Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > The Amish

The Amish

Religionsprosjekt om Amish-folket i USA. Sammenligning vektlagt.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.04.2002


Opprinnelse og historie

Amish-bevegelsen oppstod i Europa på 1600-tallet, fra antidøperne (anabaptistene). Antidøperne hadde innvendinger mot småbarnsdåp, ville skille kirken og staten, og ville holde gudstjenester hjemme fremfor i kirken. I 1525 oppstod en splittelse i antidøperbevegelsen i Sveits. En biskop ved navn Jacob Amman (herav navnet ”Amish”) mente at antidøperne ble for ”moderne” og hadde for mye omgang med resten av verden. Amman mente det var feil av antidøperbevegelsen å kutte ut utstøtelse, og derfor lagde han sin egen lille utbrytergruppe, ”The Amish”. Selv om dette skjedde på 1600-tallet, er levemåten til Amishene fremdeles påvirket av dette århundret.

 

<bilde>
Amishene var ikke særlig vel ansette i Europa, og de mente seg også forfulgt. Dermed emigrerte mellom 50 og 100 Amish-familier fra Europa til Amerika på 1700-tallet. Riktignok var det ikke før på 1900-tallet den virkelige utvandringen begynte; utallige familier fulgte etter. Nå regner med at det befinner seg ca 150 000 amisher i Nord-Amerika, 45 000 av disse i Ohio.


 

 

Utbredelse – hva mener amerikanerne?

De første familiene bosatte seg i Pennsylvania, men p.g.a. uenigheter og splittelser innenfor ordenen, ble amishene langsomt spredd inn i Ohio. Alle Amisher tar bibelen helt bokstavlig, men har forskjellig syn på i hvilken grad de skal involvere seg i ”det moderne samfunn.” Dermed har mange forskjellige ordener blitt opprettet, de to største er ”Bird in Hand” og ”Intercourse”. Forskjellene mellom ordenene er ikke store, det går mest på slike ting som klesdrakt, hvordan kvinner skal oppføre seg og lignende. Noen samfunn tillater til og med sykler (uten alt moderne utstyr) og klær i bruntoner for kvinnene.

<bilde>

Amishene lever svært beskyttet, de har ikke omgang med så mange utenfor sitt eget samfunn. Dette har ført til at mange amerikanere har et forkvaklet syn på amish-folket. Det finnes hundrevis av forskjellige misoppfatninger og rykter i omløp. Det er altså en del misforståelser mellom amishene og samfunnet rundt dem. Mye av dette skyldes dårlig kommunikasjon, amishene slipper ikke så gjerne folk innpå seg, særlig misliker de å bli forstyrret når de arbeider. Det finnes spesielle guidede turer man kan ta, men det er vanskelig å sette seg inn i hvordan amishene egentlig lever. Nedenunder ser du noen av de vanligste ryktene.

 

Amerikanerne tror: Amishene tror ikke på utdanning

Dette er ikke sant. Riktignok går barna bare på skolen til åttende klasse, men de fortsetter å studere hjemme til de er 16 år gamle. Amishene tror at utdanning ikke nødvendigvis trenger å foregå på skolen, de mener at livsfilosofi og erfaring er minst like viktig.

 

Amerikanerne tror: Alle ekteskap er arrangert

Også usant. Foreldrene har gjerne en finger med i spillet, men alle unge velger sin egen livsledsager. Skilsmisser forekommer ikke, i så fall ville de skilte bli utstøtt fra samfunnet.

 

<bilde>
Amerikanerne tror: Kvinnene blir undertrykt

Amishkvinnene skal ha respekt for sin ektemann, men dette går også den andre veien; ektemenn skal ha respekt for konene sine. Det er kvinnene som tar seg av husholdninger, barn og av og til gården. I noen ordener har kvinner lov til å arbeide utenfor hjemmet hvis det er et ”passende” yrke. Det kommer an på øyet som ser, men det er nok litt sannhet i denne oppfatningen. Amishene mener at kvinnenes plass er i hjemmet. Amishkvinner har ikke så mye frihet som ”moderne” kvinner.

 

 

Amish vs. Det ”moderne” samfunnet rundt dem

Det som sjokkerer vanlige amerikanere mest er nok at amish-folket lever fullt og helt uten strøm. Komfyrer og kjøleskap blir drevet ved hjelp av propan, mens oppvaskmaskiner blir sett på som ”for moderne.” Det eneste kjøretøyet de har er hestekjerrer. Alt som bruker bensin, bl.a. traktorer er forbudt. De fleste lever av jordbruk, men alt gjøres ved hjelp av god gammeldags hestekraft. De gjør også bruk av vindmøller for bl.a. å sikre vannforsyningen. Amishene skiller seg veldig ut med sin spesielle klesdrakt. Mennene går i enkle, svarte dresser, bukseseler og bredbremmede hatter. Alle voksne menn har skjegg, men ikke bart. Kvinnene går i mørke kjoler uten noen form for pynt, med forklær utenpå og sjal/kyser for å dekke håret. Ugifte kvinner har svarte kyser, gifte har hvite.

 

<bilde>
Det største konflikten amish-folket har hatt med omverdenen gjaldt barnas skolegang. Frem til 1950 gikk alle barn på ett-roms skoler i nærheten av hjemmet, men en ny lov gjorde at de måtte bruke buss til og fra store skoler som bare forvirret dem. Dermed begynte amishene å undervise barna hjemme. Flere menn ble satt i fengsel pga dette. Etter lange kamper og en rettssak i Høyesterett fikk amishene i 1972 tillatelse til å sette opp sine egne skoler. Lærerinnene er gjerne unge amishkvinner som ennå ikke har egne barn.                            

Andre problemer de har hatt er kollisjoner mellom biler og hestekjerrer på store veier, et polioutbrudd i 1979 (ingen var vaksinert) og genfeil. For eksempel alle amishene i Pennsylvania er etterkommerne etter de 200 som utvandret fra Sveits. Siden ingen gifter seg utenfor samfunnet, og svært få har kommet til utenfra, har mange amisher genfeil.

 

 

Amish vs. kristendommen

<bilde>

Amishene er kristne, om enn på en svært konservativ måte.

Noen av forskjellene:

De tror at å isolere seg fra omverdenen vil styrke dem i troen. De nekter å involvere seg i militæret og alt som har med vold å gjøre. Det er vanskelig å finne bilder av amishene, de tror at bilder strider mot det andre av de ti bud.

 

Hvert amish-distrikt styrer seg selv, det finnes ingen sentral organisasjon, ingen biskoper og ingen pave.

I motsetning til lutheranerne døper amishene ingen spedbarn, og ungdommen blir oppfordret til å ikke la seg døpe før de er i 20-årene. Er du først døpt er det ingen vei tilbake. I motsetning til vanlige kristne tror ikke amishene på misjonering. De prøver ikke å omvende noen, de vet at de lever et hardt liv. Hvis du først har meldt deg inn er du medlem for livet, om du ikke blir utstøtt da. Skilsmisse, kriminell adferd og lignende kan føre til at du blir ekskludert. Amishene gjør alt for å beskytte kulturen sin. De vil ignorere deg helt til du drar frivillig.

 

De har en muntlig overlevering, ”The Ordnung.” Den inneholder lover og regler amishene må følge, men varierer en smule fra distrikt til distrikt. Alle amishene ber på tysk. Bibelen og alle salmene er på tysk. Gudstjenestene blir holdt i hjemmene til medlemmene, i forskjellige hjem hver søndag. På den måten kan de overvåke at alt foregår etter reglene i alle hjemmene. Hvis man finner noe avvikende vil eieren bli konfrontert. Han må enten rette seg etter reglene eller risikere utstøtelse.

 

Ingen gifter seg utenfor amish-samfunnet. I så fall vil man bli utstøtt. Bryllupene er svært spesielle. Bruden og brudgommen må først hjelpe til med å rengjøre huset til brudens mor. Man kan ta ned veggene i ethvert amish-hjem, slik at plassen blir bedre utnyttet. Brudens kjole er i de vanlige mørke fargene, men for første og eneste gang i livet får hun ha på seg et hvitt slør. Under selve bryllupet er det ingen musikk, bare enkel messing. Etter at alle gjestene har gått må brudeparet rydde opp, før de tilbringer natten i sengen til brudens mor. Så begynner bryllupsreisen. Det unge paret reiser rundt til alle slektninger og venner for å takke for gavene. Denne reisen kan vare i et år eller mer.


 

 

Konklusjon

Forskjellene fra en vanlig kristen menighet er altså ikke så veldig store. Amishene har visse særegenheter, men i det store og hele er selve troen den samme. Man kan si at amishene lever som de kristne gjorde på 1500-1600 tallet. De har selv valgt å beholde denne livsstilen, og trives med sin levemåte. Jeg tror at fremtiden deres er svært usikker. De har nesten ingen ny rekruttering, og innavlen vil sørge for flere og flere genfeil. Siden samfunnet deres er så isolert er det også svært sårbart, de lever nesten utelukkende av jordbruk. En Amish ville aldri ta imot noen slags form for støtte fra staten, og derfor ville et uår eller lignende ramme amishene hardt. De har valgt å leve som en anakronisme i vår tid, men jeg tror ikke de kommer til å opprettholde livsstilen sin. Jeg tror flere og flere ungdommer vil forlate ordenen og til slutt vil amishene dø ut.

 

Til slutt vil jeg sitere noe fra Bibelen. Dette bibelverset er grunnen til at amishene lever så avsondret som de gjør:

”Elsk ikke verden, heller ikke det som er i verden! Den som elsker verden, har ikke kjærligheten til Faderen i seg.”  - 1. Joh 2:15

 

 

Kilder

www.religioustolerance.org/amish.htm

http://amish.net

www.amish-heartland.com

Bibelen

http://library.luther.edu/pages/courli/amish.htm

http://www.800padutch.com/amish.shtml

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil