Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Amerikanerne hermer

Amerikanerne hermer

En stil om hvordan Amerikansk filmindustri hermer etter norske filmer.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
05.06.2002
Tema
Kultur


Amerikanerne har innsett at norsk film er bra, så da kopierer de liksågodt filmene og håper på at de selger like godt i USA som i Norge. Nyeste amerikanske prosjekt er amerikansk versjon av ”Jakten på nyresteinen”

 

Bill Murray er en sjuskete pappa og dyrepasser, som infiseres av et nifst virus.

 

Straks vi er inne i kroppen, overtar animasjonen: Hele kroppsmekanismen styres som en amerikansk storby, med et ordførerkontor på toppen - og hele samfunnet nedover.

 

De hvite blodcellene er selvfølgelig politiet. Og en rask, handlingssterk og tøff liten fyr får oppdraget med å oppspore viruset.

Det blir en slags stygg liten actionparodi, det hele. Passe dårlig, noe snørrete, nesten dramatisk, men langt fra spennende, vi har jo sett hele historien før!

 

Men, altså, «Nyresteinen» kom først! Hva er dette for slags oppførsel fra amerikanerne?

 

Ikke første gang


Amerikanere har før stjålet norske filmideer. «Hodet over vannet» fra 1993 ble stjålet fra oss nordmenn og laget i en ny, ekkel amerikansk versjon. I 1996 laget Jim Wilson en prikk lik film bare med amerikanske skuespillere og annet språk. Det ble rett og slett en amerikansk blåkopi. Her møter vi Harvey Keitel, Cameron Diaz, Craig Sheffer og Billy Zane. Alle er meget kjente Hollywood-skuespillere, men dette gjør ikke filmen bedre. Lene Elise Bergum som Lene i den norske filmen gjør en mye bedre jobb enn Cameron Diaz som Nathalie i den amerikanske versjonen. Dette beviser bare at norske skuespillere klarer fint å nå de høyder som amerikanske skuespillere. Ofte er norsk bedre.

 

Terror

Til tross terrorhandlinger i eget land, slutter ikke amerikansk filmindustri med sin sleipe og egoistiske oppførsel. De lærer aldri! Terrorhandlingene kan være en positiv ting for konkurransen mellom norsk og amerikansk film fordi de har nå bestemt at filmer med terror skal fjerne. Så nå kan norsk film vise hva de kan.

 

Hermer

Amerikanerne har laget filmer i mange år og har vel sluppet opp for originale ideer. Det ser man spesielt i de siste årene at nyinnspillinger av gamle Hollywood filmer forekommer til stadighet.

 

Ikke alltid like bra

Norsk film har ikke alltid blitt like godt mottatt. Faktisk har mange norske titler blitt slaktet, men nå mellom 1990 og 2001 har det kommet mange geniale filmer fra norge. Eksempler er Elling, Bare skyer beveger stjernene, Detektor, Jakten på nyresteinen og mange andre.

 

 

Etterord:

Etter denne stilen ble skrevet er det produsert 2 nye filmer som opprinnelig er norske, nemlig "Elling" og "Insomnia"

 

 

Begrunnelse:

Grunnen til at jeg valgte å skrive om Amerikansk filmindustri som kopierer norske filmer er egentlig ganske tilfeldig. Jeg sørfet rundt på nettet og leitet etter aktuelt stoff, så så jeg en overskrift som fanget min oppmerksomhet: «Amerikansk nyresteinen». Da jeg klikket meg inn så jeg det forferdelige midt i det hvite øyet; Amerikanerene hadde gjort det igjen! De har kopiert en norsk film og laget en amerikansk versjon. Denne gangen var det «Jakten på nyresteinen». Jeg har aldri likt at amerikanere har laget amerikanske versjoner av utenlandske filmer. Det viser bare hvor intolerante de er til ukjente skuespillere og utenlandske filmer. De tror rett og slett at de filmene ikke er gode nok. Det er iallfall slik det virker på meg. Det er en fornærmelse ovenfor norsk filmindustri. Denne artikkelen beskriver meget godt hva jeg og sikkert mange andre synes om amerikansk filmindustri i mange sammenhenger. Målgruppen for artikkelen er ganske åpenbar, mener jeg. Den er skrevet for filminteressert ungdom.

 

Hva gjør denne artikkelen aktuell nå?

Siden den amerikanske versjonen av «Jakten på nyresteinen» kommer NÅ er den aktuell NÅ, men også fordi norsk film i det siste har vært i sitt ess. Gode mottakelser både i inn- og utland. Og jeg vil bemerke at dette temaet er et godt diskusjonsemne for faget mitt.

 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil