Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fisken - Rotter i våtdrakt

Fisken - Rotter i våtdrakt

Handlingsreferat og om forfatteren Arne Berggren.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.02.2002
Tema
Fisken
Innholdsfortegnelse

-Forside
- Innholdsfortegnelse
- Resymé av hvert kapittel
- Biografi om Arne Berggren
- Kildehenvisning

Resymé av hvert kapittel

Hovedpersonen i boka har mye refleksjoner over ting og livet.

Kapittel 1

Hovedpersonen sitter bakerst i et ambulansehelikopter og stirrer utover Sverige. Hovedpersonen, faren og Onkel Affe var på fisketur da ulykken inntraff. Faren ligger på en båre med surstofftilførsel. Klokken er 17.45. Om en time begynner festen som hovedpersonen skulle på, men han dropper den pga. faren.

Kapittel 2

Hovedpersonen er på skolen nå. Han tenker på høsten som han ikke er noe ”fan” av. Han oppdager en veps og begynner å reflektere over dens oppførsel. Ute har niende klasse gym. Hovedpersonene kikker etter Andrine som han er forelska i og vil ha. Andrine er ballettdanserinne. Pia sitter på pulten foran hovedpersonen. Han syntes hun er ganske sexy, hvis du tar bort alle de ”negative” tingene ved henne. Frøken Iversen med lårene til Mike Tyson er i egen tanker. Hovedpersonen er ikke bedt på festen til den stygge Tara som er søsteren til den pene Andrine. Men sjansen for å få Andrine før høstferien er ikke borte ennå.
Klassen har fått en brosjyre fra Helsetilsynet om sex. Og hovedpersonen begynner å fantasere……..Hovedpersonen heter Aldo Monrad . Han er 15 år og to måneder, og 175 cm høy. Dagen fortsetter med fordypning som Aldo liker godt. Men som vanlig drømmer han seg bort, om sex med Andrine. Tankene hans blir brått brutt av frøken Iversen som kommer ned til pulten hans og spør om Aldo husker noen bøker som har gjort inntrykk. Han rister på hodet. Dagen er snart slutt da Aldo spør om å få gå på do, men i stedet kikker han etter Andrine som snart kommer ut fra gymsalen.
Hun kommer ikke, og han sykler hjem. Hadde Andrine Ellingsen kommet først ut hadde det vært et tegn til Aldo Monrad.

Kapittel 3

Hjemme i leiligheten hører han skrik fra oppgangen. Familien består av Mor, far, babyen Trygve og Aldo. Mor lager middag og far en snart hjemme. Aldo er flink i alle fag, unntak gym, matte og tysk. Aldo går opp på rommet sitt å skriver i dagboken, i stedet for å dekke på middagsbordet. Faren kommer gretten hjem pga. en slitsom dag på jobben. Etter at faren har roet seg ned, spør Aldo om det blir noe av fisketuren faren har lovet så lenge. Fisketuren blir i Høstferien. Aldo går opp på rommet sitt. Moren heter Turid Engen Monrad. Aldo liker å spille fiolin.

Kapittel 4

Klokken er rundt 15.00 og skolen er ferdig. Aldo prater med Pia Puggetryne om festen Tara skal ha. De foreslår at de kan dra ditt sammen og da kommer tanken sex hos Aldo. Hjemme møter Aldo moren med lille Trygve ute på gressplen. De prater sammen bla. om kjæreste. Det skyer, og alle tre går inn. Aldo går opp på rommet og legger seg på sengen, hvor han drømmer om sex med Pia. Etter en stund våkner Aldo av lukten fra en bleie som lille Trygve holder i hånden. Han mister den på gulvet og tre liter Ajax stikker i lungene.

Kapittel 5

Mor og Aldo sitter og leser i hver sin bok i stuen. Far puster tungt mens han konsentrerer ser om å lage en fiskeflue. Den blir døpt til ”Multi Monrad Killer” etter en liten diskusjon. Trufletupsegnoffen (lille Trygve) våkner, og mor går inn til den. Aldo og faren begynner å prate om hva Aldo gjorde sammen med Toffen og Beinet på fritida. Babyen fortsetter å skrike, og Aldo går opp på rommet sitt. Der lager han en liste over hvilke mål han skal strekke seg etter i livet. Etter det går han ned i stuen, og tar med babyen ut en tur.

Han triller nedover mot Senteret i solnedgang. Nede ved bussholdeplassen møter han Andrine. De begynner å prate sammen, og Andrine bøyer seg over babyen for å kose med den. Toffen som er kjæresten til Andrine nærmer seg, uten at Andrine legger merke til det. Toffen sier:
- Prøver du å knulle dama mi?
- Vi bare pratet, svare Aldo.
- Jeg skal gi deg prate ,jeg, sier Toffen og sparker til barnevognen.
- Kulen, sier Andrine.
Aldo tusler hjem.

Kapittel 6

Det er fredag ettermiddag og Aldo og faren er på vei til en fiskebutikk ved Lillestrøm for å kjøpe fiskeutstyr til Aldo. Familien Monrad bor i Oslo.

Kapittel 7

Det var en lørdag formiddag. Far hadde fri. Aldo med fult fiskeutstyr på og faren later som om de er på fisketur bak i hagen. Aldo tørr trene på kast med flue. De tar en pause, og far viser Aldo hvordan er perfekt kastebue skal se ut ved hjelp av en tegning. Aldo får det bra til, og de skal nå trene på vading i bassenget til babyen står for tur. Vading er å føle seg fram ut i elvestrykene. Det var mange folk som var tilskuere fra ballkongene sine nå. Toffen og Beinet kommer på besøk. Faren leker fisk og Toffen og Beinet hjelper Aldo med ”å hale inn” faren.

Kapittel 8

Aldo er på vei inn i skolegården. Han stopper litt opp og oppdager Toffen og Beinet ved leskuret og Andrine utenfor sløyden med noen fjorttisser. Aldo går inn til matte timen med frøken Iversen som lærer. I timen prikker en av elevene han på ryggen, og peker på en lapp. Aldo tar den opp, og leser den inne i seg: ”Kommer du på festen til Lørdag. Hilsen Pia”. Aldo svarer ikke, og følger med på tavla. Det er friminutt, og Aldo famler etter noe i sekken. Pia venter. Resten av dagen har han dobbeltime gym med Gundersen og valgfag.
Han er hjemme da han får vite at det har ringt en pike av moren. Han går opp på rommet, og Pia ringer. Hun spør om Aldo vil gå sammen med henne på festen til Lørdag. Aldo svarer at det ikke er helt sikkert fordi han kanskje skal på fisketur til Sverige. De blir enig om å snakke sammen i morgen. Aldo føler at han har overtaket på henne nå. Faren kommer tidelig hjem pga. at han vært litt uvel. Ved middagsbordet forteller faren at fisketuren til Sverige blir på Onsdag i høstferien, sammen med onkel Affe. Aldo kommer på å tenke på avtalen.

Kapittel 9

Aldo og faren er i en taxi på vei til flyplassen. Regnet høljer ned. Taxisjåføren prater om maset pensjonistene om penger og greier. Sjåføren tenner en røyk og skrur på radioen. Onkel Affe bor i Sverige. De er på flyet nå. Aldo har vindusplass på sin første flytur. Flyvertinnen er en eldre dame. De spiser lunsj og koser seg. Etter maten har faren et lite kurs i knuter. Aldo gir opp knutene og lener seg bakover i setet, og tenker på at flyet kan falle ned. Faren sovner. Aldo tar opp et blad og leser.

Kapittel 10

De er ankommet Østersund flyplass. Ikke mye å skryte av, syntes Aldo. De møter Onkel Affe og går ut til Nissan Micra som onkel Affe har leid. Bilen blir for liten og de får leid en nye en ved å smelte en sjokoladebit i setet. De pakker utstyret, og kjører av gårde. Det er Onsdag ettermiddag og etter en times kjøring, stopper de på en bro. Under dem renner elva som de skal fiske i. Og onkel Affe forteller at det er en ”catch and release” elv. Aldo og faren blir overrasket og skjønner ikke vitsen med å fiske der da. De kjører videre til Rôrfors pensjonat hvor de skal bo. Etter en matbit, drar de ned til elven for å fiske.

Aldo bruker lang tid for å komme uti, så onkel Affe tar å bærer han ut til faren. Aldo fisker perfekt, uhindret av myggen som svermer
rundt han. Mens Aldo fisker, begynner han å reflektere over myggens lyd, bevegelse, form osv. Faren og onkel Affe kommer bort til Aldo. Faren viser lua han er stolt av. Onkel Affe ”rapper” ”Multi Monrad Killer” flua og fisker med den. En av de andre fiskerne kommer bort til onkel Affe og faren og spør om han har fått noe napp. Og Aldo tenker på Andrines kropp. Aldo legger ikke merke til at han til slutt er helt av lene ute i elvestrykene. Aldo, faren, onkel Affe og resten av fiskerne lager et bål å spiser lunsj sammen. Jobben til faren maser. Helt til klokken 19.00 sitter de og venter på at fisken skal vake. Noe som den ikke gjør. Tilbake på pensjonatet er faren og onkel Affe sammen med de andre fiskerne, mens Aldo ligger i sengen og tenker på Andrine.

Kapittel 11

Aldo er ute å tusler nå fordi han ikke fikk sove. Onkel Affe og faren hygger seg sammen med de andre fiskerne. Aldo oppdager et sirkustelt, og tusler mot det. Det er høylytte brøl fra teltet. Aldo finner en rift i teltduken og kikker inn. Der foregår det strippeshow.

Kapittel 12

De er i elven nå. I dag var det fiskelykke. Aldo og onkel Affe får to fisk hver, som de slipper ut igjen. Faren kommer tuslende oppover mot onkel Affe og Aldo. Det er noe rart med far. Det ser ut som han skal nyse, syntes Aldo. Faren trekker pusten, der det ut som, og forsøker å si noe. Han tar et skritt bakover, mens han forsiktig faller. Hodet hans er unner vann. Det starter gjenopplivning på land. Faren er helt blå i trynet. Straks kommer det et helikopter.

Kapittel 13

Aldo og faren er på vei til sykehuset i Oslo. Faren har surstoffmaske på seg. Han åpner forsiktig øynene og ser på Aldo.

Kapittel 14

Aldo er hos Toffen , Beinet og Pia nå. De prater sammen om fisketuren og ulykken. Pia og Aldo går ut på verandaen. Aldo tenker på faren som ligger på sykehuset. Han har fått et lite hjerteinfarkt. Pia og Aldo går opp i andre etasje og inn på rommet til Andrine. Andrine er på speidertur. Aldo og Pia setter seg på sengekanten, ved siden av hverandre. ”Det er nå alle ting begynner” , tenker Aldo.

Biografi om Arne Berggren

Arne Berggren er født i Oslo i 1960. Han debuterte med en novellesamling for ungdom i 1991. I 1992 fikk han Kritikerprisen for ungdomsromanen Stillemannen. Han har skrevet en rekke bøker, deriblant flere barnebøker. Forfatteren er en av våre mest kjente
ungdomsbokforfattere. Han debuterte som dramatiker med stykket Sexy i 1998. Berggren er oversatt til flere språk og han er også kjent som musiker og komponist for bandet Dronning Mauds Land. I dag er han kreativ leder i reklamebyrået Filadelfia.

Bibliografi:

• Frøken brenner! (Ungdomsnoveller, Aschehoug 1991)
• Stillemannen (Ungdomsbok, Aschehoug 1992)
• Vanessa (Ungdomsbok, Aschehoug 1993)
• Instamatic (Roman, Aschehoug 1994)
• Den ømme morderen (Ungdomsbok, Aschehoug 1994)
• Hva avholder nordmenn fra biavl? (Essays, Aschehoug 1995)
• Kornetten (Ungdomsbok, Aschehoug 1995)
• Dronningen (Ungdomsbok, Aschehoug 1996)
• Fisken (Ungdomsbok, Aschehoug 1997)
• Weekend (Filmmanus, Aschehoug 1998. Med Erik Gustavson)
• Webers lov (Roman, Tiden Norsk Forlag, 1998)
• Du ser SÅ godt ut (Skuespill, Tiden Norsk Forlag, 1999)

Kilder:
http://www.tiden.no/forfattere/berggren/biografi.html

http://www.tiden.no/forfattere/berggren/boker.html

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil