Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Dødehavsrullene - en ny æra innenfor religionsforskning

Dødehavsrullene - en ny æra innenfor religionsforskning

Kort om dødehavsrullene (5)

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Jon’s hjemmeside

 

Funnet av Dødehavsrullene er blitt kalt århundrets arkeologiske begivenhet. - Rullene kaster lys over Bibelen, men samtidig som de eldgamle tekstene gir svar på gamle spørsmål, reiser de også nye, forteller Dr. Weston W. Fields, direktør for The Dead Scrolls Foundation i Jerusalem, som nylig besøkte universitetet.

 

Funnet ble gjort i 1947 av to gjetergutter. I en hule i dalsidene i Qumran-området ved Dødehavet ble førti leirkrukker funnet, og en av dem viste seg å inneholde syv skriftruller i mer eller mindre lesbar stand. Etter hvert er 100 000 fragmenter funnet i området, og forskerne er i ferd med å kartlegge et enormt bibliotek av to tusen år gamle orginalmanuskripter.

 

Det hele startet en tidlig dag i Januar, 1947. Juma ble ganske nervøs når geitene hans begynte å klatre oppover fjellknausene. Juma bestemte seg for å følge etter å få dem ned, men da han kom opp, reiste det seg flere hundre store åpninger i fjellet seg for han.

 

Juma ble redd med en gang, men tok opp en stein som han kastet inn, og det kom et overraskende krakk. Juma tenkte først at geitene hadde funnet en skatt, for hva annet kunne være der inne. Han ropte på sine to fettere Kahlil og Muhammed, som kom opp i en fart. Juma fortalt hva han trodde det var, og guttene bestemte seg for å sjekk det ut neste dag.

 

Muhammed var mer nysgjerrig enn de to andre, så han dro lenge før fetterne hadde våknet. Når han kom opp på platået foran to av grotteåpningen, så han at det stod et utall av krukker og alle så ut til å være i god stand. Muhammed begynte å utforske krukkene nedi, men fant bare gamle papirer. Han tok med seg en rull av papiret og dro tilbake med den ulykkelige nyheten, at det ikke var noen skatt.

 

Ikke noen skatt nei! Det disse guttene ikke visste, var at dette var den største arkeologiske funnet i det tjuende århundre.

 

De eldste kopiene vi har av Det Gamle Testamente i dag, er en kodeks fra omlag år 1000. Qumran-tekstene bekrefter alle bøkene i Bibelen, så nær som Esters Bok, og ble nedtegnet rundt år 300. Det er 1300 års forskjell, og til tross for dette er Bibelen blitt overført meget nøyaktig, sier Weston.

 

Bibelen har enkelte steder gåtefulle hull. I Salmenes Bok, for eksempel, har det alltid manglet et vers. Man hadde funnet ut at versene var systematisert etter det hebraiske alfabetet, som inneholder 22 bokstaver. Problemet var at det bare var 21 vers. Da vi klarte å tyde Salmerullen, viste det seg at den hadde 22 vers. Vips, det manglende verset var funnet. Men det mangler altså ennå i den offisielle Bibelen.

 

Også totalt ukjente bøker er funnet. Tempelrullen skildrer blant annet hvor vakker Abrahams hustru Sara var på en litt mer fysisk måte enn i vår ordinære Bibel. Jon’s hjemmeside

 

Utforskningen er ennå ikke ferdig, så det kan komme opp ny informasjon, etter hvert.

 

Dødehavsrullene har betydd veldig mye for kristendommen, men mest for Jødedommen som blir satt i fremste rekke når det gjelder utgravninger og forskning på rullene. Både fordi teksten gjelder jødene i hovedsak, men også fordi jødene har logisk nok mest erfaring i oversettinger fra hebraisk til Engelsk. Dødehavsrullene befinner seg fordelt over 100 steder, og laboratorier rundt om i verden. De fleste i England, USA og Israel.

 

Dette er det største funnet som er gjort i det området av Europa, og det har vakt stor oppmerksomhet mot Israel.

 

Kilde: Internett

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil