Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Makrell

Makrell

Oppgave om markell, som også inneholder litt om annen fisk, makrellfotball og en matoppskrift.

Karakter: 5+

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
15.05.2002


Makrell:

Scomber scombrus – Mackerel – Maquereau - Makrele

Sesong: April - november.
Størrelse: Opptil 66 cm, sjelden over 40 cm.

<bilde>

 

Makrellen er en pelagisk ( gresk for hav) hurtigsvømmende fisk som om sommeren og utover høsten opptrer i store stimer langs kysten og ute i Skagerrak, Nordsjøen og sørlige Norskehavet.

 

I Europa er makrellen inndelt i to hovedbestander; en vest for De britiske øyer og en annen i Nordsjøen og Skagerrak. Makrellen som fiskes i Nordsjøen, Skagerrak og Norskehavet tilhører stort sett den vestlige bestanden.

 

Det var et år som det ble tatt 280.000 tonn makrell i dette området, dette var i 1989. Årlig lander norske fiskere mellom 140 og 160.000 tonn makrell i Norge, hvorav mesteparten er atlantisk makrell som vandrer inn i Nordsjøen og Skagerrak om høsten. Mot slutten av året vandrer den kjønnsmodne delen av bestanden ut av Nordsjøen og mot gyteområdet vest og sørvest av Irland, der gytingen starter i mars. Fisket forgår hovedsakelig i sommerhalvåret. Deltakelsen av fartøy varierer fra båter som driver med garn og dorg på kysten, til store havgående snurpere.

Vanlige fangstredskaper
Ringnot, pelagisk trål, garn og dorg.

Anvendelse
Makrell omsettes som fersk og frossen filet og hel fisk. Omsettes også saltet, røykt og hermetisk. Makrell kan stekes, kokes, grilles og brukes i ulike retter.

Næringsinnhold
Om våren har makrellen et lavt fettinnhold (ca. 3%) mens en høstmakrell godt kan inneholde omlag 30% fett og dermed store mengder omega-3-fettsyrer. Den er i tillegg en svært god kilde til vitaminene D og B12. kysten, til store havgående snurpere. Makrell inneholder også aminosyrer, mineraler og litt e vitaminer.


 

 

Fettucini med makrell og basilikum 

 

Dette trenger du til 4 personer:

800 g. Makrellfilet, 1 boks hermetiske tomater,

2 ss finhakket frisk basilikum,

2 båter hvitløk,

½ dl. Olivenolje,

salt og pepper,

250 g. Ukokt fettucini

<bilde>

 

Slik gjør du:

Rens og skjær løken i terninger. Surr løken i olivenolje. Del de hermetiske tomatene i småbiter og ha dem opp i gryten. Kok opp og tilsett frisk basilikum. Smak til med salt og pepper. Tørk og del opp makrellfiletene i 3 – 4 cm- stykker. Pensle makrellen med olivenolje og gni dem inn med presset hvitløk, salt og pepper. Stek makrellbitene gyldne. Kok pasta som anvist på pakken. Server med tomatsaus.

VELBEKOMME !

 

Makrellfotball

 

For noen år siden hadde Start en trener med navn Karsten ”Mr Start” Johansen. Han var en fabelaktig og fargerik trener. En trener som ligger på topp 10 på adelskalenderen over Norske fotball trenere. Han er en av den som står bak begrepet ”Makrellfotball”.

 

I dette Herrens år blir Start kåret til årets klubb etter å ha tatt bronse for sjette gang. På Lydersen kåret til årets stopper. 1. divisjon bytter navn til Tippeligaen. 7 startspillere er involvert i langslandslagsspill på A- og U-lag: Pål Lydersen og Totto Dahlum på A-laget. Claus Eftevaag, Tommy Svindal Larsen, Erik Mykland, Morten Pettersen og Frank Strandli på U-laget

3. plassen i 1991 var i overkant av spådommene før sesongen tok til. Men med de nevnet spillerne spilte Start "markrellfotball", som en av Oslo-avisene uttrykte det etter storseire over Rosenborg (5-0) og Viking (4-1).
Hvem som kom på begrepet makrellfotball er litt uvisst:

Lars Helge Rasch mener dette:
"Dette begynner å bli en del år siden - det var mens jeg kommenterte Starts kamper i radiosporten. Jeg tror det var våresesongen 1991. Ved en anledning løp alle Starts spillere etter ballen - alle formasjoner ble oppløst og de oppførte seg som en makrellstim. Da sa jeg noe sånt som " dette er rene makrellfotballen" - underforstått alle i en retning i en stim uten noe overordnet strategi. Begrepet ble gjentatt av Kjell Kristian Rike i oppsummeringen på TV samme kveld - da sa han: "noen kaller det til og med makrellfotball" -og det var vel da begrepet oppsto for alvor.
Det rare er at fra å være en negativ vinkling fra meg har det vridd seg til en positiv beskrivelse av livlig, underholdende og god fotball...
Så slik er det..."

 

Svein Mathisen sier:
"Synes å huske at Dagbladet var med på makrelltur i min båt m/Karsten og et par til. Vi fisket og Dagbladet intervjuet og tok bilder. Karsten fortalte at vi skulle angripe som makrellen - i stim. Kom ikke makrellfotball derfra?"

 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil