Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kriminalitet i dag

Kriminalitet i dag

Kriminelle handlinger øker og øker, og de kriminelle blir yngre og yngre.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.03.2002

Vi lever i 2001 og samfunnet har forandret seg en god del gjennom årene som har gått. Kriminaliteten øker og øker for hvert år som går og de kriminelle blir yngre og yngre. Hvorfor? Kan vi spørre oss selv. Det er ikke lett å gi et svar på det spørsmålet men jeg tror at noe av grunnen er foreldrene. Før i tiden, for 40 år siden var foreldrene strengere og barna ble slått eller fikk annen straff hvis de gjorde noe galt. Derfor turte de ikke å gjøre noe galt. Det var jo selvfølgelig kriminalitet da også men det var ikke så mye av det.

 

Hvis barna gjør noe galt nå, får de bare beskjed om at det ikke er lov også får de en klem. Dette er helt feil innstilling for da vet snart ikke barna forskjellen på rett og galt. Og når de blir eldre blir det bare verre. Det som kanskje begynte med litt smånasking i kiosken kan fortsette til større ting som stjeling av biler og raning av gamle damer som i verste fall kan føre til at de kommer inn i feil miljø og begynner med narkotiske stoffer.

 

Det med feil miljø er og blir et større problem i samfunnet, særlig i de store byene. Jeg mener at det er innvandrerne som skaper en slags utrygghet i store byer som for eksempel Oslo. Ca 70 % av de som sitter inne på Ullersmo Landsfengsel er faktisk Innvandrere så jeg synes virkelig av Norge burde redusere innvanrerstrømmen. Jeg sier ikke at jeg ikke vil ha dem her. Men vi burde heller gi plass til de som trenger det enn til de som er kriminelle.

 

Det er mange typer kriminalitet. Vi har stjeling/nasking, ran, salg og/eller bruk av narkotiske stoffer, hærverk, heleri, seksuelt missbruk, diverse fysiske/psykiske skader på andre mennesker osv. De mest vandlige kriminelle handlingene blant barn og unge er stjeling, hærverk og bruk og salg av narkotika. Ungdom som havner i miljø der de driver med slike ting, kan fort la seg rive med og prøve de også for å ikke være ”kip”.

 

En annen grunn kan være hvis foreldrene ikke bryr seg hva barnet deres driver med eller at de driver med noe kriminelt selv. Da tenker barna ”ja ja, det er ikke så farlig for de bryr seg jo ikke allikevel” Da har de et flott utgangspunkt for når de ikke får noe slags straff, gjør de som de selv vil og oppdrar seg selv.

 

Andre årsaker til kriminalitet kan være at de blir presset av ”venner”, at foreldrene har dårlig råd og de må stjele for å tilfredsstille behovene sine eller at de rett og slett bare vil ha oppmerksomhet fra familie eller venner.

 

Hva kan vi gjøre for å forhindre kriminaliteten hos ungdom? Det er også et vanskelig spørsmål som er like vanskelig å besvare. Noen tiltak kan være at politiet er mer på vakt, at de går rundt i gatene og patruljerer om kvelden, spesielt i helgene. Strengere straffer kan være en mulighet eller å sette ned den kriminelle lavalderen fra 16 år til 14 eller 15.

Fritidstilbudene for ungdom er det få av så hvis det åpnet noen ”ungdomskafeer” eller lignende for ungdom, hadde de hatt mer å finne på og kriminaliteten ville kanskje minket.

 

Som konklusjon vil jeg si at foreldre og politiet burde være mer på vakt for å minske kriminaliteten i Norge. Det er jo deres ansvar å oppdra en ny generasjon som om noen år skal styre landet vårt så det er viktig å ta vare på ungdommen og passe på at de får en utdanning og holde dem unna de kriminelle miljøene.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil