Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Naiv. Super." av Erlend Loe

"Naiv. Super." av Erlend Loe

Kort liten bokanmeldelse av Erlend Loes "Naiv. Super". Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.03.2002


Bokanmeldelse

 

Tittel: Naiv. Super

Forfatter: Erlend Loe

Målform: Bokmål

Antall sider: 213

Utgivelse år: 1997

Forlag: Cappelen

 

<bilde>
Historien til Erlend Loe:

24. Mai 1969 ble en liten gutt født i Trondheim, som senere fikk navnet Erlend Loe.

Han gikk på de skolene som det var vanlige for norske barn å gå på. Da han begynte på videregående, valgte han seg et friår for å være utvekslings student i Frankrike. Deretter begynte han å studere folkeminnevitenskap, filmvitenskap og litteraturvitenskap, men han fullførte aldri videregående helt ut.

Istedenfor hoppet han til Kunstakademiet i Trondheim, og etter kort tid dro han til København og inn på manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole. 

 

Etter noen år der debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1993 med Tatt av kvinnen. Året etter kom barneboken Fisken og Maria & José, en illustrert bok rettet til voksne. I 1995 kom Kurt blir grusom, og i 1996 barneboken Den store røde hunden, samt Naiv. Super. I 1998 kom Kurt quo vadis? Loe har også i de siste årene laget kortfilmer for NRK. Hans egen film heter Detektor og ble lansert i 2000.


 

Det første du skjønner etter å ha lest noen knappe sider er at denne forfatteren har dyrket fram et genistrek av en bok. Han formulerer kompliserte ting på en måte slik at alle og enhver forstår det han mener. Hovedpersonen og jeg-personen er 25 år og student. Han har sine kjente og ukjente problemer, noen av dem er lette, mens andre får han ikke helt til å stemme. Boka skildrer definitivt et by miljø. Noe sted eller plass blir det ikke nevnt.

 

Jeg-personen har i tillegg en god og en dårlig venn. Sistnevnte plager ham noe til de grader. Noe han ønsker seg meget høyt er en kjæreste. Ei han kan stole på og bli trøstet av, hvis noe plager ham.

Det boken blir innledet med er at han har bursdag. Under denne anledning er han hos foreldrene sine og hans styrtrike bror er der til stede. Plutselig finner de ut at de skal ta seg en omgang med krokket. Broren vinner, og de starter å krangle. Litt uventet begynner plutselig jeg-personen å gråte. Han forteller da om sine problemer til broren og etter denne kvelden blir de på en måte litt mer sveiset sammen.

 

Denne kvelden stanger personen seg inn i en eksistensiell krise. Han begynner å filosofere og finner etterhvert ut at livet ikke har noen mening. Alt forekommer på et mystisk vis meningsløst. Han selger alt han har og begynner å skrive lister. Broren drar utenlands og tilbyr seg derfor å låne ham leiligheten.

 

I brorens leilighet begynner ting å skje. Han kjøper seg bankebrett og ball, i tillegg stifter han et nært bekjentskap til en liten nabogutt. Via faks holder han kontakten med sin gode venn Kim, mens han samtidig prøver å holde seg unna sine dårlige venn Kent. I leiligheten finner han helt tilfeldig en bok om tid. Den er skrevet av en forfatter ved navn Paul, som han etterhvert prøver å stifte nærmere bekjentskap til, uten å lykkes. Boken gir ham kraftige tankevekkere. Noen ganger blir det såpass sterkt at han må ty til sine meditasjons hjelpemidler, nemlig ballen og bankebrettet. For å gjøre ting enda klarere begynner han i tillegg med å skrive lister over eiendeler og dagens hendelser

 

Etterhvert føler han at brikkene begynner å faller mer på plass. Han greier å skaffe seg en kjæreste, og føler at verden er litt mer sammensatt enn han trodde. Boka avsluttes med at han blir bedt over til USA av broren sin. Der snapper han opp en hel haug med opplevelser, som han må bruke lang tid til å fordøye.

 

Hva boken skal prøve å fortelle oss er til tider noe uklart. Skjult bak det hele virker det som det er å være forvirret i et samfunn som aldri går saktere, bare fortere og fortere, og samtidig ha motstand mot å bli voksen.

Dette er samtidslitteratur på sitt beste, og kan kanskje fungere som en tankevekker hos mange.

Historien er enkel, men problemene omdanner boken til noe enestående.

 

Jeg liker personlig hovedpersonen veldig godt. Det ligger en skjult humor rundt ham som til tider kan være utrolig fengende. Forfatteren fremstiler ham som en ”rett-frem-person”, noe som hans karakter passer aldeles utmerket til.

 

Boken anbefales fra min side på det sterkeste. Dette er noe av de mest fengende bøkene jeg har lest. Alt begynner rotetete, men blir på et ganske klart vis satt sammen til helhet.

 

Terningkast: 6

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil