Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Skyldig eller Uskyldig

Skyldig eller Uskyldig

En kort novelle om forhåndsdømming av mennesker.

Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål
Lastet opp
06.02.2002

Det går to utenlandske og mørkledde menn langs hyllene der hvor termosene står, rett ved siden av glass og kjøkkenartikler. Mennene virker nervøse og interessert i alt som foregår i butikken. De ser på alle varene med omtanke og konsentrasjon.
En vekter entrer butikken. Mennene ser ut til å bli forstyrret og velger å gå bort fra vekteren. Lengst bak i butikken går de. De står ved garn og bind. Den ene mannen prøver å ikke vekke mistanke ved å se på bind. Den andre mannen tar tak i et blad. Han legger ikke merke til hva slags blad dette er, det er blad som forteller «hvordan oppnå best mulige resultater ved å strikke». Man kan se klart på dem at de ikke ønsker oppmerksomhet.
Vekteren ser mistenkelig på mennene, men velger å forlate butikken til fordel for mennene. Mennene spaserer rolig tilbake til termosene ved glass og kjøkkenartikler. De blir igjen oppslukt av disse termosene. Det er tidlig om morgenen og det er grått og kaldt ute. Det er lite med kunder og de er opptatt med sitt. Det er kun to ansatte på jobb, og disse har nok å sette hendene i og de aner ikke hva som vil komme til å skje.
Mennene ser ut til å ha god tid. En bag som mennene har med seg blir åpnet opp med en rolig lyd, slik at folk rundt ikke skal fatte mistanke. Den ene mannen roter litt i bagen med en stiv nakke og forvirrede øyne som fomler i rommet, mens den andre mannen skuer rommer med store blikk fra hylle til hylle og hjørne til hjørne. Mannen lukker bagen og tar den i hånden og går mot utgangen. Han stopper foran kassen og spør med en hakkete stemme: «Når stenger dere i dag?» Den kvinnelige butikkmedarbeideren svarer: «Vi stenger klokken seks i dag!» Mennene smiler pent fra øre til øre og går mot døren. De stopper litt opp og det ser ut som at de lurer på noe mer, men de går videre ut av døra.
Tyverialarmen utløses! Mennene løper ut og videre nedover gaten. Butikksjefen legger på sprang, mens en butikkmedarbeider tilkaller vektere. Butikksjefen får stoppet mennene litt lenger ned i gaten og det oppstår en diskusjon. Mennene truer butikksjefen. En av mennene brøler ut med en skarp stemme: «Lar du oss ikke gå, vil vi komme tilbake og det vil ikke bli på en vennlig måte!» Butikksjefen nikker og tar trusselen alvorlig og lar dem gå. Mennene fortsetter hurtig mot en bussholdeplass noen kvartaler unna. Butikksjefen registrerer hvilken retning mennene går i og signalement. Han går med et redd og bekymret uttrykk i ansiktet tilbake til butikken.
Tre vektere har ankommet butikken når butikksjefen kommer tilbake. Sammen går de mot bussholdeplassen på jakt etter mennene. Tilfeldig ser de mennene gå ombord på en buss. En av vekterne går om bord foran på bussen og ber buss-sjåføren vente. Butikksjefen og de to andre vekterne går inn bak der hvor mennene sitter. Butikksjefen peker de ut og vekteren ber mennene gå av bussen. Mennene nekter! Politiet blir innkalt og etter kun noen minutter ankommer politiet holdeplassen. Mennene blir da bedt om å gå av bussen, men de mistenkte nekter fremdeles. Politiet setter på den ene mannen håndjern, mens den andre mannen motstrider pågripelse og politiet må legge ham i gulvet på bussen.
Passasjerer og tilskuere sitter med store gap og øyne så store som meloner. Politiet tar med seg mennene ut av bussen, med vekterne og butikksjefen hakk i hel. Bussen kjører videre på sin rute, mens passasjerene sitter klistret som lim til vinduene.
Politiet åpner bagen på holdeplassen og i bagen ligger det absolutt ingenting …

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil