Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Elling

Elling

Filmanmeldelse av filmen Elling.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.02.2002
Tema
Filmer
Etter et to år langt opphold på Brøynes behandlingshjem, skal Elling tilbake til den tilsynelatende virkelige hverdagen. Sammen med sin litt enklere romkamerat, Kjell-Bjarne, har han fått tildelt en trygdeleilighet ved Majorstua med beskjed om å klare seg selv.

For en som synes at det å krysse et restaurantgulv er en prestasjon på lik linje med en Sydpolekspedisjon, innebærer det nye livet en hel del utfordringer som er nødt til å overvinnes.

Med en uklanderlig vilje, gryende mot og med litt hjelp (samt noen trusler om retur til Brøynes), stavrer Elling og Kjell-Bjarne seg fremover langs nye veier. Og når Kjell-Bjarne møter Kvinnen, og Elling kaster opp av norsk samtidslyrikk, oppstår det situasjoner hvor livets redde gutter må gi alt de har - og enda litt ekstra.

I hovedrollen som Elling ser vi Per Christian Ellefsen. Han har vært ansatt på National-theatret siden 1966 og er en allsidig karakterskuespiller. Ellefsen var også med i regissør Petter Næss´ forrige film "Absolutt blåmandag" og var sist å se i TV-serien "Soria Moria".

Sven Nordin ikles rollen som Kjell-Bjarne, og har etter hvert etablert seg som en av våre mest folkekjære skuespillere bl.a. med roller i "mot i brøstet" og "Vestavind". Nordin var sist og se på filmlerretet mot Hege Schøyen i "Suffløsen".
Filmmanuskriptet er skrevet av Axel Hellstenius. Regissør er Petter Næss (som også regisserte teaterstykket) og produsent er Dag Alveberg fra Maipo Tv og Film.

Elling er en humoristisk og varm historie om å våge seg ut i livet. Filmen er basert på Ingvar Ambjørnsens suksessroman "Brødre i Blodet". Boken er solgt i mer enn 150.000 eksemplarer og over 60.000 stk har sett teaterstykket om ELLING på Oslo Nye.

Jeg syntes selv filmen var gripende og hysterisk morsom på en seriøs måte. Per Christian Ellefsen og Sven Nordin må helt klart være det perfekte valget får å spille Elling og Kjell- Bjarne. De får deg virkelig å forstå dem, deres type, deres liv, og ikke minst deres ganske så vanskelige situasjon.
Jeg forstår godt hvorfor denne filmen er nominert til Oscar, det er bare et ekstra bevis på at denne filmen griper fatt i folk og viser oss hva vennskap er, hvordan livet kan komme, gå og ende, og alt på en veldig menneskelig måte.

Hvis denne filmen ikke mottar en Oscar kan jeg ikke fatte å begripe hvorfor. Denne filmen mener jeg personlig er et nytt mesterstykke av Petter Næss.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil