Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Auschwitz 1 og 2 (Birkenau)

Auschwitz 1 og 2 (Birkenau)

Fakta om de to største dødsleirene som tyske SS-folk styrte under 2. verdenskrig.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
24.11.2002


Auschwitz I ligger i Polen og er det tyske navnet på byen Oswiecim. Byen ble lagt under Hitlers tysker-rike i 1939 etter at den polske hær ble nedkjempet av tyskerne.
Det var i 1939 snakk om å bygge en fangeleir, fordi fengslet i Schlesien var overfylt.
Tyskerne opprettet en komité som skulle bestemme hvor leiren skulle ligge og Auschwitz ble altså stedet der de skulle begynne å bygge fengslet. Det lå passe langt fra tettbebyggelsen og det var fin og god plass til utbygging senere. En annen fordel var at stedet var et viktig jernbaneknytepunkt. Nå skulle det foregå en massearrestasjon av polakker.

<bilde>

Porten til Auschwitz-leiren


Nazistene opprettet fangeleiren i 1940, fangeleiren fikk navnet Auschwitz. Planen for leiren var at den skulle brukes til å torturere og utrydde polakker. Men nazistene sendte folk fra hele Europa til Auschwitz, for det meste jøder, men også homofile, funksjonshemmede, sovjetiske krigsfanger, sigøynere, tsjekkere, jugoslaver, østerrikere og folk fra andre nasjoner.
 
I juni ble de første politiske fangene ført inn til leiren av Gestapo-politiet. Gestapo-politiet var de som arresterte jødene. Det var 728 polakker fra byen Tarnow. Leiren bestod av 20 bygninger, 14 en-etasjes og 6 to-etasjes bygninger. Samtidig ble det reist 8 nye bygninger, også disse to-etasjes. Og fangene i leiren ble brukt som billig eller gratis arbeidskraft og arbeidsdagene var lange og varte i over 12 timer.

Det var fra 13000 til 16000 stk i leiren som regel, men i en periode i 1941 var tallet helt opp i 20000 fanger som var stuet sammen i blokkene, også kjeller og loft var tatt i bruk. Tallet bare vokste, så det endte med at leiren ble utvidet.
 
Derfor i 1942 begynte fangene å bygge en ny leir for tyskerne, denne ble mye større enn den første. Leiren ble bygget i landsbyen Brzezinka som ble omdøpt til Birkenau, det samme navnet fikk leiren. Leiren bestod av over 300 bygninger som var sprett utover på 1750 mål. Det ble oppholdt 100000 fanger der om gangen.

Dette var ingen vanlig arbeidsleir som Auschwitz I, denne leirens hensikt var en eneste ting: å utrydde uønskede folkegrupper.


I Birkenau ble fangene brukt til de døde av utmattelse. Først kunne de bli brukt til hardt arbeid som billig eller gratis arbeidskraft, så ble håret deres brukt til puter og div. tøystoffer, og til slutt ble fettet (det lille de hadde) som rant av dem under kremasjon, brukt til såpe. Ikke alle ble utsatt for så stor utnyttelse, men mange. Andre fanger ble brukt til vitenskapelige forsøk, hvor det hele egentlig dreide seg om tortur på forskjellige måter. En av de tingene man forsket på var hvor lenge jødene kunne holde hodet under vann, og alle skjønner vel åssen det gikk. De heldigste ble henrettet med en gang de kom til leiren, enten skutt eller sendt i gasskammeret. I følge Rudolf Hoss, øverstkommanderende på leiren, ble ca 70 % av alle som kom til Birkenau sendt rett i gasskamrene.

I 1941 ble det bestemt at Auschwitz skulle bli sentrum for «den fullstendige utryddelse av Jødedommen.» Det ble opprettet 40 mindre fangeleirer. Det er senere funnet mange papirer på hvor mange som ble drept i leirene. Disse tallene stemmer ikke, fordi det var mange som ble kjørt inn i leiren og gasset uten å bli registrert. Det er bare registrert ca. 400.000.
Men dere har kanskje lurt på hvordan tyskerne fikk med seg jødene til fangeleirene? Det var fordi de fleste Jødene ble sendt til Auschwitz og Birkenau i den tro at de skulle få bo i et område i Øst-Europa. De ble solgt gårder, jordlapper og butikker som ikke eksisterte.
Transporten fangene fikk var tog med ku eller godsvogner, hvor de ble stuet sammen. Mange døde på turene, av luftmangel, hete, at de ble klemt i hjel eller ble drept av andre.

Maten fangene fikk var en kaffeerstatning om morgenen, eller ingenting. Til middag fikk de en liter suppe som ikke inneholdt annet enn dårlige grønnsaker, om kvelden fikk fangene 300-350 gram rugbrød, 30 gram margarin, 20 gram pølse samt te eller kaffeerstatning. Hardt arbeid og sult førte langsomt til at fangene ble fullstendig utmattet, og sulten forårsaket sykdommer som ofte endte med døden. I Birkenau ble maten kjørt rundt i en vogn, som på kveldstid ble brukt som likvogn, ganske ekkelt eller hva?

Når fangene skulle avlives ble det sagt at de skulle bades, så de ble bedt om å kle av seg alle klær og verdier. I gasskammeret ble det tømt zyklon-B gjennom en luke. Dette var en gass som kvalte fangene og etter ca 15-20 minutter var alle døde.
Etter at de var døde måtte noen av fangene ta ut gullplombene deres i tennene. Også håret ble klippet av. Når alt dette var gjort ble fangene sendt til krematorier eller likbål.

Hvis man ikke endte i en massegrav, endte man som oftest i en krematorium ovn.

I Birkenau var det fire krematorier mens i Auschwitz var det bare et.


I Auschwitz I ble blokk 11 et skrekksymbol. Blokk 11 er lukket på to sider med en høy mur. Vinduene i blokk 10 ble utstyrt med skodder for å hindre fanger i å se hva som foregikk i den andre bygningen. I mellom blokk 10 og 11 var det en mur, «Dødsmuren». Der ble tusenvis av fanger skutt. Av forskjellige dårlige grunner. Hvis en ble kalt opp til blokk 11, kunne en nesten tenke seg hva som ventet en...
På plassen foran blokk 11 utførte SS-folkene en spesiell avstraffelse: man ble hengt opp bakbundet på en spesiell pæl. Der hang man til senene var slitt av.

SS-folkene hadde mange avstraffelsesmetoder. Avstraffelsene ble som regel gjort i blokk11 i kjelleren. I celle 18 ble man satt til å sulte i hjel. Celle 20 er en mørk celle, hvor man ble plassert så man ikke kunne se noen ting, og ble man langsomt kvalt. I celle 21 ser man tegninger som er laget av fanger som venter på å dø av sultedøden.
I Celle22 er det 4 små stå-celler i målene 90x90cm. I hver av disse små-cellene måtte 4 fanger samtidig stå som en avstraffelse i flere timer. Noen måtte stå et døgn slik. Det var umulig å bøye seg eller ligge der. Døde en, så sto en fortsatt.

Hver dag ble det foretatt opptelling av fangene. Det ble foretatt flere tellinger om dagen. Manglet det noen så ble et visst antall drept som straff fordi noen hadde flyktet. F.eks. en dag hadde en dødsdømt fange klart å rømme, 20 andre fanger måtte da bøte med livet.

Birkenau var mye større en Auschwitz I. I noen av fangebrakkene ble det stuet sammen opptil 1000 fanger. Sengene de lå i, hadde 3 etasjer og var omkring 1.5 meter brede. I hver etasje lå det rundt 8 personer, dvs. 24 personer i hver seng...

Birkenau ble bombet av tyskere, for å skjule alle bevis. Det er en av grunnene til at det er igjen så få bygninger. Men også SS-soldatene var med på å rive ned leiren mot slutten av krigen. Det måtte de for å slette alle bevis mot den enorme menneske slaktingen. De sprengte alle krematoriene og gasskamrene i Birkenau.

 

Auschwitz-leirene ble etter hvert en gigantisk dødsfabrikk. Ca 1,5 millioner jøder ble drept i Auschwitz, men dette er tall som man ikke kan være helt sikre på, men flertallet av jødene i Europa ble sendt dit.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil