Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fra røyksignaler til tekstmeldinger

Fra røyksignaler til tekstmeldinger

Stil om forandring innen kommunikasjon.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.05.2002

De ulike måtene og kommunisere på forandrer seg fra dag til dag. I våre dager har vi ufattelig mange ulike måter og kommunisere på. Vi har Internett, mobiltelefon, vanlige telefoner, e-mail osv. For mindre enn hundre år siden tok vi heller sykkelen fatt for å komme i kontakt med andre. I dag er kommunikasjon bare et tastetrykk unna på data eller mobiltelefon.

 

Hva kommer det av at vi har blitt så late? Hadde vi klart å kommunisere på andre måter enn med våre moderne hjelpemidler? Hva skulle vi gjort uten mobiltelefonen?

 

Hjelpemidlene vi har i dag gjør oss automatisk mye latere. Hvem sykler vel 3 km til en venninne i kulda når hun kun er en tekstmelding unna for å møte deg på halvveien. Våre moderne metoder kan vel ha både positive og negative sider. Nordmenn veier gjennomsnittlig for mye, dette er en bivirkning av vår stillesittende livvstil. I stedet for å gå noen kvartaler til møtet med jobben, kan du heller ta det hele over Internett eller med telekonferanse.

 

Hvis du ser for deg oss, moderne mennesker i f. eks er steinaldersamfunn, skjønner vi raskt at ikke mange hadde klart seg. Vi er vant til å fortelle mye vi ikke tør ansikt til ansikt over f. eks tekstmeldinger. Min teori er at vi er nok litt feigere enn folk var før i tiden. Da måtte de snakke med folk, ikke bare ta noen tastetrykk på telefonen. Våre kommunikasjonsmåter blir dessverre bare mindre og mindre personlige. Du kan godt leve et liv helt alene, en data og en mobiltelefon og du klarer deg utmerket.

 

Ja, hva skulle vi gjort uten mobiltelefonen? De som har mobiltelefon virker ganske avhengige. Den er med i bilen, på skolen, på tur, på stranda, ja til og med når vi er på utenlandsferie drasser vi den med oss. Det er gjennomsnittlig rundt 2 mobiltelefoner pr. husstand i Norge og tallet øker pr. år. Barn helt nede i 8 års alderen blir uvitende om konsekvensene kastet på mobilbølgen. Det virker som om vi alle har blitt avhengig av den lille saken som rett og slett gjør mange av oss syke og får en slags kjærlighet til å alltid ha den med oss.

 

Mobiltelefoner og andre former for kommunikasjonsmetoder vi bruker i vårt moderne samfunn har skapt en slags avhengighet. Vi er avhengig av mobiltelefoner og chatteprogrammer på dataen. Det er jo kanskje ikke så rart at vi har latt oss rive med og fascineres av nytenkende teknologi.

 

Vi burde alle vurdere å la mobiltelefonen ligge hjemme en dag, skru av dataen og begi oss ut på en skikkelig fjelltur med venner, god mat og ikke minst kommunikasjon på den gode gamle måten.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil