Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Islam og buddhismen

Islam og buddhismen

Sammenligning av islam og buddhismen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.04.2013


Historien om Islam

Selve ordet ”islam” er dannet av to ord med samme rot, salam, som betyr fred og istislam som betyr underkastelse og lydighet.

 

Historien om Islam startet av profeten Muhammed, Muhammed var blant en av mange andre profeter, og han var den siste profeten i følge muslimene. Han ble født i Mekka rundt år 570, da han ble født, hadde folket glemt Allah. Muhammed fikk sin første åpenbaring fra Allah, da han var 40 år gammel og det ble vanskelig for ham å fortelle videre til folket, for Muhammeds lære var ikke populært der han bodde og han fikk mye mutstand og deretter ble han og hans tilhengere tvunget til å flykte fra Mekka til Medina. I Medina vokste det første muslimske fellesskapet fram og det var den tia Koranen ble samlet.

 

Profeten Muhammed døde av ukjente årsaker i år 632, da han var 65 år gammel.

 

Historien om Buddhismen

Buddhismen var en av de første verdensreligionen. Den oppstod i India for ca. 2543 år siden. Buddhismen er litt annerledes enn de andre verdensreligionene og den blir ofte kalt for verdensfilosofi.


 

Grunnleggeren av Buddhismen var Buddha (siddharta Gautama), han ble født i Lumbini, et sted som idag tilhører Nepal. Buddha var en Indisk prins i et lite kongedømme og vokste opp i et samfunn sterk preget av Hinduismen og Buddhismen. Buddha betyr ”den opplysende” eller ”den som er våken”. Og Buddha levde hele livet sitt for å undersøke på de spørsmålene han lurte på eller folk trengte.

 

Islam utbredelse

Det er omkring over en milliard Muslimer i verden, og Muslimene befinner seg i Midtøsten, i Afrika og store områder som blant annet Indonesia og Malaysia, i Bangladeh, Pakistan og India. Islam regnes som den nest største av verdensreligionene, og den yngste av alle religionene. Menneskene som tilhører Islam, kalles Muslimer.

 

Islam ble delt inn i to hovedgrupper etter Muhammeds død, og disse to hovedgruppene er sunni og sjiamuslimer. Sunnimuslimene utgjør ca. 90 %, og sjiamuslimene ca. 10 %. Disse to gruppene har flere ulikheter, men har en felles forståelse av det som står i Koranen.

 

Utbredelse av Buddhismen

Det finnes i dag over 550 millioner buddhister i verden, og de fleste buddhister i verden lever i Asia. Buddhismen er mest utbredt i de østlige landene i Asia som; Kina, India, Japan, Burma, Thailand osv. Den er også mye utbredt i land som: Australia, USA, Canada og Brasil og i Europa er det ca. 220 000 buddhister.

 

Det finnes tre store hovedretninger innenfor Buddhismen, og disse retningenene ble delt etter Siddhartas død, fordi det ble stor konflikt mellom hans disipler om hvordan hans vei skulle følges (akurrat som i Islam). Buddhismen ble dermed delt inn i disse tre hovedretningene; Therevada, Mahayana og Tantrayana.

 

Therevada- det eldstes lære innen Buddhismen og deres hellige skrift heter Tripitaka.

 

Mahayana- de hellige skrifter her er også Tripitaka, men de har Lotussutraen, som er nyere tekster om Buddha.

 

Den siste retningen er Tantrayana- denne retningen dukket opp rundt 500 e.kr., og den er utbredt av i de fleste landene rundt Tibet. I denne retningen tror man at guder kan bli tilkalt ved magiske ritualer.

 

Gudsbilde i Islam

I Islam er Guds navn Allah, Allah er det arabiske ordet for Gud og Allah har 99 forskjellige navn. På Koranen står det; Allah har alltid eksistert og vil alltid eksistere. Allah er allmektig. Han har skapt hele universet og menneskene. Menneskene ble skapt for å ta vare på jorda, og som alt annen ble de skapt for å følge Allahs lover og tilbe ham.

 

Gudsbilde i Buddhismen

Buddhismen har ingen guder og de har heller ingen tro på en skaper Gud slik som Kristendommen, Hinduismen, Jødedommen og Islam har. De tror at det finnes ingen Gud som har skapt verden, eller som skal frelse menneskene. Buddha var ingen Gud heller ikke en sønn av Gud.

 

Koranen

Muslimens hellige bok kalles koran, koranen inneholder åpenbaringene profet Muhammed mottok, og Koranen er en tro kopi av den egentlige Koranen som er himmelen. Den inneholder Guds egne tale til menneskene og det var slik Muhammed mottok dem og ga dem videre på arabisk. Koranen er inndelt i 114 kapitler (surer) og på Koranskoler lærer man utenat på det som står i Koranen. Innholdet i Koranen består blant annet av regler på hvordan mennesker skal leve, og fortellinger fra de forskjellige profetenes liv og hva som kommer til å skje i framtida.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil