Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Et dukkehjem" av Henrik Ibsen

"Et dukkehjem" av Henrik Ibsen

Biografi om Henrik Ibsen, kort om tidsepoken, samt sammendrag og en kortfattet analyse av "Et dukkehjem".

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
28.04.2013


1. Biografi om Henrik Ibsen

Henrik Ibsen ble født 20. mars 1828 i skien, faren var en velstående kjøpmann. Dessverre mistet faren hele formuen sin når Henrik var 8 år gammel og dette brakte stor skam til familien, på grunn av tapet av formuen måtte Henrik gå ut å jobbe for penger etter konfirmasjonen sin. Han ble sendt ut for å jobbe som læregutt ved et apotek for seks år i Grimstad. Henrik satt på rommet sitt om kveldene og leste til artium (en opptakseksamen ved universitetene i Danmark og Norge), samtidig begynte han å skrive. Catilina var det aller første skuespillet han lagde som ble ferdig i 1850. Han dro til hovedstaten samme år (som het Christiania i de dagene tilbake i tid) for å ta artium. I en periode var Henrik en elev ved Heltbergs «studentfabrikk». Henrik var meget fattig på den tiden og solgte store deler førsteopplaget av Catilina som innpakningspapir for å kunne tjene penger. I 1851 ga Ole bull et tilbud til Henrik om å være dramaforfatter i Bergen ved det nye Bergensk norske Theater, Henrik takket ja og de de årene han jobbet der var en del viktig for han. Når han var i teateret lærte han ganske mye om det og Henrik fikk sette opp et nytt stykke hvert år i teateret. I Bergen ble han også kjent med Susanne Thoresen og de ble gift i 1858. i 1587 hadde Henrik dratt tilbake til Christiania (Oslo) for å kunne jobbe som artistisk direktør ved Christiania norske Theater. Alt lykke og glede Henrik hadde, snudde opp ned i årene 1857 til 1864, disse årene var veldig vanskelig for han. Teateret gikk konkurs på grunn av at den meget dårlige økonomien den hadde. Henrik fikk et reisestipend av regjeringen i høsten 1863, han dro sydover året etter. Han forlot Norge og reiste ikke tilbake for cirka 27 år unntagen noen få ganger når han besøkte landet i meget korte perioder. I de 27 årene var Henrik Ibsen stort sett i Italia og Tyskland, det var også der han skrev de fleste skuespillene som stor sett gjorde han en av verdens kjent forfatter og Norges største forfatter. Henrik Ibsen flyttet tilbake til Oslo(Christiania) i 1891, Henrik stoppet ikke å skrive helt til 1899, da når et stykke han hadde skrevet ble oppført, stykke het «Når vi døde vaagner», Henrik ble syk etter stykke ble oppført og døde dessverre i 1906. Henrik døde men stykkene han hadde skrevet døde aldri og vil helle aldri død. Henrik Ibsen regnes som en av verdens største dramatiker selv om han har vert død i over 90 år.


 

2. Realismen

Realismen det er et begrep som nesten alltid blir brukt om litteratur som prøver å beskrive virkeligheten så objektivt som mulig. Men det er ikke bare det ordet realismen er, det er også «navnet på en periode som begynte på midten av 1800 tallet som en reaksjon mot romantikken og dens vekt på fantasi og følelser». Realistene ville at diktene, romanene og skuespillene skulle ligne mest mulig på virkeligheten som mulig og karakterene i fortellingen burde også være ganske lik personene som levde på den tiden. En tekst eller et skuespill som legger vekt på realisme har et mål som er å skifte mottakerens mening om et tema. I realismen er det viktig å få fram et budskap og få mottakeren til å føle sympati for den undertrykkede eller at mottakeren føler seg enig i den undertrykkedes tankegang og argumenter og for å nå det bruker man ord, replikker, karakterer og omgivelser. Rundt 1870 var det når denne retningen kom til Norge. Georg Brandes var en dansk forfatter som var viktig for de norske forfatterne på den tiden. Det var mange typiske realister i den tiden, som for eksempel i Europa var det Leo Tolstoj og Gustave Flaubert som var de typiske realistene. I Norge var Alexander Kielland og Jonas Lie som var de mest typiske norske realistiske forfattere, store deler av Ibsen og Bjørnsons produksjoner var sterkt påvirket av denne retningen.

 

3. Sammendrag av stykket «Et dukkehjem»

 

Sammendrag av dukkehjem:

Det som skjer i stykke er at Nora velger å forlate sin ektemann og barn for å kunne finne sin egen identitet, etter å ha innsett at ektemannen ikke var den hun trodde han var. Rollen til Nora i ekteskapet var som en dukke. Nora hadde ikke lov til å bestemme hva hun ville gjøre, det var alltid faren som bestemte hva hun skulle gjøre helt til hun ble gift og da var det ektemannen som bestemte. I andre ord Nora fikk aldri velge hva hun ville gjøre i livet og dette gjorde at hun fikk problemer med å finne sin egen identitet. Torvald som er mannen til Nora foretrekker henne som hans lille «ekorn» eller «lerkefulg». Torvald gir Nora ikke engang lov til å ha en nøkkel til postkassen. Seinere i stykke finner man ut at for flere år siden var Torvald veldig syk, og Nora følte det var hennes plikt å hjelpe mannen hennes. Hun tok opp en falsk lån og skrev et falskt gjeldsbrev så de kunne reise. Beløpet var på 4800 kr, og var lånt av en person som heter Krogstad. Krogstad merket noe mistenkelig ved gjeldsbrevet, og gikk bort til Nora, og Nora innrømmet alt om forfalskingen av signaturen til gjeldsbrevet. For at Krogstad ikke skulle gå ut med dette, måtte Nora sørge for at han beholdt sin stilling i banken. Nora prøvde alt hun kunne for at Krogstad skulle få beholde sin stilling, men det nyttet ikke og mannen hennes sender henne bort. Han har bare en bekymring som er hans egen rykte, selv om det var kjærligheten til ham som drev Nora til å gjøre det. Krogstad angrer seinere og sier at han ikke skal fortelle noen om forfalskningen av signaturen, Torvald tar alt det han sa tilbake og vil at alt skal gå tilbake akkurat som det var før men det ønsker ikke Nora. Hun vil skille seg fra mannen og flytte fra familien på grunn av at illusjonene hennes om ekteskapet er knust, hun velger å forlate dukkehjemmet for å finne sitt egentlige selv.

 

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil