Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Amnesty International - Norge

Amnesty International - Norge

Kort om Amnesty International (6-)

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Tema
Amnesty

Jon’s hjemmeside

 

Amnesty International er en verdensomspennende menneskerettighetsorganisasjon, som er uavhengig av enhver regjering, politisk overbevisning og religiøs tro.

En samvittighetsfange er en person som er fengslet på grunn av sin tro, hudfarge, kjønn, etnisk opprinnelse, språk eller religion, og som ikke har brukt eller oppfordret til bruk av vold.

 

Amnesty International ble stiftet i 1961 av advokaten Peter Beneson, som hadde skrevet en artikkel om samvittighetsfanger, og fått mye kritikk og oppmerksomhet, og bestemte seg da for å stifte en organisasjon som strakk seg over hele verden, og som kjempet for rettigheter. Hovedkvarteret til Amnesty ligger i London, og har over 400 ansatte. Organisasjonen nå, har 1,1 millioner medlemmer i 150 forskjellige land, blant annet 45.000 i Norge

 

Amnesty International arbeider:

 

  • for betingelsesløs løslatelse av alle samvittighetsfanger
  • for rask og rettferdig rettergang
  • for alle politiske fanger mot "forsvinninger" og politiske drap
  • mot dødsstraff og tortur eller annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

 

Grunnlaget fro Amnesty International er FNs menneskerettighetserklæring, nærmere bestemt, paragrafen som slår fast at: Alle mennesker har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet; ingen skal utsettes for tortur eller annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff; og alle har rett til tanke, menings, religions og ytringsfrihet.

 

Dette er bare en liten del av erklæringen som har ca. 30 artikler.

 

Hasteaksjonene
Er en av de viktigste måtene Amnesty bruker for å hindre et brudd på rettighetene. Da kan Amnesty International mobilisere rundt 120.000 brevskrivere på en ukes tid. Mange tusen medlemmer i Amnesty har påtatt seg å reagere raskt på hastesaker, og det skjer. En hasteaksjon settes i gang når noen er i umiddelbar fare - for å bli utsatt for tortur, dødsstraff, urettferdig rettergang, vilkårlig arrestasjon, manglende medisinsk behandling i fangenskap osv. - eller når en annen menneskerettighetskrise krever øyeblikkelig respons.

 

Amnesty International vant Nobels Fredspris i 1977 for sitt fredsskapende arbeid.

 

Kilder: Internett

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil