Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Samfunnet i dag

Samfunnet i dag

Tekst om dagens samfunnsproblemer. Karakter 4/5. 1. klasse Allmenn GK

Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.02.2002
Tema
SamfunnVold

I dagens samfunn synes jeg det har blitt mye mer vold enn jeg tror det har vært tidligere. Dette er et stort problem som må bekjempes. Folk skal føle seg trygge når de går langs en gate en mørk og stormfull aften. De skal ikke bekymre seg for hva som lurer rundt hjørnet i enden av gata eller være redde hvis de går forbi en gruppe med flere folk og tro at det er en gjeng som skal banke dem opp. Politiet burde skjerpe seg litt og forstå hva som egentlig skjer.

Graffiti

Folk skal også ha noe pent å se på når det er lyst. De fleste liker vel ikke å se vegger som er fulle av tagging skrevet med spraybokser. Tagging er noe som må bekjempes for enhver pris, men er dette mulig?
Noe som jeg mener burde bli lovlig, er store malerier på vegger, utført av profesjonelle ”graff’ere”. Hvis taggerne absolutt skal spraye ned vegger, bør de i alle fall gjøre det sånn at det ser bra ut og ikke bare skrive bokstaver eller småord. Jeg mener det er en forskjell på begrepene ”graffiti” og ”tagging”. De fleste blander sammen disse begrepene veldig ofte. Tagging er når man bare skriver ord og bokstaver på f.eks. T-banen, mens graffiti er større malerier på store vegger. Jeg synes det er mange flotte ”piecer” som det kalles, og synes at i stedet for å bruke alle pengene til kommunen på å fjerne tagging, bør de heller la de proffe ”gå løs” på noen av veggene og pynte dem opp skikkelig med store malerier med farger som varmer og lyser opp.


Kriminelt hvis man blir felt

Politikerne burde slutte med å være så gammeldagse og stive. De burde la noen yngre politikere, som vet hva de unge vil, styre landet. Det er jo de som skal ta over landet. Dagens politikere har jo ikke annet å si enn: ”mindre skatt”! Hvorfor må det være sånn? Norge er et av verdens rikeste land og trenger derfor ikke å dra inn så mye skatt fra arbeidende folk som vil tjene mest mulig penger.

Mobbing

Mobbing kan være mangt og meget! Mobbing setter en grense mellom spøk og alvor. Det kan være for eksempel slik at noe spøker med deg om noe du ikke liker å høre så mye om. Du sier fra til dem at dette liker du ikke å høre. Hvis de ikke lystrer og du har ment alvor i det du har sagt til dem så kalles det akkurat etter dette øyeblikk for mobbing. De respekterer deg rett og slett ikke i det hele tatt og de aksepterer ikke at du sier i fra om noe du ikke liker. Med andre ord i har spøken blitt til alvor.

Mobbing kan typisk nok også handle om hudfarge, utseende, klær, spisemåte, snakkemåte, ting du skal ha på deg når gjengen har det osv. Det finnes ikke måte på hvordan du skal ta deg ut i andres fantasifulle meninger. Dessverre i finnes det folk ute i denne verden som tror at de vet hvordan det perfekte mennesket ser ut. Men den egentlige sannheten er den at det finnes ikke noe perfekt menneske i denne verden, heller ikke du om du går med Levis-bukse! Her er alle like. Ingen er verken mer eller mindre perfekt enn deg selv. Du synes kanskje at det er forjævlig å se deg selv i speilet..... hmmm! kanskje det, men begynner noen andre å si hvor stygg og ekkel og motbydelig du er så er de stort sett ikke noe bedre selv! Tenk på det!
Dette er den egentlige verden og ikke slik du skal føle den fra andres side.

Ettervirkninger av mobbing

Enten du som mobber tror det eller ei, så finnes det en ettervirkning av mobbing, og den kan ramme veldig hardt. Det finnes ingen grad av hvor sterk den kan være, men den kan være livstruende. Selvmordstanker er noe man ikke skal se i bort ifra. Blokkerende tankestrøm som skaper distraksjon som avleder og blokkerer evnen til å konsentrere seg på jobb eller i skole er også en ettervirkning som ikke er sjelden.

Mobiltelefon

Det er noe som irriterer meg veldig, nemlig ungdommens ekstreme mobilbruk, disse tre enkle ordene: En Beskjed Mottatt er vel like normalt for en ungdom som å puste, de er nærmest besatte av denne 100-250 grams elektroniske merkevaren.

Overalt ser du unge med mobiltelefoner i vesker, lommer eller hender. Fra alle kanter hører du ringing og ringetoner som prøves, meldinger som mottas og sendes, og hyppig skravling. Blir vi unge virkelig mer og mer asosiale?

Det som kanskje er mest populært blant oss, er vel sms-meldingene. Pengene forsvinner raskere enn lynet for hver eneste lille melding på 160 bokstaver vi sender. Krone for krone blir vi mer og mer blakke. Ikke bare går dette utover oss, men foreldrene våre får seg en liten overraskelse i slutten av måneden.

Allikevel greier vi ikke å gjøre noe med det. Ungdommen er vel det dere voksne kaller avhengige, vi greier ikke å leve uten denne lille elektriske dingsen, med mulighet for å nå vennene våre 24 timer i døgnet, 7 dager i uken. Og dette er vel det som egentlig skremmer og opprører meg. Dette må det gjøres noe med, men hva?


Er det virkelig noe vi kan gjøre? For hver eneste dag som går blir vi bare mer og mer avhengige av mobilen, og enda verre er det at barn helt ned til 7-8 års alderen, som egentlig skulle ha brydd seg om helt andre ting en mobiler, ikke greier seg uten å tekste vennene sine.

Men hvorfor er mobilen så viktig, og hvorfor er akkurat det å sende sms så utrolig populært?
Det eneste svaret jeg kan komme på, er at for ungdommen er det viktig å nå sine nærmeste, døgnet rundt, men hvorfor meldingene er så populære skjønner jeg bare ikke, trenden er sikkert årsaken til dette, akkurat som til så mange andre ting.

Press blant venner er også et stort problem, noe jeg har sett og opplevd veldig ofte. Du skal ha det riktige mobil merket, den nyeste modellen, og masse av penger du kan sende for.
For hvem vil vel sende til en som ikke svarer?

Man blir nærmest redd for ikke å kunne svare. Har du kontant kort abonnement og du ikke har penger på kortet løper du rundt som en desperat tigger og spør andre om de har noen kroner og avstå. For hvert pip skal en melding sendes, og slik fortsetter det til pengene er borte.

En Beskjed mottatt er tre utrolige spesielle ord for en ung person i dag, nesten like hellig som Bibelen er for de kristne, som Koranen er for muslimene, det er på en måte en melding om at noen bryr seg om dem, at noen tenker på dem og vil høre fra dem. Kanskje grunnen til at ungdommen er så opptatt av sms meldinger er at de føler seg som en del av en gruppe.. Er det virkelig så galt som det virker som?

Men det som er helt sikkert, er at mobil bruk vil bety en stor del for ungdommen de nærmeste årene, og det er trolig ingenting vi kan gjøre med det, jeg innrømmer selv at jeg er en aktiv mobil bruker, jeg greier nesten ikke en dag uten å tekste en venn eller venninne, den eneste grunnen jeg kan gi, er at mobilen har blitt en del av min hverdag, en måte vennene mine kan nå meg på og på en måte jeg kan nå dem på..
Alt ved hjelp av tre ord, 1 Beskjed mottatt…

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil