Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Tatt av kvinnen" (E. Loe)

"Tatt av kvinnen" (E. Loe)

Bokanmeldelse av Erlend Loes "Tatt av kvinnen".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
11.03.2002

Forfatter: Erlend Loe

Tittel: Tatt av kvinnen

Forlag: Cappelen

 

"Samme kveld kom hun flyttende. Med tolv middels store pappkasser og en kremgul kommode."

Det er Marianne som kommer flyttende, inn i vår unge helts liv, for å bli der. Forfatteren heter Erlend Loe, og har skrevet en roman, "Tatt av kvinnen" , som består av 300 punkter, eller kapitler.

Og det er lysende punkter. I små avsnitt skildres dette samlivet, mellom Marianne og vår helt, fra Marianne kommer trekkende med sitt pikk pakk, til hun sitter der, på helten, lik en mare, gravid med en annen manns barn, og holder ham knugende fast.

I tillegg til å skrive en samlivskomedie har Erlend Loe skrevet om den unge kvinnen, som er så fri og selvstendig og allikevel full av mystiske instinkter og intuisjoner, noe som gjør henne uovervinnelig.

 

Erlend Loe har blikket for situasjoner og menneskers handlinger, han kan lage karakteristiske, morsomme og tankevekkende scene ut av den mest banale situasjon. Dette er skrivekunst. Det er også komisk, for situasjonene og typene i boka er så nådeløst utlevert, at man må le ganske høyt når man leser.

"Trenger jeg votter? spurte jeg. Så tok vi bussen til langt ut i skogen. Marianne hvisket til meg at jeg ikke trengte å ha på meg vottene på bussen. Hun var redd folk ville komme til å tro at hun var støttekontakten min. Jeg tok av meg vottene og la dem imellom oss på setet og hun nikket at det var fint. Klappet meg på kneet. "

Dette er en morsom bok.

 

Måten vår helt, beskriver sitt liv og sin situasjon, og den handlingslammelse han lider av, gjør at teksten blir litt ensformig, men dette er nær sagt det eneste som er svakt med "Tatt av kvinnen".

 

 

Erlend Loes skrivestil

Erlend Loe skriver om temaer som ofte opptar oss mennesker og gjør det lett å kjenne seg igjen i bøkene hans. I boken Tatt av kvinnen har han skrevet hele boken i små kapitler, omtrent som scener i ett film manus, han bruker også en enkel humor som er lett å forstå.
Ut i fra det jeg har lest om Erlend Loe virker det som han tar utgangspunkt i seg selv når han skriver.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil