Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Personportrett av Hjalmar Ekdal fra Vildanden

Personportrett av Hjalmar Ekdal fra Vildanden

Kort personportrett av den kjente skikkelsen i Ibsens "Vildanden", Hjalmar Ekdal.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
05.04.2002
Tema
Vildanden


Hjalmar Ekdal er fotograf og er gift med Gina, sammen har de Hedvig på 14 år. Hjalmar er sønn av gamle Ekdal, og hans tidligere ungdomsvenn heter Gregers Werle, sønn til Grosserer Werle.

 

I begynnelsen får man et bra inntrykk av Hjalmar, han virker både hyggelig og svært beskjeden. Sitat: ”Du skulle ikke sendt meg den innbydels Gregers…men jeg tror ikke din far liker det. Jeg kommer jo ellers aldri her i huset.” Gregers påpeker at Hjalmar ser godt ut, men selv om Hjalmar ser godt ut, må han ikke nødvendigvis ha det så godt med seg selv.

 

Hjalmar er en fattig kar, og han har sin far boende hos seg. At dette irriterer Hjalmar, er uforståelig. Det er jo kun hans kone, Gina, som har ansvar for denne stakkaren. Hjalmar virker noen ganger litt fjollete. Han er både forfengelig og vimsete. Han dagdrømmer om en oppfinnelse og er lat, og gjør ikke noe arbeid i huset. Han lar sin kone og sin datter fly omkring som tjenere. Jeg synes Hjalmar er nokså utspekulert og utnytter alt og alle rundt seg. Sitat: ”Nei; en skal ikke straks stå på pinne for alle og enhver. (spaserer om på gulvet) Jeg gjør det i alle fall ikke.” Dette sitatet viser tydelig hvor egoistisk og selvsentrert han er. Hjalmar virker som en kjedelig, utrolig kritisk, pessimistisk og en idiotisk ektemann. Det er synd på hans kone, Gina. Mannen er en ”latsabb”, som bare ligger på sofaen og synes synd på seg selv, men er det egentlig så synd på denne mannen som gir seg ut for å være en revolusjonerende oppfinner?


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil