Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Amund

Amund

En fortelling om dataingeniøren Amund som har lyst ut å reise.

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
28.03.2002

29 år gamle Amund lukker kjøleskapsdøra. Han setter seg nedi godstolen og skumleser avisa samtidig som han åpner juicekartongen og tar seg en slurk. Kald juice er herlig. Ingenting er som en kald juice på en varm maidag. Spesielt etter en slitsom maidag som denne. På denne dagen har Amund vært på tre jobbintervjuer midt inni storbyen. Gjett om det var stressende. Han fløy fra det ene intervjuet til det andre. Dataingeniør, ja det er dataingeniør han hovedsakelig er utdanna som.

 

Etter å ha jobbet en kort periode hos et relativt lite, men ganske veletablert firma, Sten & Hansen Computers, følte han trang til forandring i livet sitt rett som det var. Det var noe som ikke stemte. Hele sitt liv hadde han viet til dataen.. Rastløsheten begynte å snike seg innpå han. Jeg må ut, vekk, bort herfra før eg blir gal. Tankene hadde alltid vært der, men nå ble de liksom smidd sammen til noe forståelig, noe konkret. Eg mener, hvem er det som ikkje har tenkt på hvordan verden virkelig er der ute? Er den slik som vi alltid har forestilt oss? Slik som alle geografitimene på skolen, diverse turistbøker og blader, naturprogrammene på tv og ikke minst reiseprogrammene legger det opp til?

 

Hmm, ja det er dette Amund har i bakhodet. Det er dette han vil finne ut av. Nå snakker vi ikkje om en kort chartertur til Costa del Sol i Spania eller noe lignende. Et sted hvor du har strandsand under føttene døgnet rundt og nabo Olsen du troddde du hadde unnslippet plutselig dukker opp av det klare, blå vannet du hadde tenkt deg en dukkert i. ”Oj, men heisann, er du her du også? Var det superbillige billetter for to til Malaga sa du? Du måtte bare dra hit fordi det virket så eksotisk og spennende her på Costa del Sol?” Nei du, langt ifra. Det er ikke dette Amund ville. Amund ville ut, ut i det ukjente, oppleve noe nytt, få disse adrenalinkickene alle eventyrlystne unge prater om for tiden. Møte nye folk, oppleve en annen kultur. Se verden gjennom hans egne øyne. I hvert fall gjennom hans Armani briller til 2000 kr. Som han bestandig har på seg. Ikkje berre er de skikkelig ”in” men dei har progressivt brilleglass og gir et perfekt bilete av det som det fokuseres på.

 

Mens disse tankene flommet gjennom hodet hans, følte Amund at trangen til å komme seg bort herfra bare vokste og vokste. Hele livet hans hadde vært et hektisk byliv med deadline’er annenhver uke. Nei, noe måtte gjøres. Amund hadde fått nok. Han ville gjøre noe han hadde lyst til. Nemlig å reise. Er ikke det alle vil? Få et nytt perspektiv på det å leve? Jobben er ikke alt. Amund blar videre i avisa. Øynene hans , retter sagt brillene stopper opp på seksjonen med reiseliv. Hmm, skal vi se…. Nei,ikke Gran Canaria, ikkje den franske rivieraen heller. Men hva ellers er der? Safaritur til Kenya? Eller en jorda-rundt-på-åtti-dager billett? Amund var ikkje sikker. Dette måtte undersøkes nærmere. Én ting var klart, reise skulle det bli. Det måtte være noe eksotisk noe, orginalt. Han kunne se for seg familien og vennene protestere og overbevise han om at dette var jo fullstendig sinnsykt. Bare reise sånn uten videre. Amund var bestemt. Så kanskje avisa ikke var det rette stedet å lete i.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil