Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Utesovaren

Utesovaren

Avisartikkel med Intervju av en uteligger.

Sjanger
Annet
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
06.04.2002
Tema
Hjemløse

Gut rommet ligg rett innafor døra, men eg føretrekk og ligg på verandaen. Og viss gradestokken kryp under null, riv det bere litt ekstra i nasen.

 

Det var ein tilsynelatande vanleg gut som møtte meg ved oppgang 4C, i Prælles burettslag. Den 16 år gamle Leif George er ein ung og sprek gut. På dagane er han ein heilt normal ungdom. Han spelar fotball og er aktiv i Rotstubben speidar foreining. Han fortel stolt at han til hausen skal bli leiar for minigris patruljen. Det gled han seg til. Han er glad i naturen. ”Naturen er min beste ven” seier han. Så han tar seg med glede ein spasertur i skog og mark. Det er fyrst når mørket fallar på at vi kan skilja Leif George frå andre rasar. Når solen har forsvunni i horisonten og andre menneske ligg trygt og godt under dyna på rommet sitt, vaknar det ein spesiell trong i Leif. Kvar kveld hentar han fram sovepose og liggjeunderlag, går ut på verandaen og legg seg for og sov. Gut rommet ligg rett innafor døra, men eg føretrekk og ligg på verandaen. Og viss gradestokken kryp under null, riv det bere litt ekstra i nasen. Det er som om naturen kallar på meg” seier han.

 

Men blir det ikkje frykteleg kaldt?

”Til jul fekk eg eit flott reinstyrs skinn, som eg legg over liggjeunderlaget. No som det er så kaldt, tar eg på meg ein joggebukse, stillongs, langarma genser og ein lue. Det held på varmen. Men når det snøyr som verst, blir det ikkje til å unngå nokon snaukorn nedi soveposen. ”

 

Når begynte du med detta?

”Det var eigentlig ikkje eg som starta denne trenden. Det var han oldefar, Runar. Under krigen måtte dei sove ute kvar einaste dag. Det gjore at han blei kvitt kreften, så trudd i vertfall han. Han sov ute kvar einaste dag etter dette. Sida har alle på far sida sove ute. Noe familien på mor sida har vanskeleg med å forstå seg på. Sjølv blei eg født på terrassen, og har ingen vidare planar om å flytta meg inn ennå. ”

 

 Er det nokon nettar du huskar betre enn andre?   

”Eg gløymar aldri vinteren 1999, den 21. februar. Det vart over tjue minus grader. Men eg klede på meg dobbelt av det eg brukar å klede meg i, og tusla ut på terrassen som vanleg. Mor mi var uroleg for meg. Sidan katta til naboen hadde frøyse til døde natta føyre. Og det vart jo nettopp når han bestefar, Olfsus skulle slå kulderekorden sin, at han pådrog seg den fryktelege lungebetennelsen, og daude få dagar seinare. Så mor mi, Unn Gunn stilla vekke klokka så ho skulle vakne på natta for å skjekkje om eg fortfarande var i live, og det var eg.” fortel Leif George, mens eg kjenn eg blir kald berre av å høyre på desse historia.  

 

Trur du at du får nokon spesielle eigenskapar av dette?       

”Det er litt vanskeleg å seie. Men det er i vertfall eg som holdar ut lengst med shorts på sommaren. Så eg tål kanskje litt meir kulda, kven kvet?” 

 

Og med det takkar vi for oss. Mens vi ser vår ven frå Senja tusle heimover, mens han titte opp mot himmelen for å skjekkje korleis vær det blir. Og da er det vel bere for oss og håpa på god vær, for hanes skuld.

   

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil