Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Halvbroren" (L. Saabye Christensen)

"Halvbroren" (L. Saabye Christensen)

Bokanmeldelse av Lars Saabye Christenses roman "Halvbroren".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.03.2002
Tema
Halvbroren


Boka:

”- Tusen takk!”

Med disse lette ordene starter ”Halvbrorens” reise gjennom fire generasjoner med familien Nilsen (Jebsen(FOØ)) i Oslo, med den kortvokste filmmanuskriptforfatteren Barnum i sentrum.

Barnum er oldebarn av Den Gamle, en mutt og hard kvinne som mistet sin kjære ektemann, på ekspedisjon til Grønland. Den Gamle har også en datter, Boletta, en snill og omtenksom dame, men som etter Den Gamles tragiske død, overtar hennes mutte preg. Boletta arbeider på telegrafen, Oslos knytepunkt, og sammen med en ukjent mann har hun også en datter. Vera er hennes navn, hun er guttenes drøm, søt og yndig, flink og livlig. En virkelig glad ungdom til en dag, da et grusomt overgrep blir gjort.

 

Det er tirsdag, 8. mai, tyskerne har trukket seg ut av Norges land, folk flagger og feirer. Disse tre kvinnene er glade, de sitter i sofaen i en blokkleilighet i Kirkeveien og smiler, særlig etter et glass Malaga, og Den Gamle kommer i hug kjolene på tørkeloftet som de har gjemt til spesielle anledninger. Boletta ber Vera hente dem, og Vera går, hun er i sine tidlige 20-år og verden ligger fremdeles åpen foran henne. Men på tørkeloftet, i dette tørre, varme rom, skjuler det seg en streng fare. Men Vera er ennå uvitende, hun står med klypene i hendene og tar ned de tynne sommerkjolene av lin, da en kraftig hånd brått drar henne bakover og legger henne i bakken. Så voldtar mannen Vera, og midt oppi den følelsesmessige lammelsen kan hun skimte at han bare har fire fingre. Veras livsgnist blir da borte, hun sier ikke et ord før ni måneder senere, da hun føder en hylende gutt i en drosje. Drosjesjåførens navn er Fred, og etter ham kalles gutten. Vera får ikke gnisten tilbake likevel, ikke før en gul Buick triller opp Kirkeveien, og ikke før sjåførens øyne forelsker seg i henne. Hans navn er Arnold Nilsen, en liten fyr fra en av Norges mange nordlige øyer, Røst. Han har vært sirkusartist på sirkus Mundos, og han kjenner verdens høyeste mann på 287cm, hr. Patursson. Vera lærer etter hvert også Arnold å elske og fire år etter Freds fødsel får de Barnum, vår mann, hovedpersonen i denne betagende romanen.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil