Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kvinners maktkamp

Kvinners maktkamp

I denne oppgaven har jeg tatt for meg kvinners maktkamp og det at de skal få like mye rett som kvinner.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.05.2013


Kvinner som lever i mindre utviklede land, som Asia og Afrika, får ikke like mye respekt som menn. Så lenge en mann gjør en dårlig handling, blir det ikke tatt på alvor slik som det vil bli når en kvinner oppfører seg dårlig. Dette er fordi menn har mer makt enn kvinner. Kvinner blir sett ned på og vil kanskje bli undertrykt. Dette sier litt om kunnskapen og logikken til menn. Menn har en tendens til å mene at de har bedre kunnskap enn kvinner. Men dette stemmer ikke!

 

Både religion, kultur og tradisjoner er med på å forme menneskets tankegang hos de som lever i den tredje verden. Et eksempel på hvordan religion påvirker tenkemåten, er at en del folk i buddhismen tror på at dersom man blir født i en kvinnekropp, vil det si at det er dårlig karma. Noen buddhister mener at kvinner er menn som har vært dårlige mennesker og som har gjort dårlige handlinger. Stemmer dette? Tilsier det å være født som kvinne en dårlig karma? Og innebærer en dårlig karma at du må gjenfødes minst åtte ganger for å oppnå nirvana? Ikke nødvendigvis! Dette er bare noe menn har kommet på, for å vise at menn er mer verdt enn kvinner. Fordi menn i mange sammenhenger har vært og er i maktposisjoner. For eksempel religiøse ledere – de har alle vært menn. I Islam er det for eksempel kun menn som er imamer, mens kvinnene er de som står igjen med de små og uviktige rollene. Et annet eksempel er at kvinner i Islam står bak menn når de ber. Mange menn vil si at grunnen er at de er mer verdt enn kvinner, men hovedgrunnen til dette er at menn ikke skal bli distrahert av kvinnenes bakdel. I Buddhismen er det også et godt eksempel på dette; man mener at siden Buddha var en mann, skal menn ofte ha de største rollene i religionen. For mennesker som står utenfor religionen, kan dette oppfattes som en unnskylding menn bruker for å komme i en maktssituasjon.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil