og tvangstrene er et forsøk på å løse følelsesmessige problemer.

 

Bulimi

Den som har bulimi, får ofte stor trang til å spise usunn mat og søtsaker. Og kan på kort tid spise veldig mye, for å så kaste det opp igjen. Dette er en veldig farlig slanke måte for hvis man først har vendt seg til å kaste opp maten så vender kroppen seg også til denne metoden og man kaster opp etter nesten hvert måltid selv om man ikke alltid vil. Det begynner med å stikke fingeren i halsen å så tømme seg helt. Det er veldig farlig fordi det kan ødelegge kroppen. I magen er det syre som nesten er like sterk som batteri syre. Når du til stadigheter kaster opp denne syren så ødelegger du spiserøret, tennene og blir psykisk skadet.


 

Bulimi er et forsøk på å løse problemer knyttet til vonde tanker og følelser. Ved overspising prøver personen å finne trøst og dempe vonde tanker. Under spisingen er alle tanker fokusert på maten og de vonde tankene forsvinner for en liten stund. Å kaste opp etterpå er da en kjempe lettelse, både fysisk og psykisk. Det gir en tomhet i kroppen og en tomhet i hodet som gjør at alle vonde tanker og følelser forsvinner.

 

Grunnen kan også være at hvis du er veldig glad i å spise og pleier å stappe i deg store mengder mat, så kan du få skyldfølelse etterpå og tenke at du ikke skulle spist så mye og du føler at kroppen bare eser ut. Da kan du tilslutt få så dårlig samvittighet at du går på do og kaster opp for å føle deg tom. På den måten kan du fortsatt spise alt du vil, og samtidig blir du ikke tykk. Men hvis Du driver på med dette så får du som jeg sa i stad, store skader både fysisk og psykisk. U tapper kroppen for energi og vitaminer.

 

Tvangsspising

Tvangsspising ligner på bulimi på den måten at man spiser selv om man ikke er sulten, men en tvangsspiser kaster ikke opp maten etterpå.

Noen småspiser jevnt hele tiden, mens andre begrenser matinntaket i en periode for deretter å spise alt for mye. En tvangsspiser er ikke nødvendigvis overvektig, men følger ofte slankekurer og vekten variere dermed voldsomt.

 

Årsakene til tvangsspising kan ofte være at man har noen former for problemer eller at man har følesmessige problemer og føler et stort tomrom inni seg. Man har kanskje ingen til å hjelpe seg eller noen å snakke med om dette, så istedenfor å prate om problemene så overspiser man og maten fyller da dette tomrommet.

 

For å bli kvitt disse spiseforstyrrelsene kan man prøve å snakke med noen om dem.

Passe på å spise riktig med mat, ikke overspise eller sulte seg, men spise ofte og lite. Man kan også passe på å spise rikelig med frukt, grønnsaker, fiber og stivelse, istedenfor å spise godterier og søtsaker. Man holder dermed en normal vekt og man trenger ikke å slanke seg.

 

Man kan også ta seg noen joggeturer, gåturer, sykkelturer eller dra en tur på et treningstudio eller en tur i svømmehallen. Man får da både riktig kost og trim!

 

Her er Christina Aguilera som er et forbilde for mange unge jenter. Hun er veldig tynn så mange prøver å få hennes kropp. Og det kan du få, hvis du følger instruksene om å spise og trene riktig!

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil