Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Henry Oliver Rinnan

Henry Oliver Rinnan

Oppgave om landsforræderen Henry Oliver Rinnan som hjalp tyskerne under 2. verdenskrig.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
15.03.2002


Henry Oliver Rinnan ble født 14. mai 1915. Han var det første barnet av i alt åtte søsken. Han ble kalla “Fattigguten” når han begynte på skolen i Levanger. Henry Oliver var imidlertid for spedbygd og for svak til å sette seg i respekt. Kombinasjonen av raseri og manglande evne til å sette seg fysisk i respekt, førte til at Henry Oliver ble et utvalt mobbeoffer allereie frå første klasse. De større gutane elska å erte han. Bare søskena hans kan huske at han felte tårer noen gang. På skolen var han flinkare enn gjennomsnittet. I oppførsel fikk han alltid beste karakter.

 

Etter krigen fortalte Rinnans gamle lærarinne til Per Hansson at vesle Henry Oliver var en svært snill og god gut. På den andre sida fortel klassekameratar at Henry Oliver aldri ble en del av gjengen. Det var eit eller anna ved han som ingen riktig kunne forklare, men som satt han utanfor. I sekstenårsalderen ble en av hans store drømmer oppfylt. Han ble delvis med i en gjeng som haldt til på Avhaldskafeen i småbyen. Bakgrunnen var at Henry Oliver i 1929, som en av de heldige i arbeidsløysas Norge, hadde fått seg jobb som visegut i en sportsforretning i byen. På grunn av sin evne til å oppnå kontakt med kundane avanserte han raskt til å få ansvaret for bensinpumpa og som ekspeditør. Dette gav han status blant de elles arbeidsløyse unggutane på kafeen.


 

Henry Oliver kunne òg kjøpe kriminalheftar, noko han fordjupa seg djupt i. Når han fortalte til dei andre gutane på Avhaldskafeen om detektiven, tjuvane og skurkane, gjekk han ofte over i eg-form når handlinga begynte å bli intens, utan å merka det. Han hadde vanskeleg for å skila fantasi og verkelegheit. Kriminalhefta, sigarettane og kaffekoppane på Avhaldskafeen kostet pengar. Henry Oliver begynte å stele frå kassa eller rappe varer som han solte for halv pris på bygda. Ein dag hadde han prøvd å selja nokon hanskar til ein sambygding, men personen hadde fnyst og gått rett til Henrys sjef. Men henry hadde behaldt jobben med lov om bot og betring. Henry deltok som sjåfør for de norske styrkane i april og mai 1940, men lot seg verve som tysk agent alt i juni 1940.

 

Kort etter bygde han opp ei større gruppe av infiltratørar, Sonderabteilung Lola, i tett samarbeid med det tyske sikkerhetspoliti i Trondheim. Henrys gruppe drev provokasjon og infiltrasjon i norske motstandsmiljø. Henry eiget begrep om aktiviteten var "spill i den negative sektor". Gruppa var meint å skulle ha sitt virke frå Sunnmøre og nordover. Blant vellykte aksjoner var infiltrasjonen i englandsfart- miljøet i Ålesund, som resulterte i opprulling og arrestasjon av 43 personar. I Vikna-distriktet infiltrerte Henry sjølv under dekknamnet Olav Whist. En av Henry folk kidnappa i februar 1943 ledaren for en kommunistisk motstandsgruppe, pastor Thorvald Moe. Han ble sida sendt til Sverige, mens Olav Whist trådde inn som lokal leder. Opprullinga ble omfattande også her, men trass i at Henry sjølv eigenhendig avretta 2 mann, lyktast han ikkje å avsløre et våpenlager som han var på jakt etter. Innanfor sin gruppe hadde Henry full jurisdiksjon og utarbeidet en "lex Rinnan", egne lovregler, og tok sjølv et par gangar direkte initiativ til drap utan føregåande klarering med tyskarane.

 

Henry og medhjelparane hans arbeid førte til opprulling av illegale aksjoner og arrestasjon, tortur av fleire hundre, og til at meir enn 80 menneskjer ble drepne. Organisasjonen sjølv talte opp til 60 medlemmer. Den 20/9 1946 vart Henry dømt for 13 mord. 10 andre fekk også dødsdom, av dei vart to benda. Den andre fekk livsvarig eller tidsberekna tvangsarbeid.

 

Henry Oliver Rinnan ble skutt 1947 den 1. februar. Same dag ble liket kremert. Urna med Henry Oliver Rinnans oske er gravlagd like innanfor et steingjerde ved ein kyrke gard et sted i Nord-Trøndelag. Bare noen få vet kvar. Det er best slik. Skjønt daglig passerer menneskjer over graven, som ikkje er markert som ein grav. Sjølv som oske må Henry gjømmes for det hatet han sjølv skapte...

 

 

Denne informasjonen er henta frå følgjande sider:

www.hvitebusser.no/ordlister.htm      

http://home.no.net/kjyran/I%20ung%20alder.doc

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil